Bära barn

En praktisk bärstol eller bärsele är ett bra komplement (och ibland ett alternativ) till barnvagnen.  Om man ska bära ett barn en längre tid eller sträcka är det en fördel om man har en bärsele, bärsling eller en ryggburen bärstol. Att bära barnen på magen eller ryggen gör också att man kan ha händerna fria och full kontroll på var barnet är.
 
En bärsele, bärsling eller en bärstol är praktiska tex på flygplatser där man ofta behöver gå långa sträckor och vänta på bla incheckning och säkerhetskontroll. På många ställen, som tex i naturen,  på sightseeing-turen eller där det finns mycket trappor, fungerar det oftast betydligt bättre att bära barnen än att försöka ta sig fram med en barnvagn.

 
 

att tänka på när man väljer bärstol eller bärsele

 

Barnets ålder och vikt: När barnen är små (under ca 1 år) är en bärsele eller en sling att föredra. Barnet sitter stabilt och nära den som bär. När barnet växer upp och blir tyngre är det oftast för tungt att ha barnet på magen och då fungear en bärstol bättre. De flesta bärselar och slingför har en maxkapacitet för barn uppt till 10-12 kg medan ryggburna bärstolar normalt fungerar upp till ca 20 kg. Det finns även en ryggburen variant för barn upp till ca 7 år där barnen står bakom bärarens rygg (Piggybackrider - se nedan).
 
Framåt- och bakåtvänd: En bra bärsele eller sling bör ha möjligheten att kunna vända barnet så att de kan sitta både framåt- och bakåtvänd. Detta innebär att barnet både kan sitta (ligga) mot bärarens bröstkort med ansiktet inåt men även att barnet kan vändas utåt för nya upptäckter.
 
Bekvämlighet för bäraren: Det är viktigt att bärselen eller bärstolen sitter bekvämt och att vikten fördelas till rätta ställen. Bra och vadderade och reglerbara axelband är viktiga för att belasta axlarna så lite som möjligt. För att avlasta rygg och axlar är det viktigt att bärselen eller bärstolen också har ett ställbart arbärarbälte.

Säkerhet: Man bör noga kontrollera att produkten är säkerhetsmärkt och utrustad med tillräckliga och stablia fastspänningsanordningar så att barnet inte riskerar att trilla ur.
 
Justerbar sits: Det är bra om sittplatsen (stolen) där barnet sitter är ställbar efter barnens längd. Detta ger en bekvämare viktfördelning för den som bär och man undviker att barnet svajar när man går.
 
Praktiska funktioner: När man väljer bärstol bör man kontrollera om det finns regnskydd och solskydd till bärstolen. Till vissa bärselar finns någon form av regn- och/eller vindskydd inbyggt i bärstolen. Om detta inte finns ska man kunna köpa till regn - och vindskydd och solskydd. Beroende på hur bärstolen skall användas kan man välja bärstolar med eller utan lastningsutrymme. Det finns även bärstolar med avtagbar dagryggsäck och skötmattor.
 
Ihopfällbarhet: Om man skall ta med bärstolen tex på flygplanet är det viktigt att den är så pass ihopfällbar så att den får plats i bagagehyllan.