Logo

Till kassanVectorCreated using Figma
  • Startsidan
  • Att resa med barn
Flyga med barnvagn
Flygresa med barn

Att flyga med barnvagn innebär oftast att du måste checka in barnvagnen och skicka den som bagage. Detta innebär alltid en risk att barnvagnen går sönder eller blir smutsig eller repig i hanteringen och samtidigt så har du inget transportmedel till ditt barn på flygplatsen. I denna artikel kan du bla läsa vad de större flygbolagen säger om att resa med barnvagn, hur du skyddar din incheckade barnvagn och alternativ till barnvagn på flygplatsen.


Ingår incheckad barnvagn i biljettpriset?

Hos de allra flesta bolag som flyger från Sverige, så får man checka in en barnvagn gratis om ditt barn är maximalt 24 månader gammalt, dvs reser i föräldrars knä utan eget säte. När det gäller barnvagnar som ska användas av barn som är över 24 månader så har flygbolagen olika regler.

SAS: För barn upp till 24 månader ingår kostnadsfri incheckning av barnvagn i föräldrarnas biljett. Om barnet är över 24 månader så erbjuds inte kostnadsfri incheckning av barnvagn utan barnvagnen måste skickas och betalas som vanligt bagage.

Norwegian: En incheckad barnvagn och en bilbarnstol kan kostnadsfritt checkas in oavsett barnets ålder.

Finnair: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder på barnet.

Turkish Airlines: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder. 

Thomas Cook Airlines (charter): Om barnet är under två år får en barnvagn tas med utöver den tillåtna bagagevikten för resan. Om barnet är 2 år eller äldre så räknas barnvagnens vikt in i den maximalt tillåtna bagagevikten.

TUI och VING: Ger ingen tydlig information om incheckning av barnvagn utan hänvisar till flygbolagens hemsidor för att tra reda på vad som gäller.

Skydda din incheckade barnvagn

Då incheckat bagage och barnvagnar kan hanteras både ovarsamt och ibland i smutsiga och våta (regn) miljöer så bör man packa in barnvagnen i en skyddande barnvagnsväska eller transportpåse. Ta av lösa delar som hjul, mugghållare, solskydd, krokar och liknande. Många barnvagnsmärken har egna specialgjorda skyddsväskor till deras barnvagnar. Oftast är de dock dyra. På de flesta flygplatser kan man köpa stora plastpåsar (normalt ca 5 EUR), i vilket man kan lägga barnvagnen. Plastpåsen skyddar inte mot stötar utan enbart mot smuts och repor. Det finns även icke märkesebundna universala transportväskor till barnvagnar som skyddar under resan. Hos Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Barnvagnsväskor.


Om man är rädd att barnvagnen ska skadas under resan så kan ett alternativ vara att köpa en begagnad barnvagn eller en enklare ny paraplyvagn att ta med på resan.

När du hämtar ut din barnvagn från bagagebandet, kontrollera att ingenting har gått sönder eller blivit skadat. Om du upptäcker skada, så måste du rapportera detta till bagagehanteringen på flygplatsen innan du lämnar bagageområdet. Ersättning för skada kan påverkas av hur din barnvagn var packad när du checkade in den och vad som gäller i din hem- eller reseförsäkring.

Barnvagn genom säkerhetskontroll till gaten

På många flygplatser så får man ta med sig sin (mindre) barnvagn genom säkerhetskontrollen och använda den ändra fram till gaten. Vid ombordstigning sp lämnas barnvagnen till gate-personalen och du får tillbaka vagnen när du stiger av flygplanet. Det är inte alla flygbolag och flygplatser som tillåter detta, utan kontrollera i god tid innan avresa. En del flygplatser erbjuder gratis lån av barnvagnar. Ofta så står dessa direkt efter säkerhetskontrollen.

Resebarnvagnar som handbagage

Under senaste år har det kommit fram resebarnvagnar som blir så små när de fälls ihop att de ryms inom flygbolagens handbagageregler och får plats på bagagehyllan på flygplanet. Några av de minsta modellerna på marknaden är Babyzen Yoyo+ och GB Pocket. Du hittar Barnresebutikens modeller i sektionen Resevagnar.
Alternativ till barnvagn på flygplatsen

Istället för att använda barnvagn som transportmedel på flygplatsen så kan ett enklare alternativ vara en bärsele eller en ihopfällbar bärstol. Det finns idag riktigt små och packbara bärselar som enkelt får plats i handbagaget och bärstolar som blir platta när det fälls ihop och därigenom får plats på flygplanets bagagehylla som handbagage.

