Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma
  • Startsidan
  • Att resa med barn
  • Flygresa med barn
Flyga med barnvagn
Flygresa med barn

Att flyga med barnvagn innebär oftast att du måste checka in barnvagnen och skicka den som bagage. Detta innebär alltid en risk att barnvagnen går sönder eller blir smutsig eller repig i hanteringen och samtidigt så har du inget transportmedel till ditt barn på flygplatsen. I denna artikel kan du bla läsa vad de större flygbolagen säger om att resa med barnvagn, hur du skyddar din incheckade barnvagn och alternativ till barnvagn på flygplatsen.


Ingår incheckad barnvagn i biljettpriset?

Hos de allra flesta bolag som flyger från Sverige, så får man checka in en barnvagn gratis om ditt barn är maximalt 24 månader gammalt, dvs reser i föräldrars knä utan eget säte. När det gäller barnvagnar som ska användas av barn som är över 24 månader så har flygbolagen olika regler.

SAS: För barn upp till 24 månader ingår kostnadsfri incheckning av barnvagn i föräldrarnas biljett. Om barnet är över 24 månader så erbjuds inte kostnadsfri incheckning av barnvagn utan barnvagnen måste skickas och betalas som vanligt bagage.

Norwegian: En incheckad barnvagn och en bilbarnstol kan kostnadsfritt checkas in oavsett barnets ålder.

Finnair: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder på barnet.

Turkish Airlines: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder. 

Thomas Cook Airlines (charter): Om barnet är under två år får en barnvagn tas med utöver den tillåtna bagagevikten för resan. Om barnet är 2 år eller äldre så räknas barnvagnens vikt in i den maximalt tillåtna bagagevikten.

TUI och VING: Ger ingen tydlig information om incheckning av barnvagn utan hänvisar till flygbolagens hemsidor för att tra reda på vad som gäller.

Skydda din incheckade barnvagn

Då incheckat bagage och barnvagnar kan hanteras både ovarsamt och ibland i smutsiga och våta (regn) miljöer så bör man packa in barnvagnen i en skyddande barnvagnsväska eller transportpåse. Ta av lösa delar som hjul, mugghållare, solskydd, krokar och liknande. Många barnvagnsmärken har egna specialgjorda skyddsväskor till deras barnvagnar. Oftast är de dock dyra. På de flesta flygplatser kan man köpa stora plastpåsar (normalt ca 5 EUR), i vilket man kan lägga barnvagnen. Plastpåsen skyddar inte mot stötar utan enbart mot smuts och repor. Det finns även icke märkesebundna universala transportväskor till barnvagnar som skyddar under resan. Hos Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Barnvagnsväskor.


Om man är rädd att barnvagnen ska skadas under resan så kan ett alternativ vara att köpa en begagnad barnvagn eller en enklare ny paraplyvagn att ta med på resan.

När du hämtar ut din barnvagn från bagagebandet, kontrollera att ingenting har gått sönder eller blivit skadat. Om du upptäcker skada, så måste du rapportera detta till bagagehanteringen på flygplatsen innan du lämnar bagageområdet. Ersättning för skada kan påverkas av hur din barnvagn var packad när du checkade in den och vad som gäller i din hem- eller reseförsäkring.

Barnvagn genom säkerhetskontroll till gaten

På många flygplatser så får man ta med sig sin (mindre) barnvagn genom säkerhetskontrollen och använda den ändra fram till gaten. Vid ombordstigning sp lämnas barnvagnen till gate-personalen och du får tillbaka vagnen när du stiger av flygplanet. Det är inte alla flygbolag och flygplatser som tillåter detta, utan kontrollera i god tid innan avresa. En del flygplatser erbjuder gratis lån av barnvagnar. Ofta så står dessa direkt efter säkerhetskontrollen.

