Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Myggskydd på barnsemestern

När man reser i varma och tropiska länder, så är det viktigt att tänka igenom sitt myggskydd till barnen. I många varma länder finns sjukdomsspridande insekter som kan sprida bla malaria, denguefeber och japansk encefalit. I denna artikel om myggskydd kan du läsa hur du skyddar ditt barn mot insektsbett.

Ökat myggskydd på barnsemestern

I varma och fuktiga länder där man vistas mycket utomhus även under dygnets mörka timmar, så är det i princip omöjligt att helt skydda sig mot insektsbett. I många tropiska länder finns både dag- och nattaktiva myggor, vilket gör det än svårare. Det gäller istället att försöka minimera antal bett så långt det är möjligt. Eftersom som barn oftare är närmare de miljöer där myggor trivs (nära marken, i buskar, i skuggan etc) så är det extra viktigt att tänka igenom barnens myggskydd.

Klädsel: Eftersom myggor har en tendens att dra sig till mörka kläder så är ett bra skydd mot myggor att bära ljusa kläder, och då helst med långa ärmar och ben. Om kläderna är lössittande så ökar skyddet då många myggor även kan bita igenom kläderna. För att öka klädernas skydd ytterligare, så kan du även spraya dem med myggmedel elelr med medel som innehåller permetrin. Tänk även på att skydda fötterna med tex skor eller strumpor, då det tex är vanligt att bli biten på fötterna när man sitter på restaurang i varmare länder.

Agerande: En bra tips är att undvika miljöer och ställen som myggor tycker om. Normalt så trivs myggor i varm och fuktiga miljöer, gärna i närheten av lugnt eller stillastående vatten. Myggor dras, förutom till mörka kläder, även till tunn hud och svettdoft. Myggor gillar inte kyliga ställen (tex i luftkonditionering) och där det blåser.

Semesterboende: Eftersom myggor inte gillar kyla, så är luftkonditionering ett bra myggskydd. Tänk dock på så att luftkonditioneringen når hela familjen, dvs även till eventuell extrasäng eller resesäng. Se till att semesterboendet har stängbara fönster och/eller rejäla myggnät för fönstren. Håll fönster och dörrar stängda och ljuset släkt under skymning, natt och gryning då myggorna är som mest aktiva.


Myggmedel
: Ett bra myggspray, myggstift eller myggkräm ger oftast ett bra myggskydd, men bör kompletteras med heltäckande klädsel för fullgott skydd. I vanliga myggmedel finns det olika aktiva substanser. De vanligaste är DEET och citroneukalyptusolja. Det är viktigt att myggmedlet är anpassat till ditt barns ålder, dvs hur hög koncentration av den aktiva substansen som finns i myggmedlet. Läs noga på förpackningen och ta råd från apoteket för att hitta ett bra myggmedel.

Tänk på att:
- Välj rätt myggmedel till ditt barn baserat på ditt barns ålder
- Läs instruktionerna på förpackningen noga
- Använd inte myggmedel på ögon, läppar och händer
- Applicera varsamt runt mun och ögon
- Tvätta händerna efter att du har satt på myggmedlet
- Låt inte barnen själva sätta på myggmedel
- Fyll på med myggmedel efter bad och svettiga lekar
- Förvara myggmedlet oåtkomligt för barn

Myggnät: Både för semestern i varmare länder och till varma sommarnätter hemmavid så är det bra att ha ordentliga myggnät till barnvagnen, barnsängen och resesängen. Se till att myggnätet är tätslutande och har tillräckligt små hål så att insekterna inte tar sig igenom men samtidigt inte hindrar ventilationen i sängen eller barnvagnen. Alla Barnresebutikens myggnät till sängar och barnvagn hittar du i sektionen myggnät.