En fördel med en bra bärstol är att den även kan användas på resmålet som alternativ till barnvagnen. Med en bärstol så man sig lättare fran i naturen och på stranden men den fungerar även bra på sightseeing-turen och på museum. Barnet sitter stabil och säker med bra utsikt (som barn gillar) samtidigt som bäraren har fria händer. Många bärstolar har fickor och lastutrymme för ombyteskläder, blöjor, barnmat och välling. Du hittar Barnresebutikens produkter under Bärselar och Bärstolar. Kolla även in de innovativa produkter SaddleBaby och Piggyback Rider som även de fungerar utmärkt för flygplatser.

Läs mer
Sova på flyget
Flygresa med barn

Att sova på flygplanet är ofta obekvämt och svårt. När man reser med barn under 24 månader så får barnet inget eget säte utan måste vara i föräldrarnas knä, vilket blir tröttsamt speciellt under långa flygningar. På långflygningar finns oftast möjlighet att beställa en baby bassinett som hängs på väggen. Dock så är antalet bassinetter begränsat och fungerar endast för små barn. Under senaste åren har det tillkommit innovativa och praktiska produkter som ökar bekvämligheten både för barn och vuxna under flygresan.

Baby Bassinett (barnkorg)

På långflygningar finns oftast ett begränsat antal bassinets eller barnkorg, dvs en liten säng som hängs på väggen framför dig (se höger bild ovan). Antalet på varje flyg är begränsat, så se till att du bokar direkt i anslutning till att du har köpt din biljett. Det finns vikt- och åldersbegränsningar för att få använda en bassinet, bla så har SAS max 9 månader och 11 kg. Kontrollera med ditt flygbolag då varje flygplanstyp har egna varianter.

Flyebaby

Flyebaby är en "resevagga" som fästs på föräldern och hängs på passagerarstolen framför. Det skapar en sorts hängmatta/vagga där bebisen kan sova eller vila under resan, samtidigt som föräldern har händerna fria. Flyebaby är tänkt för bebisar upp till ca 11 kg. Efter användning så rullas Flyebay ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om Flyebaby.

 

SkyBaby

SkyBaby är en liten, kompakt och vadderad resemadrass utrustad med "vingar" som knäpps om så att barnet ligger stabilt och säker på madrassen. Madrassen ger skönt stöd både till barnet och föräldern som även kan ha händerna fria under flygresan. Skybaby har hål för säkerhetsbälte och kan därför användas även under start och landning. Efter användning så rullas SkyBaby ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om SkyBaby.
Airtraveller

Airtraveller en uppblåsbar madrass med avtagbart täcke som fästs med blixtlås runt om. Madrassen kan både användas horisontellt som liggmadrass och som stol. Airtraveller ger skön avlastning för föräldern under flygresan. Läs mer om Airtraveller.
Fly LegsUp

Fly LegsUp är en innovativ produkt som består av tre uppblåsbara kuddar i två olika storlekar och en bag som fästs mellan barnets eget säte och sätet framför. När kuddarna läggs i bagen så bildas ett skönt stöd för benen. Den tredje kudden kan användas som en skön huvudkudde. Fly LegsUp är tänkt att användas både när barnet är vaket och tex pysslar och när barnet vill sova. Fly LegsUp är tänkt för barn mellan 2-9 år och kan anpassas till barnets storlek genom fyllnadsgrad i kuddarna och genom att reglera längden på fästena. Läs mer om Fly LegsUp.
JetKids BedBox

JetKids BedBox är en innovativ produkt som kombinerar en resväska för barnet att åka på och en sov- och sittmadrass till flygplanet. På flygplatsen blir JetKids ett transportmedel och väl ombord så sätts JetKids BedBox framför sätet och görs om till ett skönt benstöd med madrass. Läs mer om JetKids BedBox.
Läs mer
Ensamresande barn
Flygresa med barn

Om ditt barn behöver flyga själv så finns det speciella regler för ensamresande barn (unaccompanied minors) och en del praktiska saker som du behöver göra som förälder. Reglerna för ensamresande barn skiljer sig något åt mellan olika flygbolag, men grundprinciperna är ungeför desamma.

Barnets ålder

På de flesta flygbolag så får ett barn flyga utan föräldrar från det att barnet fyllit 5 år. Om barnet är mellan 5-11 år måste barnet ha ledsagning under hela till och från flygplanet samt på platserna. Barn som är 12-16 år får flyga ensamma utan ledsagning, men har vid behov rätt till ledsagning, dvs så är assistansservice inte nödvändig.

Bokning av assistansservice

Du bokar assistanceservice antingen när du gör själva bokningen (fungerar normalt inom Skandinavien) eller via telefon till flygbolaget. Se till att boka omgående, då antalet platser för ensamresande barn är begränsat. De flesta flygbolag tar ut en avgift för assistansservice (se nedan)

Avgift för ensamresande barn

Den avgift som flygbolagen tar ut för ensamresande barn skiljer sig åt mellan olika flygbolag. Här är några exempel:

SAS (vid start i Sverige) Inrikes 350 SEK/barn och sträcka. Övriga flygsträckor 450 SEK/barn och sträcka.
Norwegian: Alla destinationer 500 SEK/barn och sträcka. Norwegian undantar en del länder från denna service.
Finnair: Inom Finland, Skandinavien och Baltikum 40 EUR/barn stäcka. Europa och mellanöstern 60 EUR/barn och sträcka samt 120 EUR/barn och sträcka på interkontala flygningar.Hur går det till?