Resebarnvagnar som handbagage

Under senaste år har det kommit fram resebarnvagnar som blir så små när de fälls ihop att de ryms inom flygbolagens handbagageregler och får plats på bagagehyllan på flygplanet. Några av de minsta modellerna på marknaden är Babyzen Yoyo+ och GB Pocket. Du hittar Barnresebutikens modeller i sektionen Resevagnar.
Alternativ till barnvagn på flygplatsen

Istället för att använda barnvagn som transportmedel på flygplatsen så kan ett enklare alternativ vara en bärsele eller en ihopfällbar bärstol. Det finns idag riktigt små och packbara bärselar som enkelt får plats i handbagaget och bärstolar som blir platta när det fälls ihop och därigenom får plats på flygplanets bagagehylla som handbagage.

En fördel med en bra bärstol är att den även kan användas på resmålet som alternativ till barnvagnen. Med en bärstol så man sig lättare fran i naturen och på stranden men den fungerar även bra på sightseeing-turen och på museum. Barnet sitter stabil och säker med bra utsikt (som barn gillar) samtidigt som bäraren har fria händer. Många bärstolar har fickor och lastutrymme för ombyteskläder, blöjor, barnmat och välling. Du hittar Barnresebutikens produkter under Bärselar och Bärstolar. Kolla även in de innovativa produkter SaddleBaby och Piggyback Rider som även de fungerar utmärkt för flygplatser.

Läs mer
Sova på flyget
Flygresa med barn

Att sova på flygplanet är ofta obekvämt och svårt. När man reser med barn under 24 månader så får barnet inget eget säte utan måste vara i föräldrarnas knä, vilket blir tröttsamt speciellt under långa flygningar. På långflygningar finns oftast möjlighet att beställa en baby bassinett som hängs på väggen. Dock så är antalet bassinetter begränsat och fungerar endast för små barn. Under senaste åren har det tillkommit innovativa och praktiska produkter som ökar bekvämligheten både för barn och vuxna under flygresan.

Baby Bassinett (barnkorg)

På långflygningar finns oftast ett begränsat antal bassinets eller barnkorg, dvs en liten säng som hängs på väggen framför dig (se höger bild ovan). Antalet på varje flyg är begränsat, så se till att du bokar direkt i anslutning till att du har köpt din biljett. Det finns vikt- och åldersbegränsningar för att få använda en bassinet, bla så har SAS max 9 månader och 11 kg. Kontrollera med ditt flygbolag då varje flygplanstyp har egna varianter.

Flyebaby

Flyebaby är en "resevagga" som fästs på föräldern och hängs på passagerarstolen framför. Det skapar en sorts hängmatta/vagga där bebisen kan sova eller vila under resan, samtidigt som föräldern har händerna fria. Flyebaby är tänkt för bebisar upp till ca 11 kg. Efter användning så rullas Flyebay ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om Flyebaby.SkyBaby

SkyBaby är en liten, kompakt och vadderad resemadrass utrustad med "vingar" som knäpps om så att barnet ligger stabilt och säker på madrassen. Madrassen ger skönt stöd både till barnet och föräldern som även kan ha händerna fria under flygresan. Skybaby har hål för säkerhetsbälte och kan därför användas även under start och landning. Efter användning så rullas SkyBaby ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om SkyBaby.Airtraveller

Airtraveller en uppblåsbar madrass med avtagbart täcke som fästs med blixtlås runt om. Madrassen kan både användas horisontellt som liggmadrass och som stol. Airtraveller ger skön avlastning för föräldern under flygresan. Läs mer om Airtraveller.Fly LegsUp

Fly LegsUp är en innovativ produkt som består av tre uppblåsbara kuddar i två olika storlekar och en bag som fästs mellan barnets eget säte och sätet framför. När kuddarna läggs i bagen så bildas ett skönt stöd för benen. Den tredje kudden kan användas som en skön huvudkudde. Fly LegsUp är tänkt att användas både när barnet är vaket och tex pysslar och när barnet vill sova. Fly LegsUp är tänkt för barn mellan 2-9 år och kan anpassas till barnets storlek genom fyllnadsgrad i kuddarna och genom att reglera längden på fästena. Läs mer om Fly LegsUp.
JetKids BedBox

JetKids BedBox är en innovativ produkt som kombinerar en resväska för barnet att åka på och en sov- och sittmadrass till flygplanet. På flygplatsen blir JetKids ett transportmedel och väl ombord så sätts JetKids BedBox framför sätet och görs om till ett skönt benstöd med madrass. Läs mer om JetKids BedBox.


