Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Glada barn i bilen

En dröm på bilsemestern är att ha glada barn i baksätet och så lite bråk som möjligt. För att bilresan ska bli så lyckad som möjligt måste man ta hänsyn till barnens behov av rörelse och underhållning och till viss mån anpassa bilresan även till barnen. Ta med underhållning och snacks, gör det så bekvämt som möjligt i baksätet och anpassa körtid och körsträcka till barnen.

Anpassa bilresan till barnen

Tid på dygnet: Om du kör med små barn och bebisar så kan man försöka att lägga de långa sträckorna under den tid på dagen som barnet normalt sover.

Klimat: Håll en relativt sval temperatur i bilen och öppna och vädra ut kontinuerligt. Tänk på att skärma av solen i baksätet med solskydd.

Pausa ofta: Ta hellre många och korta pauser än få och långa. Dock så måste man även lägga in längre pauser under resan så att både barn och vuxna får röra sig och äta.

Lekplatser och parker: Lägg gärna pauser invid en lekplats, parker eller grönområde. Då finns plats för barnen att springa av sig och busa. Invid många lekplatser finns även pick-nick områden och toaletter.

Pausväska: Ha en färdigpackad "pausväska" med på bilresan. Packa ner mat, dricka, sittunderlag, toapapper, hopprep, en fotboll och liknande.

Informera barnen: Innan resans början, tala om för barnen vad som väntar under dagen, dvs hur lång bilfärden är och gärna om det är något roligt som ska hända under dagen och när. Att inte veta när bilfärden är slut eller hur länge den varar är ofta frustrerande för barnen.
Underhållning och snacks

Surfplatta och telefon: Ladda upp spel, musik, filmer, talböcker och liknande inför resan. Sätt in ett extra minneskort så får du plats med mer och barnens användning av (dyrt) mobilt nätverk minskar. Ta med laddare som fungerar i bilen, power-pack för extra batteritid och hörlurar. För surfplattor finns smarta hållare som kan fästas på framsätets baksida. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Ipad hållare till bil.

Spel: Det finns en mängd bra spel i reseformat som fungerar bra i baksätet. Även kortlek, UNO (kortspel) och sänka fartyg fungerar bra i bilen. Undvik spel med små delar som lätt kommer bort i bilen.

Pyssel: Gör en pyssellåda med papper, pennor, sax, garn, snöre, lim, gem, piprensare, knappar, klistermärken etc.

Böcker och tidningar: Både vanliga böcker och talböcker är utmärkta vid långa körsträckor. Ta även med tidningar och serietidningar.

Läslampa: Om man kör i mörker så är en eller flera ficklampor och extrabatterier bra att ha i baksätet om någon vill läsa eller pyssla. Hos Barnresebutiken hittar du en läslampa som kan fästas tex på boken eller på sätet framför.

Dryck och snacks: Ta med rejält med dryck till bilresan så att du inte riskerar att bli utan och tvingas att köpa alltför mycket (dyr) dricka längs vägarna. Om du vill hålla drycken kall, ta med en kylväska. Det finns kylväskor som kan kopplas till bilens cigarettuttag. Varma drycker, soppa, buljong och liknande tar du enkelt med i en termos. Snacks är väl ett måste för att hålla barnens humör uppe på bilsemestern och undvika bråk i baksätet pga lågt blodsocker. Gör ett blandat snacksförråd som inte bara består av godis och chips, utan även frukt, grönsaker i bitar, ostbitar, kalla köttbullar och kex. Undvik kladdiga produkter som choklad och smuliga kakor.