Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma
  • Startsidan
  • Att resa med barn
  • Bilsemester med barn
Glada barn i bilen
Bilsemester med barn

En dröm på bilsemestern är att ha glada barn i baksätet och så lite bråk som möjligt. För att bilresan ska bli så lyckad som möjligt måste man ta hänsyn till barnens behov av rörelse och underhållning och till viss mån anpassa bilresan även till barnen. Ta med underhållning och snacks, gör det så bekvämt som möjligt i baksätet och anpassa körtid och körsträcka till barnen.

Anpassa bilresan till barnen

Tid på dygnet: Om du kör med små barn och bebisar så kan man försöka att lägga de långa sträckorna under den tid på dagen som barnet normalt sover.

Klimat: Håll en relativt sval temperatur i bilen och öppna och vädra ut kontinuerligt. Tänk på att skärma av solen i baksätet med solskydd.

Pausa ofta: Ta hellre många och korta pauser än få och långa. Dock så måste man även lägga in längre pauser under resan så att både barn och vuxna får röra sig och äta.

Lekplatser och parker: Lägg gärna pauser invid en lekplats, parker eller grönområde. Då finns plats för barnen att springa av sig och busa. Invid många lekplatser finns även pick-nick områden och toaletter.

Pausväska: Ha en färdigpackad "pausväska" med på bilresan. Packa ner mat, dricka, sittunderlag, toapapper, hopprep, en fotboll och liknande.

Informera barnen: Innan resans början, tala om för barnen vad som väntar under dagen, dvs hur lång bilfärden är och gärna om det är något roligt som ska hända under dagen och när. Att inte veta när bilfärden är slut eller hur länge den varar är ofta frustrerande för barnen.
Underhållning och snacks

Surfplatta och telefon: Ladda upp spel, musik, filmer, talböcker och liknande inför resan. Sätt in ett extra minneskort så får du plats med mer och barnens användning av (dyrt) mobilt nätverk minskar. Ta med laddare som fungerar i bilen, power-pack för extra batteritid och hörlurar. För surfplattor finns smarta hållare som kan fästas på framsätets baksida. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Ipad hållare till bil.

Spel: Det finns en mängd bra spel i reseformat som fungerar bra i baksätet. Även kortlek, UNO (kortspel) och sänka fartyg fungerar bra i bilen. Undvik spel med små delar som lätt kommer bort i bilen.

Pyssel: Gör en pyssellåda med papper, pennor, sax, garn, snöre, lim, gem, piprensare, knappar, klistermärken etc.

Böcker och tidningar: Både vanliga böcker och talböcker är utmärkta vid långa körsträckor. Ta även med tidningar och serietidningar.

Läslampa: Om man kör i mörker så är en eller flera ficklampor och extrabatterier bra att ha i baksätet om någon vill läsa eller pyssla. Hos Barnresebutiken hittar du en läslampa som kan fästas tex på boken eller på sätet framför.

Dryck och snacks: Ta med rejält med dryck till bilresan så att du inte riskerar att bli utan och tvingas att köpa alltför mycket (dyr) dricka längs vägarna. Om du vill hålla drycken kall, ta med en kylväska. Det finns kylväskor som kan kopplas till bilens cigarettuttag. Varma drycker, soppa, buljong och liknande tar du enkelt med i en termos. Snacks är väl ett måste för att hålla barnens humör uppe på bilsemestern och undvika bråk i baksätet pga lågt blodsocker. Gör ett blandat snacksförråd som inte bara består av godis och chips, utan även frukt, grönsaker i bitar, ostbitar, kalla köttbullar och kex. Undvik kladdiga produkter som choklad och smuliga kakor.
Läs mer
Att hyra bil
Bilsemester med barn

Vad ska man tänka på nör man hyr bil till semestern, vad påverkar priset, från vilket bolag ska jag hyra, vad ingår i priset och vad ska man tänka på när man hämtar ut en hyrbil. Är man väl förberedd så undviker man de vanligaste misstagen och kan samtidigt spara en del pengar.

Vad ska man tänka på när man hyr bil?

Storlek på bilen: Ju större bil man hyr desto mer plats finns det för barn, bilbarnstolar och bagage men en större bil är dyrare att hyra, har högre drivmedelsförbrukning och en dyrare försäkring. Hyrbilsföretagen klassar normalt bilarna i hur många personer som får plats och bagageutrymmets storlek angivet i antal väskor i olika storlek. Tendensen är ofta hyrbilsföretagen överskattar lastutrymmet i sin information. Då det i vissa länder är stor prisskillnad på bensin och diesel så är det bra att vara observant på detta också när du hyr bil.