Läs mer
Ensamresande barn
Flygresa med barn

Om ditt barn behöver flyga själv så finns det speciella regler för ensamresande barn (unaccompanied minors) och en del praktiska saker som du behöver göra som förälder. Reglerna för ensamresande barn skiljer sig något åt mellan olika flygbolag, men grundprinciperna är ungeför desamma.

Barnets ålder

På de flesta flygbolag så får ett barn flyga utan föräldrar från det att barnet fyllit 5 år. Om barnet är mellan 5-11 år måste barnet ha ledsagning under hela till och från flygplanet samt på platserna. Barn som är 12-16 år får flyga ensamma utan ledsagning, men har vid behov rätt till ledsagning, dvs så är assistansservice inte nödvändig.

Bokning av assistansservice

Du bokar assistanceservice antingen när du gör själva bokningen (fungerar normalt inom Skandinavien) eller via telefon till flygbolaget. Se till att boka omgående, då antalet platser för ensamresande barn är begränsat. De flesta flygbolag tar ut en avgift för assistansservice (se nedan)

Avgift för ensamresande barn

Den avgift som flygbolagen tar ut för ensamresande barn skiljer sig åt mellan olika flygbolag. Här är några exempel:

SAS (vid start i Sverige) Inrikes 350 SEK/barn och sträcka. Övriga flygsträckor 450 SEK/barn och sträcka.
Norwegian: Alla destinationer 500 SEK/barn och sträcka. Norwegian undantar en del länder från denna service.
Finnair: Inom Finland, Skandinavien och Baltikum 40 EUR/barn stäcka. Europa och mellanöstern 60 EUR/barn och sträcka samt 120 EUR/barn och sträcka på interkontala flygningar.Hur går det till?

Incheckning: Kom i god tid till den vanliga incheckningen där du ombeds att fylla i ett sk hanteringsdokument. I detta dokument fyller du bla i barnets och dina personuppgifter, resväg samt mottagarens personuppgifter. Dokumentet läggs i en plastficka som barnet måste ha runt halsen. I plastfickan förvaras även tex flygbiljetter, id-handling och eventuellt visum. Som vårnadshavare måste du har en giltig id-handling för att kunna checka in. Du hjälper även ditt barn med att lämna in bagage som ska checkas in.

Från incheckning till gaten: Ditt barn blir efter incheckningen upphämtad av flygplatsens eller flygbolagets personal som hjälper barnet igenom säkerhetskontrollen. Kom dock ihåg att du som förälder måste stanna kvar på flygplatsen tills dess att planet har lyft. Efter säkerhetskontrollen hjälper personalen ditt barn till gaten. Eventuellt får barnet vänta i ett speciellt område innan det är dags att gå till gaten. Normalt så får ensamresande barn gå på flygplanet först.

Ombord: Ombord på flygplanet så hjälper flygbolagets personal barnet till rätt säte och ser till barnet under hela flygresan.

Ankomst: Barnet får normalt sitta kvar till dess att alla passagerare har gått av. Därefter så ges barnet assistans genom hela processen, innefattande avstigning, eventuell transferbuss, bagageutlämning och eventuell pass- och tullkontroll på ankomstflygplatsen.

Överlämning: I ankomsthallen överlämas ditt barn till den person som är angiven i hanteringsdokument. Observera att mottagande person måste identifiera sig och vara den person som finns angiven i hanteringsdokumentet.

