Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Att välja resesäng

En bra resesäng är ett måste när man reser med barn och bebis. Många boendeformer på resan, som airbnb, lägenheter och vandrarhem har inga barnsängar eller resesängar att erbjuda utan man måste själv ta med sig en säng som barnet kan sova i. Samma sak gäller om man ska hälsa på släkt och vänner. Klassiska resesängar som blir relativt stora och väger runt 10 kg, kan vara bra om man gör resan i egen bil, men om man ska åka med buss, tåg eller flyg, där resesängen ska checkas in, så vill man helst ha en liten och lätt resesäng, kanske tom så liten att den får plats i handbagaget (se nedan).

Att tänka på när man väljer resesäng

Barnets ålder: Hur stor resesäng man ska välja beror naturligtvis på barnets ålder och längd men även hur aktivt barnet är. En större resesäng kan ju användas under en längre tid, men tar samtidigt större plats, väger mer och är oftast dyrare.

Vikt och storlek: Om resan görs med flygplan, buss eller tåg så blir resesängens vikt och storlek i packat skick viktigt. Förutom att resesängen ska få plats i resväskan och rymmas inom totalvikten för incheckat bagage, så ska den även bäras. Idag så finns det resesängar som är så små och lätta att de får olats i handbagaget och som därigenom kan tas fram och användas vid väntetider på flygplatser och bussterminaler.

Montering: En bra resesäng är enkel att sätt upp och kräver minimalt med montering, speciellt är detta viktigt om man vill använda resesänger på flygplatser, i naturen eller tex bredvid sig på lunchrestaurangen i Thailand. Idag finns det resesänga som fäller upp sig själva (ska pop-up teknik) och förbereds på någon minut. Längre ned på sidan hittar denna typ av resesängar.

Säkerhet: Se till att resesängen är stabil och säker för barnet. När barnet blir större och rör sig mer är det viktigt att resesängen inte tippar över och att barnet skadar sig.

Komfort: Naturligtvis så ska en bra resesäng ha hög sovkomfort så att barnet kan sova gott. Det är bra om resesängen har en rejäl golvmadrass, som både är mjuk och skön och som samtidigt skyddar mot kyla och fukt från underlaget (golv, gräsmatta, strand etc) och en bra bäddmadrass.

Användning: Att kunna använda en resesäng både inom- och utomhus ökar sängens användningsmöjligheter. Om den ska användas utomhus ska den vara utrustad med solskydd, myggnät, isolerande golvmadrass och ha god ventilation.

Resesängar i pop-up teknik

Sedan ett par år tillbaka så finns det smarta resesängar gjorda i sk "pop-up" teknik, dvs att resesängen fäller upp sig själv på ett par sekunder och har integrerade stänger (dvs inga lösa pinnar). Därefter läggs golvmadrass och eventuell bäddmadrass in och resesängen är färdig att användas på någon minut. Förutom att de är snabba att sätta upp och ta ned så väger de lite och tar liten plats när de är packade och är utrustade med myggnät. Här är några exempel:Deryan Toddler Luxe: Holländsk design gjord för både utom- och inomhusbruk. Integrerade stänger, uppblåsbar golvmadrass, bäddmadrass och myggnät. Den väger cirka 3 kg och blir 45 (diameter) x 15 cm när den är packad.

Deryan Baby Luxe: En lite mindre modell av Toddler Luxe. Även denna resesängen har integrerade stänger, uppblåsbar golvmadrass, bäddmadrass och myggnät. Vikt ca 2 kg och 36 (diameter) x 13 cm när den är packad.

Koo-di Twinkle-Twinkle: Brittisk design gjord för inomhusbruk. Bäddmadrass, myggnät och praktisk mörläggningsgardin. Denna resesäng väger 2,5 kg och är 60 x 30 x 18 cm när den är packad.

Alla våra modeller av pop-up sängar hittar du i sektionen resesängarResesängar som får plats i handbagaget

Att ha en liten resesäng i handbagaget eller dagryggsäcken är en riktigt bra idé vare sig om man är på resa eller ute i naturen eller på stranden hemmavid. Här är några exempel på våra minsta resesängar:Deryan Infant Box
: Från det holländska bolaget Deryan finns deras infant box. Då den är liten i packat skicka, 32 (diamater) x 6 cm, så får den enkelt plats i handbagaget. Vikt är endast 1 kg. Sängen är tänkt för inomhusbruk och innehåller bäddmadrass.

Sunny Baby Box: Ytterligare en modell från Deryan i miniformat. Storlek packad är 32 (diameter) x 6 cm och vikt runt 1 kg. Resesängen har uppblåsbar golvmadrass och myggnät.

Koo-di Basinette: Från brittiska Koo-di hittar du deras Basinette, som är tänkt både för inom- och utomhusbruk med bäddmadrass, integrerat solskydd och myggnät.

Deryan Travel Set: Detta smarta reseset från Deryan innehåller en praktiskt skötväska som inuti väskan döljer en resesäng. Resesängen har bäddmadrass och integrerat nät. Hela produkten, inklusive resesängen, väger bara 1,5 kg.

Alla våra modeller av små resesängar för handbagaget hittar du i sektionen i handbagaget.

Smarta resemadrasser

Som ett alternativ till resesäng så kan man överväga att ta med en uppblåsbar resemadrass till barnsemestern. Detta är ett bra alternativ när man reser med lite större barn. Här är är några exempel på smarta resemadrasser:

My First ReadyBed: Detta är en "allt-i-ett-lösning", där produkten innehåller uppblåsbar madrass (pump ingår) med integrerat lakan och täcke samt en smart barriär för att minska risken att barnet ska trilla av madrassen. Vikt ca 1,6 kg och 38 x 24 x 14 cm i packat skick.

ReadyBed Junior: En större modell av ReadyBed tänkt för barn från cirka 3 år. Uppblåsbar madrass (pump ingår) och integrerade lakan och täcke. ReadyBed Junior väger ca 1,6 kg och blir 34 x 28 x 14 cm i packat skick.

The Shrunks Toddler: Detta är en holländsk utvecklad uppblåsbar resemadrass. Madrassen har en unik utformning med både sängkanter och bäddmadrass. Vikt cirka 3 kg och 47 x 18 x 18 cm när den är packad.

The Shrunks Bedrand: En uppblåsbar sängkant som kan omvandla en vanligt säng till en barnsäng så att barnet inte trillar ur sängen under natten.

Alla våra modeller av resemadrasser hittar du i avdelningen resemadrasser.