Att resa med barn

Att resa med barn II


Praktiska tips inför barnsemestern

Att resa med barn upplevs på olika sätt av olika föräldrar. En del tycker att det är jobbigt medan andra ser barnen som en härlig del av resan och äventyret. Oavsett vad man tycker om att resa med barn så måste man ta hänsyn till barnets förutsättningar under resan. Vart man åker och hur länge man är borta beror, förutom på föräldrarnas egen resvana, bla på barnets ålder men även på resmålets säkerhet, hygieniska förutsättningar, kulturella skillnader och klimat. Normalt anpassar sig barn väldigt bra till nya förutsättningar så länge de känner sig trygga.

Oavsett hur man väljer att resa så måste man ta hänsyn till barnets grundläggande behov. Ju yngre barnet är desto mer tid och praktiska lösningar måste man hitta för sovning, matning och blöjbyten men även för att barnet ska få röra sig under resan. En lång flygresa eller bilresa kan därför vara en utmaning. Har man möjlighet att genomföra själva transporten under barnets normala sovtider så underlättar detta resan. För lite äldre barn är det kanske viktigare med underhållning och bekvämligheter på resan som nackkuddar, filtar och solskydd till bilfönstren.

Beroende av hur gammalt barnet är, resmålet och hur lång tid man ska vara ute så finns det olika produkter som kan underlätta när man reser med barn. Denna typ av produkter har vi samlat här i Barnresebutiken. Här finns barnartiklar för flygresan, bilresan och produkter som underlättar när det är dags att sova, äta, förflytta sig eller skydda sig (mot sol och insekter) under resan. Vad man ska ta med sig är framför allt en fråga om tycke och smak, vad man avser att göra på resan, vart man åker och framför allt hur mycket man vill eller får ta med sig med tanke på bagagets vikt. När man reser med barn måste man väga praktisk nytta av det man tar med sig och ställa detta mot besväret och möjligheten att ta med sig alla saker.

När man reser med små barn är det viktigt att sovrutiner hålls så länge det är möjligt. Ofta behöver barn sova lite extra på en resa beroende av alla upplevelser och intryck men också av värmen i varmare länder. Förutom att sova på själva flygresan eller i bilen så måste barnet kunna sova gott nattetid och på dagen. För detta ändamål kan en lätt och ihopfällbar resesäng som fungerar både inom- och utomhus komma till användning. Idag finns det moderna och sköna resesängar gjorda i tältteknik (pop-up) med både uv-skydd och insektsnät. Sängarna väger mellan 1-3 kg och blir så små när de är packade att de får plats i en vanlig väska och vissa modeller tom i handbagaget.

När man väl är framme på resmålet, men även tex på flygplatser, är det viktigt att enkelt och bekvämt kunna förflytta sig med sitt barn. Ofta är den normala barnvagnen ganska stor och klumpig att ta med på resan och besvärlig att checka in på flyget. Det finns flera olika typer av resevagnar att ta med, allt från en enkel paraplyvagn till mer avancerade (och dyrare) ihopfällbara resevagnar. En bra resevagn bör väga lite, bli liten i ihopfällbart skick, ha fullt viloläge, vara lätt att fälla upp och ner och vara stabil. Om vagnen har solskydd, myggnät och regnskydd är detta en fördel annars finns separata skydd att köpa till. Om barnet är litet så kan man överväga att inte ta med barnvagnen utan ersätta den med en bekväm bärstol eller en smidig och ergonomisk bärsele. Dessa produkter fungerar även bra på flygplatser men även i naturen eller när man besöker olika sevärdheter på resan. En bärstol är bekvämare och kan användas under en längre tid än bärselen men tar samtidigt större plats. Det är bra om bärstolen är ihopfällbar och blir platt så att den får plats på bagagehyllan på flygplanet. Den får också gärna ha solskydd, regnskydd och packutrymme för tex blöjor, skötmatta, extrakläder och barnmat.

Förutom att sova på resan och ordna med förflyttning är oftast matning en utmaning när man reser med barn och är utanför sin normala hemmiljö. Det kan gälla att värma eller att hålla maten varm eller kall samt att hitta en ersättning för den normala barnstolen som finns hemma. Det finns en mängd produkter som underlättar matning på resan bla resebarnstolar i tyg som används på vanliga stolar, termosar för både mat och dryck, små och händiga kylväskor, vattenkokare i reseformat samt haklappar som skyddar kläderna under matningen (så man slipper att tvätta så ofta på resan).

På många resmål är det soligt, varmt och risk för myggor och andra insekter. Att skydda sig mot solens farliga uv-strålar är viktigt både för stora och små men framför allt när man reser med små barn. Barn löper högre risk när de utsätts för direkt solljus då de har lägre nivå av melanin. Till solsemestern rekommenderas därför bra solskyddskläder med hög uv-faktor som täcker så mycket som möjligt av barnet samt en rejäl solhatt som även ger skydd åt nacken. Det är viktigt att komma ihåga att barnet även utsätts för uv-strålning i skugga framför allt där solen reflekteras i vatten eller i sanden. På varmare resmål finns gott om myggor och andra insekter. För att skydda sitt barn mot dessa bör man överväga att ta med ett myggnät till barnvagnen men även ett som fungerar till den säng där barnet ska sova.

Barnresebutiken
Per & Kairi