Mat och dryck: En del flygbolag ger gratis mat och dryck till ensamresande barn. Dock så gäller inte detta alla flygbolag och beror även på hur lång flygningen är. Packa gärna med lite mat och snack i handbagaget. Till lite äldre barn kan du överväga att skicka med ett kort för inköp av mat och dryck. Kontanter fungerar oftast inte på flygplan.

Förseningar: Både barn och föräldar informeras om förseningar som uppkommer under resan.

Läs mer
Arlanda med barn
Flygresa med barn

När man ska resa via Arlanda med barn så kan det vara bra att känna till hur flygplatsen fungerar. Arlanda har vuxit kraftigt de senaste åren, varför avstånden mellan incheckning, via säkerhetskontroll och gaterna har också har ökat. I denna artikel ger vi tips till dig som ska resa med barn via Arlanda.

Hitta på Arlanda

Det finns idag fyra terminaler på Arlanda 2,3,4 och 5. Terminalerna 2 och 5 är utrikesterminaler medan terminalerna 3 och 4 hanterar inrikesflyg. Man kan gå mellan terminalerna men avståndet blir ganska långt, framför allt mellan terminal 2 och 5. Terminal 4 och 5 förbinds med SkyCity som är ett atrium med restauranger och affärer. Även Arlandas fjärrtågsstation finns vid SkyCity. Mellan terminaler går gratis bussar kontinuerligt, ungefär var tionde minut. Kontrollera alltid på din biljett, från vilken terminal ditt flygplan går.


Incheckning och säkerhetskontroll

Incheckning och säkerhetskontroll finns på respektive terminal. Förutom på terminal 5 (stora utrikesterminalen) så finns ingen separat säkerhetskontroll för barn och barnfamiljer på Arlanda. Vid terminal 5 får dock barnfamiljer gå före till kontroll av boardingpass, men därefter är det vanlig kö som gäller. Tänk på att vara ute i god tid då det ibland kan vara långa köer.

Lekplatser på Arlanda

Det finns fyra större lekplatser på Arlanda (en på varje terminal). På terminal 4 och 5 finns lekplatser med sagotema i samarbete med Junibacken. På terminal 5 finns lekplatsen på vingen med gaterna 1-10.Lånebarnvagnar/sulkys

De flesta flygbolag tillåter inte att du tar med barnvagnen genom säkerhetskontrollen och ut till gaten. På Arlanda finns barnvagnar att låna efter säkerhetskontrollen vid terminalerna 2, 4 och 5. Om du behöver lånebarnvagn för avresa från terminal 3, så kan du hämta en barnvagn vid terminal 2. Lånebarnvagnarna kan användas på hela Arlanda och lämnas vid gaten i samband med ombordstigningen.

Skötrum

Det finns skötrum på Arlanda i anslutning till alla (åtminstone de flesat) toaletter.

Äta på Arlanda

Som på alla flygplaster är det dyrt att äta på Arlanda. Ett bra tips för semesterplånboken är att ha egen mat med sig istället. Om man vill äta på Arlanda så är här ett urval av restauranger som har barnvänligare menyer (priser per 20 Nov 2018).

Andersson Food & Akvavit (term 5): Pannkakor med sylt (49 kronor) och Köttbullar med potatismos (59 kronor).
O´Learys (term 2, 4 och 5): Hamburgare, Fish ´n´Chips eller Chicken Nuggets (alla 65 kronor)
Max (term 4 och 5): Hamburgare
Taste (term 5): Lasagne, Köttbullar med potatis och Pannkakor med sylt (alla 70 kronor)

Till och från Arlanda från Stockholm

Om du inte kör med egen bil så kan du ta dig till Arlanda med snabbtåg, fjärrtåg eller pendeltåg och med buss. Till och från Stockholm City så kan du resa med:

Arlanda Express: Snabbtåg som tar cirka 20 minuter. till Stockholm central Barn mellan 0-17 år reser gratis tillsammans med vuxen. Lägsta ålder för att resa ensam är 8 år. Ungdomsbiljett (8-25 år) är ca halva vuxenpriset. Barnvagnar får tas med ombord