Funktion och utrustning: Förutom storlek så bör man även ta i beaktande var man ska göra när man väljer bil. Om man ska köra på snöiga eller leriga vägar så bör man överväga fyrhjulsdrift. I vissa länder är snökedjor obligatoriska och ett måste om man ska tas sig fram. Man måste också välja om man vill hyra en bil med manuell eller automatisk växellåda. Normalt så bör man välja det man är van vid, men i länder med vänstertrafik är en automatisk växellåda att föredra (så att du slipper att växla i handskfacket i dörren).

Bilbarnstol: Om du inte vill ta med din egen bilbarnstol så är det viktigt att boka en bilbarnstol i samband med den ordinarie bokningen. Se till att du får en bilbarnstol som är anpassad till ditt barns ålder. Oftast betalar man bilbarnstol per dag med ett totalt maxbelopp som nås efter ett antal dagar. För lite större barn, från cirka 3 år, så finns det portabla bilbarnstolar, speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem här.
Internationellt körkort
: I många länder behövs ett internationellt körkort som i princip är ditt körkort översatt till engelska. Du kan beställa ditt internationella körtkort bla från KAK, Motormännen och Vi bilägare.

Kreditkort: Du behöver ett giltigt kreditkort dels när du bokar din hyrbil och dels när du hämtar ut den. Tänk på att hyrbilsfirman normalt blockerar hela självrisken på ditt kort. Du måste därför se till att kortet har teckning för denna summa. Om du hyr bil i utlandet så måste du även se till att kortet är öppet för köp i utlandet.

Uthämtning och återlämning av hyrbil: Normalt så är det dyrare att hämta ut en hyrbil i centurm än på flygplatser. Om du vill hämta ut och lämna tillbaka bilen på olika ställen så ökar hyrbilskostnaden ganska mycket.

Spara pengar: Vissa flygbolag och researrangörer har förmånliga hyrbilspriser genom specialpriser med hyrbilsföretagen. Om man har möjlighet att "vända rutten", dvs att köra mot den normal turistriktningen, så sjunker ofta hyrbilspriset. Detta då hyrbilsföretagen slipper att köra bilen tom tillbaka till utgångspunkten. Om du har möjlighet att vara flexibel med datum, så ska priset skilja en hel del bereonde av vilken period du väljer. Istället för att hyra GPS av hyrbilsföretaget så kan man istället använda sin telesons GPS. Tanka själv upp bilen innan du lämnar tillbaka den. Detta är billigare än att låta hyrbilsföretaget göra det.

Vad påverkar slutpriset på hyrbilen?

Typ av bil: Bilens storlek och modell, motorns storlek, fyrhjulsdrift eller inte, säsong, manuell eller automatisk växellåda.

Förarens ålder: Unga personer och äldre betalar normalt högre pris beroende av en tilläggspremie för högre beräknad olycksrisk. 

Antal förare: Hos de flesta hyrbilsföretag måste du betala en tilläggsavgift om det är fler än en person som ska köra bilen.

Körsträcka: Ingår fri körsträcka i hyrbilspriset eller inte. Om den fria körsträckan är begränsad, vad kostar extra körsträcka?

Veckodag och säsong: Beroende av resmål så är vissa perioder och veckodagar dyrare än andra. Lågsäsong och helger är oftast billigare medan det är tvärtom för högsäsong och arbetdagar.

Tilläggsutrustning: Bilbarnstol och GPS ingår normalt inte i priset utan måste hyras extra.

Skatter och avgifter: Ingår skatter, avgifter, eventuella flygplatsavgifter i hyrbilspriset. Kolla noga igenom detta innan du bokar.

Försäkringar: Det slutliga hyrbilspriset fpåverkas av vilka försäkringar sm ingår, bla olycksförsäkring och stöldförsäkring. Kolla även upp hur stor självriske är och hur mycket det kostar för självriskeliminering.Att tänka på när du hämtar du hämtar ut din hyrbil

Tid: Det är mycket som ska gås igenom när man hämtar ut en hyrbil och det kan lätt bli fel. Planera så att du har god tid att hämta ut din bil och försök att göra det så ostört som möjligt, tex låt barnen sitta med din respartner en bit bort från hyrbilsföretagets disk.

Kontrakt: Läs igenom kontraktet noga och kontrollera så att detaljer och priser stämmer överens med din bokning. Stressa inte, även om det är lång kö till hyrbilsbolagets disk. Det är deras problem, inte ditt.

