Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Magsjuka barn - Förebygg och behandla magsjuka

Bland de vanligaste problem som drabbar barn (och vuxna) på en semesterresa är magsjuka. Oftast beror magsjuka på bristande hygien på resmålet och då framför allt livsmedelshygien men magsjuka kan även vara bakteriell beroende av en annorlunda bakteriekultur på resmålet än den vi har hemma. I varma länder ökar risken för bakterierelaterad magsjuka. De vanligaste symptomen för magsjuka är kräkningar, illamående och diaree i olika svårighetsgrad.


Hur minskar du risken för magsjuka?
För att minska risken för magsjuka ska man framför allt tänka på tre saker, nämligen hygien, mat och vatten.

Hygien: Eftersom barn, och då framför allt små barn, ofta stoppar händer och fingrar i munnen. så är det bra att tvätta barnens händer ofta och noga när man är ute och reser. Använd tvål och vatten, handsprit eller desinficerande tvättservetter eller en kombination av dessa. Tänk även på att tvätta barnens händer innan måltid och när ni har varit på allmänna platser med mycket bakterier som offentliga toaletter, flygplatser, flygplan, shoppingcenter, lekrum och liknande.

Mat: Om du bedömmer resmålet som högrisk när det gäller bakterier och hygien så ska du i första hand ge ditt barn färsklagad mat som är genomkokt eller stekt och undvika mat som stått på värmning (tex bufé), oskalad och osköljd frukt och grönsaker, opastöriserade mejeriprodukter, återuppvärmd mat, glass och isbitar.

Vatten: I många länder så kan man inte dricka kranvattnet eller så kan vattnet innehålla en annan bakterieflora än den vi är vana vid, varför en generell regel på resa är att undvika att dricka kranvatten. Om du av någon anledning måste använda kranvatten, försök att koka det först och då i minst en minut. För att minska risken för magsjuka rekommenderas att dricka buteljerat vatten istället. Var dock uppmärksam på att flaskan är ordentligt tillsluten och inte återfylld. Se även till att korken sitter kvar, eller att flaskan öppnas vid ditt bor, när du beställer vatten och andra drycker på restaurang.


Behandling av magsjuka

Om ditt barn blir magsjukt med diarré eller kräks så är det viktigt att snabbt sätta in egenvård för att barnet ska bibehålla vätskebalans och undvika uttorkning. Låt därför barnet dricka ofta och i små mängder åt gången. Om möjligt och vid behov, så kan du överväga att ge barnet vätskeersättning. Färdig vätskeersättning finns att köpa på apoteket. Om du inte har färdig vätskeersättning med dig, så kan du blanda själv enligt 3-4 gram (knappt en tesked) salt och 6 teskedar socker per litet vatten (kokt eller buteljerat). Om du vill så kan vätskan smaksätta med lite saft eller juice.

Kontakta alltid sjukvården om du är osäker på vad som måste göras om ditt barn är magsjuk