Flygbussarna: Avgår oftast med 10 minuters mellanrum mot Stockholm City. Resan tar ca 40 minuter (längre tid under rusning). Upp till 2 st barn (0-7 år) åker gratis med fullbetalande vuxen. Barn (ungdomar) mellan 8-17 år betalar ungdomsbiljett (50 % av vuxenpriset). Flygbussarna har även familjebiljetter för 1-2 vuxna och upp till tre barn (8-17 år).  Barnvagn måste läggas i bagageutrymmet och får ej ta med ombord. Det finns 1 st bälteskudde (från 3 år) per buss. Det är tillåtet att använda egen barnstol eller babyskydd och dessa kan fästas i sätets tre-punktsbälten. Om du inte vill ta med den normala bilbarnstolen så finns det portabla, små och lätta bilbarnstolar som är speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen
Till och från flygplatsen.
Läs mer
Handbagage på flyget
Flygresa med barn

Då allt fler flygbolag tar betalt för incheckat bagage (och extra betalt för handbagage utanför flygbolagens egna regler) och pga ökade säkerhetskontroller på flygplatserna, så har det blivit allt viktigare att känna till vad som gäller för handbagage, både i flygplatsens säkerhetskontroll och vilka regler som gäller för just ditt flygbolag. De flesta flygbolag har egna regler för vikt och storlek på handbagaget, och följer inte IATAs rekommendationer (56 x 45 x 25 cm). De är även bra att känna till vad man får ta med sig i handbagaget när man flyger med barn.

Generella regler för handbagage i säkerhetskontrollen

Det finns numera begränsningar för hur mycket vätska man får ta med i handbagaget. Med vätska avses bland annat drycker, soppor, krämer, geleér och färdiga (även djupfrysta) rätter med tex sås. För vätskor gäller följande generella regler:
- Alla vätskor ska rymmas i en behållare om maximalt 100 ml
- Större behållare vars innehåll understiger 100 ml är inte tillåtet
- Tomma behållare, oavsett storlek, är tillåtna (om du tex vill fylla upp vatten på flygplatsen)
- Samtliga behållare som finns i handbagaget ska packas och rymmas i en genomskinlig och återförslutningsbar plastpåse som rymmer maximalt 1 liter
- All mat som inte räknas som vätska är godkänd att ta med i handbagaget. Observera dock att vissa länder har införselförbud på en del färska matvaror.


Vilka regler gäller för barnmat?

Du får ta med barnmat (tex välling och barnmatsburkar) och dryck till barnet i handbagaget. Det är även godkänt att packa kylklampar för kallhållning av barnmaten i handbagaget. Du måste ta ut (läggs separat i säkerhetskontrollen) och visa den mat och dryck du har packat till ditt barn i handbagaget. I säkerhetskontrollen kan säkerhetspersonalen välja att göra en speciell teknisk undersökning av maten.

Vilka regler gäller för medicin?

Man får packa med både receptfri och receptbelagd medicin och sjukvårdsartiklar i handbagaget. Detta gäller även medicin i vätskeform.  Det är även godkänt att packa kylklampar för kallhållning av medicinen i handbagaget. Du måste ta ut (läggs separat i säkerhetskontrollen) och visa upp den medicin du har i handbagaget. I säkerhetskontrollen kan säkerhetspersonalen välja att göra en speciell teknisk undersökning av medicinen.Flygbolagens regler för handbagage

En del flygbolag följer IATAs rekommendationer för handbagage (56x45x25 cm) men de flesta flygbolag har egna regler när det gäller storlek, vikt och antal handbagage. I nedanstående lista (uppdaterad 9 Mars 2020) så hittar du  vad som gäller för 14 vanliga flygbolag som tranfikerar våra flygplatser. Kontrollera dock alltid med ditt flygbolag innan avresa då regler kan ändras med kort varsel och kan vara olika för olika destinationer.Läs mer