Incheckning: Kom i god tid till den vanliga incheckningen där du ombeds att fylla i ett sk hanteringsdokument. I detta dokument fyller du bla i barnets och dina personuppgifter, resväg samt mottagarens personuppgifter. Dokumentet läggs i en plastficka som barnet måste ha runt halsen. I plastfickan förvaras även tex flygbiljetter, id-handling och eventuellt visum. Som vårnadshavare måste du har en giltig id-handling för att kunna checka in. Du hjälper även ditt barn med att lämna in bagage som ska checkas in.

Från incheckning till gaten: Ditt barn blir efter incheckningen upphämtad av flygplatsens eller flygbolagets personal som hjälper barnet igenom säkerhetskontrollen. Kom dock ihåg att du som förälder måste stanna kvar på flygplatsen tills dess att planet har lyft. Efter säkerhetskontrollen hjälper personalen ditt barn till gaten. Eventuellt får barnet vänta i ett speciellt område innan det är dags att gå till gaten. Normalt så får ensamresande barn gå på flygplanet först.

Ombord: Ombord på flygplanet så hjälper flygbolagets personal barnet till rätt säte och ser till barnet under hela flygresan.

Ankomst: Barnet får normalt sitta kvar till dess att alla passagerare har gått av. Därefter så ges barnet assistans genom hela processen, innefattande avstigning, eventuell transferbuss, bagageutlämning och eventuell pass- och tullkontroll på ankomstflygplatsen.

Överlämning: I ankomsthallen överlämas ditt barn till den person som är angiven i hanteringsdokument. Observera att mottagande person måste identifiera sig och vara den person som finns angiven i hanteringsdokumentet.

Mat och dryck: En del flygbolag ger gratis mat och dryck till ensamresande barn. Dock så gäller inte detta alla flygbolag och beror även på hur lång flygningen är. Packa gärna med lite mat och snack i handbagaget. Till lite äldre barn kan du överväga att skicka med ett kort för inköp av mat och dryck. Kontanter fungerar oftast inte på flygplan.

Förseningar: Både barn och föräldar informeras om förseningar som uppkommer under resan.

Läs mer
Arlanda med barn
Flygresa med barn

När man ska resa via Arlanda med barn så kan det vara bra att känna till hur flygplatsen fungerar. Arlanda har vuxit kraftigt de senaste åren, varför avstånden mellan incheckning, via säkerhetskontroll och gaterna har också har ökat. I denna artikel ger vi tips till dig som ska resa med barn via Arlanda.

Hitta på Arlanda

Det finns idag fyra terminaler på Arlanda 2,3,4 och 5. Terminalerna 2 och 5 är utrikesterminaler medan terminalerna 3 och 4 hanterar inrikesflyg. Man kan gå mellan terminalerna men avståndet blir ganska långt, framför allt mellan terminal 2 och 5. Terminal 4 och 5 förbinds med SkyCity som är ett atrium med restauranger och affärer. Även Arlandas fjärrtågsstation finns vid SkyCity. Mellan terminaler går gratis bussar kontinuerligt, ungefär var tionde minut. Kontrollera alltid på din biljett, från vilken terminal ditt flygplan går.


Incheckning och säkerhetskontroll

Incheckning och säkerhetskontroll finns på respektive terminal. Förutom på terminal 5 (stora utrikesterminalen) så finns ingen separat säkerhetskontroll för barn och barnfamiljer på Arlanda. Vid terminal 5 får dock barnfamiljer gå före till kontroll av boardingpass, men därefter är det vanlig kö som gäller. Tänk på att vara ute i god tid då det ibland kan vara långa köer.

Lekplatser på Arlanda

Det finns fyra större lekplatser på Arlanda (en på varje terminal). På terminal 4 och 5 finns lekplatser med sagotema i samarbete med Junibacken. På terminal 5 finns lekplatsen på vingen med gaterna 1-10.Lånebarnvagnar/sulkys

De flesta flygbolag tillåter inte att du tar med barnvagnen genom säkerhetskontrollen och ut till gaten. På Arlanda finns barnvagnar att låna efter säkerhetskontrollen vid terminalerna 2, 4 och 5. Om du behöver lånebarnvagn för avresa från terminal 3, så kan du hämta en barnvagn vid terminal 2. Lånebarnvagnarna kan användas på hela Arlanda och lämnas vid gaten i samband med ombordstigningen.

