Logo

Till kassanVectorCreated using Figma
  • Startsidan
  • Att resa med barn
  • Flygresa med barn
Flyga med barnvagn
Flygresa med barn

Att flyga med barnvagn innebär oftast att du måste checka in barnvagnen och skicka den som bagage. Detta innebär alltid en risk att barnvagnen går sönder eller blir smutsig eller repig i hanteringen och samtidigt så har du inget transportmedel till ditt barn på flygplatsen. I denna artikel kan du bla läsa vad de större flygbolagen säger om att resa med barnvagn, hur du skyddar din incheckade barnvagn och alternativ till barnvagn på flygplatsen.


Ingår incheckad barnvagn i biljettpriset?

Hos de allra flesta bolag som flyger från Sverige, så får man checka in en barnvagn gratis om ditt barn är maximalt 24 månader gammalt, dvs reser i föräldrars knä utan eget säte. När det gäller barnvagnar som ska användas av barn som är över 24 månader så har flygbolagen olika regler.

SAS: För barn upp till 24 månader ingår kostnadsfri incheckning av barnvagn i föräldrarnas biljett. Om barnet är över 24 månader så erbjuds inte kostnadsfri incheckning av barnvagn utan barnvagnen måste skickas och betalas som vanligt bagage.

Norwegian: En incheckad barnvagn och en bilbarnstol kan kostnadsfritt checkas in oavsett barnets ålder.

Finnair: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder på barnet.

Turkish Airlines: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder. 

Thomas Cook Airlines (charter): Om barnet är under två år får en barnvagn tas med utöver den tillåtna bagagevikten för resan. Om barnet är 2 år eller äldre så räknas barnvagnens vikt in i den maximalt tillåtna bagagevikten.

TUI och VING: Ger ingen tydlig information om incheckning av barnvagn utan hänvisar till flygbolagens hemsidor för att tra reda på vad som gäller.

Skydda din incheckade barnvagn

Då incheckat bagage och barnvagnar kan hanteras både ovarsamt och ibland i smutsiga och våta (regn) miljöer så bör man packa in barnvagnen i en skyddande barnvagnsväska eller transportpåse. Ta av lösa delar som hjul, mugghållare, solskydd, krokar och liknande. Många barnvagnsmärken har egna specialgjorda skyddsväskor till deras barnvagnar. Oftast är de dock dyra. På de flesta flygplatser kan man köpa stora plastpåsar (normalt ca 5 EUR), i vilket man kan lägga barnvagnen. Plastpåsen skyddar inte mot stötar utan enbart mot smuts och repor. Det finns även icke märkesebundna universala transportväskor till barnvagnar som skyddar under resan. Hos Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Barnvagnsväskor.


Om man är rädd att barnvagnen ska skadas under resan så kan ett alternativ vara att köpa en begagnad barnvagn eller en enklare ny paraplyvagn att ta med på resan.

När du hämtar ut din barnvagn från bagagebandet, kontrollera att ingenting har gått sönder eller blivit skadat. Om du upptäcker skada, så måste du rapportera detta till bagagehanteringen på flygplatsen innan du lämnar bagageområdet. Ersättning för skada kan påverkas av hur din barnvagn var packad när du checkade in den och vad som gäller i din hem- eller reseförsäkring.

Barnvagn genom säkerhetskontroll till gaten

På många flygplatser så får man ta med sig sin (mindre) barnvagn genom säkerhetskontrollen och använda den ändra fram till gaten. Vid ombordstigning sp lämnas barnvagnen till gate-personalen och du får tillbaka vagnen när du stiger av flygplanet. Det är inte alla flygbolag och flygplatser som tillåter detta, utan kontrollera i god tid innan avresa. En del flygplatser erbjuder gratis lån av barnvagnar. Ofta så står dessa direkt efter säkerhetskontrollen.

