Vad är OEKO-TEX?

Många barnprodukter i textil är märkta med OEKO-TEX standard 100. Vad innebär det att en textilprodukt är certifierad enligt denna standard, vad och hur testas detta och hur kontrolleras att företagen följer OEKO-TEX standarden.

Bakgrund

Standard 100 by OEKO-TEX är ett globalt, enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textilier. OEKO-TEX infördes 1992 och hade som utgångspunkt att på vetenskaplig grund utveckla provningskriterier, gränsvärden och testmetoder för textila material i alla bearbetningssteg, dvs allt från råtextil till slutprodukter. Exempel på certifieringsbara artiklar är garner, tyger, stickade varor, tillbehör som knappar, dragkedjor, sytråd och etiketter samt alla typer av konsumentprodukter i tyg, såsom kläder, dukar, handdukar, sängkläder och mycket annat.

Hur görs testerna?

Testerna av textilprodukterna görs av textila forsknings- och tesinstitut som är anslutna till OEKO-TEX Associsation. I Sverige är det Swerea som gör testerna. Hur testerna genomförs beror på hur textilen eller tillbehöret ska användas. Ju intensivare hudkontakt en produkt ska ha desto strängare är de humanekologiska kraven vid testet. OEKO-TEX delar in i fyra produktklasser.

OEKO-TEX produktklasser

Produktklass I: Produkter för spädbarn och små barn upp till tre år, tex underkläder, sparkdräkter, sängkläder och barnkläder.

Produktklass II: Produkter som ska användas nära huden, tex tröjor, strumpor, byxor och underkläder

Produktklass III: Produkter som är längre från kroppen, tex jackor, skor, ytterrockar

Produktklass IV: Inrednings- och dekorationsmaterial, tex dukar, möbeltextilier, gardiner

För att få certifiering enligt OEKO-TEX standard 100 så måste alla beståndsdelar i en produkt leva upp till de ställda kraven, dvs även stoppning, sytråd, dragkedjor, knappar och nitar.

Vad testas?

OEKO-TEX certifiering tar hänsyn och testar mot lagstadgade föreskrifter om förbjudan ämne som tex azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, bilogist aktiva produkter och flamskyddsmedel. Förutom tester mot lagstadagade kemikalier så testas även mot hälsovådliga kemikalier som ännu inte har reglerats mot lag. I många fall hårdare än vad nationella och internationella normer anger.

Kontroll och revision

Produkter och företag som har erhållit OEKO-TEX standard 100 certifiering kontrolleras regelbundet, dels genom produktkontroller och dels genom företagsrevisioner.