Bilskaderapport: Hyrbilsföretaget kommer att be dig att skriva under en bilskaderapport som anger bilens status vid ditt övertagande. Kontrollera noga, både ut- och invändigt, att det inte finns några skador på bilen. Om det finns skador så ska dessa vara nogrannt noterade i bilskaderapporten och signerade av hyrbilsföretaget. Om du hittar skador som inte finns i rapporten, var noga med att hyrbilsföretagets reprsentant anger skada i rapporten och signerar den. Förutom att kolla report och bucklor, var även noga att kolla strålkastare, däck och fälg, backspeglar samt klädseln inne i bilen.

Bilens fysiska status: Kontrollera att bilen är servad och kontrollerad. Denna kontroll ska innehålla bla däck (mönster och lufttryck), att olika vätskor är uppfyllda (bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska) samt att alla lampor, torkarblad och säkerhetsbälten fungerar som de ska.

Beställd utrustning: Kontrollera att den utrustning du har beställt finns i bilen och att den fungerar som den ska.

Barnanpassning: Om du har hyrt bilbarnstol, så är det viktigt att du kontrollerar att den är korrekt installerad, trafikgodkänd och passar till ditt barns ålder. Kontrollera även att airbags är avstängda för de säten där du använder bilbarnstol. Kolla eventuellt även att barnlås i fönster och dörrar fungerar som de ska.

Läs mer
Åksjuka barn
Bilsemester med barn

I princip alla, både vxuna och barn, kan drabbas av åksjuka när man åker bil, buss eller båt (sjösjuka). Åksjuka beror av att hjärnan får tolkningskonflikter i centrum för balanssignaler. Denna artikel ger tips vad man kan göra för att förebygga och undvika åksjuka på bilsemestern med barn.

Vad beror åksjuka av?

Åksjuka och sjösjuka uppstår då huvudets rörelser inte stämmer överens med vad ögonen eller andra känselorgan i kroppen rapporterar till hjärnan. Kroppen är ju stilla tex i en bil medan ögon och balansorgan registrerar att vi förflyttar oss. Hjärnan jämför också alltid inkommande balanssignaler med en förväntad bild hur det borde vara.

Vem blir åksjuk?

I princip alla kan drabbas av åksjuka eller sjösjuka. Dock så brukar små barn under två år sällan (eller aldrig) åksjuka då deras balansorgan ännu inte är fullt utvecklat. En del människor har ärftlig betingad åksjuka medan döva människor inte blir åksjuka. Migrän, trötthet, alkoholintag, mycket och/eller fet mat innan bilresan ökar risken att bli åksjuk.

Symptom på åksjuka

De första symptomerna på en kommande åksjuka är trötthet och gäspningar. Förloppet fortsätter normalt med ökad svårighet att koncentrera sig samt känslighet för snabba rörelser, lukter (tex mat, tobak, bensin) och obehag i magtrakten. När väl magsjukan sätter in så är vanliga reaktioner att personen kräker, mår illa, fryser och kallsvettas. Andra sympotom kan vara blekhet, balansproblem och överkänslighet mot lukter.
Vad kan man göra mot åksjuka?

Förebyggande åtgärder: Undvik riklig och fet mat och alkohol innan resan. Försök att vara så utvilad och utsövd som möjligt. Kolhyderatrik mat dagen innan minskar risken för åksjuka. Överväg att använda åskjukemedel, tabletter eller tuggummi, om du vet att någon i familjen blir åksjuk. Åksjukemedel ska normalt tas någon timmer innan resan början. Prova gärna åksjukemedlet hemma först så att du vet att det fungerar och att det ger minimalt med bieffekter.

Minska risk för åksjuka under bilresan: Kontrollera ditt barn kontinuerligt under resan. Om de börjar att bli tysta, bleka, loja eller ointresserade så kan det vara tecken på en kommande åksjuka. Om du har möjlighet, försök att göra långkörningar medan barnen sover. Då minskar risken att barnet blir åksjukt. För att minska risken för åksjuka sp kan man försöka att distrahera barn genom att sjunga tillsammans, ha frågesport eller genom att lyssna på en ljudbok.

Det är alltid bra att sitta så långt framme som möjligt i bussen eller i bilens framsäte. Risk för åksjuka ökar i baksätet. Undvik aktiviteter som gör att du tittar ner, tex läsa, telefon eller surfplatta. Håll istället blicken långt fram på vägen eller mot horisonten. Undvik hög värme i bilen. Vädra kontinuerligt och släpp in frisk luft. Se även till att hålla bra vätskebalans genom att dricka under resa och ät hellre små mängder mat ofta än en stor och kraftig måltid. Ta rejäla pauser och bensträckare, tex vid en lekplats eller grönområde. Minimera lukt från mat, tobak och bensin.

Ha plastpåsar eller kräkpåsar, våtservetter, handdukar och hushållspapper redo i bilen om barnet ändå måste kräkas i bilen.

Läs mer