Resebarnvagnar som handbagage

Under senaste år har det kommit fram resebarnvagnar som blir så små när de fälls ihop att de ryms inom flygbolagens handbagageregler och får plats på bagagehyllan på flygplanet. Några av de minsta modellerna på marknaden är Babyzen Yoyo+ och GB Pocket. Du hittar Barnresebutikens modeller i sektionen Resevagnar.
Alternativ till barnvagn på flygplatsen

Istället för att använda barnvagn som transportmedel på flygplatsen så kan ett enklare alternativ vara en bärsele eller en ihopfällbar bärstol. Det finns idag riktigt små och packbara bärselar som enkelt får plats i handbagaget och bärstolar som blir platta när det fälls ihop och därigenom får plats på flygplanets bagagehylla som handbagage.

En fördel med en bra bärstol är att den även kan användas på resmålet som alternativ till barnvagnen. Med en bärstol så man sig lättare fran i naturen och på stranden men den fungerar även bra på sightseeing-turen och på museum. Barnet sitter stabil och säker med bra utsikt (som barn gillar) samtidigt som bäraren har fria händer. Många bärstolar har fickor och lastutrymme för ombyteskläder, blöjor, barnmat och välling. Du hittar Barnresebutikens produkter under Bärselar och Bärstolar. Kolla även in de innovativa produkter SaddleBaby och Piggyback Rider som även de fungerar utmärkt för flygplatser.

Läs mer
Sova på flyget
Flygresa med barn

Att sova på flygplanet är ofta obekvämt och svårt. När man reser med barn under 24 månader så får barnet inget eget säte utan måste vara i föräldrarnas knä, vilket blir tröttsamt speciellt under långa flygningar. På långflygningar finns oftast möjlighet att beställa en baby bassinett som hängs på väggen. Dock så är antalet bassinetter begränsat och fungerar endast för små barn. Under senaste åren har det tillkommit innovativa och praktiska produkter som ökar bekvämligheten både för barn och vuxna under flygresan.

Baby Bassinett (barnkorg)

På långflygningar finns oftast ett begränsat antal bassinets eller barnkorg, dvs en liten säng som hängs på väggen framför dig (se höger bild ovan). Antalet på varje flyg är begränsat, så se till att du bokar direkt i anslutning till att du har köpt din biljett. Det finns vikt- och åldersbegränsningar för att få använda en bassinet, bla så har SAS max 9 månader och 11 kg. Kontrollera med ditt flygbolag då varje flygplanstyp har egna varianter.

Flyebaby

Flyebaby är en "resevagga" som fästs på föräldern och hängs på passagerarstolen framför. Det skapar en sorts hängmatta/vagga där bebisen kan sova eller vila under resan, samtidigt som föräldern har händerna fria. Flyebaby är tänkt för bebisar upp till ca 11 kg. Efter användning så rullas Flyebay ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om Flyebaby.

 

SkyBaby

SkyBaby är en liten, kompakt och vadderad resemadrass utrustad med "vingar" som knäpps om så att barnet ligger stabilt och säker på madrassen. Madrassen ger skönt stöd både till barnet och föräldern som även kan ha händerna fria under flygresan. Skybaby har hål för säkerhetsbälte och kan därför användas även under start och landning. Efter användning så rullas SkyBaby ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om SkyBaby.
Airtraveller

Airtraveller en uppblåsbar madrass med avtagbart täcke som fästs med blixtlås runt om. Madrassen kan både användas horisontellt som liggmadrass och som stol. Airtraveller ger skön avlastning för föräldern under flygresan. Läs mer om Airtraveller.
Fly LegsUp

Fly LegsUp är en innovativ produkt som består av tre uppblåsbara kuddar i två olika storlekar och en bag som fästs mellan barnets eget säte och sätet framför. När kuddarna läggs i bagen så bildas ett skönt stöd för benen. Den tredje kudden kan användas som en skön huvudkudde. Fly LegsUp är tänkt att användas både när barnet är vaket och tex pysslar och när barnet vill sova. Fly LegsUp är tänkt för barn mellan 2-9 år och kan anpassas till barnets storlek genom fyllnadsgrad i kuddarna och genom att reglera längden på fästena. Läs mer om Fly LegsUp.
JetKids BedBox

JetKids BedBox är en innovativ produkt som kombinerar en resväska för barnet att åka på och en sov- och sittmadrass till flygplanet. På flygplatsen blir JetKids ett transportmedel och väl ombord så sätts JetKids BedBox framför sätet och görs om till ett skönt benstöd med madrass. Läs mer om JetKids BedBox.
Läs mer