Skötrum

Det finns skötrum på Arlanda i anslutning till alla (åtminstone de flesat) toaletter.

Äta på Arlanda

Som på alla flygplaster är det dyrt att äta på Arlanda. Ett bra tips för semesterplånboken är att ha egen mat med sig istället. Om man vill äta på Arlanda så är här ett urval av restauranger som har barnvänligare menyer (priser per 20 Nov 2018).

Andersson Food & Akvavit (term 5): Pannkakor med sylt (49 kronor) och Köttbullar med potatismos (59 kronor).
O´Learys (term 2, 4 och 5): Hamburgare, Fish ´n´Chips eller Chicken Nuggets (alla 65 kronor)
Max (term 4 och 5): Hamburgare
Taste (term 5): Lasagne, Köttbullar med potatis och Pannkakor med sylt (alla 70 kronor)

Till och från Arlanda från Stockholm

Om du inte kör med egen bil så kan du ta dig till Arlanda med snabbtåg, fjärrtåg eller pendeltåg och med buss. Till och från Stockholm City så kan du resa med:

Arlanda Express: Snabbtåg som tar cirka 20 minuter. till Stockholm central Barn mellan 0-17 år reser gratis tillsammans med vuxen. Lägsta ålder för att resa ensam är 8 år. Ungdomsbiljett (8-25 år) är ca halva vuxenpriset. Barnvagnar får tas med ombord

Flygbussarna: Avgår oftast med 10 minuters mellanrum mot Stockholm City. Resan tar ca 40 minuter (längre tid under rusning). Upp till 2 st barn (0-7 år) åker gratis med fullbetalande vuxen. Barn (ungdomar) mellan 8-17 år betalar ungdomsbiljett (50 % av vuxenpriset). Flygbussarna har även familjebiljetter för 1-2 vuxna och upp till tre barn (8-17 år).  Barnvagn måste läggas i bagageutrymmet och får ej ta med ombord. Det finns 1 st bälteskudde (från 3 år) per buss. Det är tillåtet att använda egen barnstol eller babyskydd och dessa kan fästas i sätets tre-punktsbälten. Om du inte vill ta med den normala bilbarnstolen så finns det portabla, små och lätta bilbarnstolar som är speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen
Till och från flygplatsen.

Läs mer
Glada barn i bilen
Bilsemester med barn

En dröm på bilsemestern är att ha glada barn i baksätet och så lite bråk som möjligt. För att bilresan ska bli så lyckad som möjligt måste man ta hänsyn till barnens behov av rörelse och underhållning och till viss mån anpassa bilresan även till barnen. Ta med underhållning och snacks, gör det så bekvämt som möjligt i baksätet och anpassa körtid och körsträcka till barnen.

Anpassa bilresan till barnen

Tid på dygnet: Om du kör med små barn och bebisar så kan man försöka att lägga de långa sträckorna under den tid på dagen som barnet normalt sover.

Klimat: Håll en relativt sval temperatur i bilen och öppna och vädra ut kontinuerligt. Tänk på att skärma av solen i baksätet med solskydd.

Pausa ofta: Ta hellre många och korta pauser än få och långa. Dock så måste man även lägga in längre pauser under resan så att både barn och vuxna får röra sig och äta.

Lekplatser och parker: Lägg gärna pauser invid en lekplats, parker eller grönområde. Då finns plats för barnen att springa av sig och busa. Invid många lekplatser finns även pick-nick områden och toaletter.

Pausväska: Ha en färdigpackad "pausväska" med på bilresan. Packa ner mat, dricka, sittunderlag, toapapper, hopprep, en fotboll och liknande.

Informera barnen: Innan resans början, tala om för barnen vad som väntar under dagen, dvs hur lång bilfärden är och gärna om det är något roligt som ska hända under dagen och när. Att inte veta när bilfärden är slut eller hur länge den varar är ofta frustrerande för barnen.


Underhållning och snacks

Surfplatta och telefon: Ladda upp spel, musik, filmer, talböcker och liknande inför resan. Sätt in ett extra minneskort så får du plats med mer och barnens användning av (dyrt) mobilt nätverk minskar. Ta med laddare som fungerar i bilen, power-pack för extra batteritid och hörlurar. För surfplattor finns smarta hållare som kan fästas på framsätets baksida. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Ipad hållare till bil.

Spel: Det finns en mängd bra spel i reseformat som fungerar bra i baksätet. Även kortlek, UNO (kortspel) och sänka fartyg fungerar bra i bilen. Undvik spel med små delar som lätt kommer bort i bilen.

Pyssel: Gör en pyssellåda med papper, pennor, sax, garn, snöre, lim, gem, piprensare, knappar, klistermärken etc.

Böcker och tidningar: Både vanliga böcker och talböcker är utmärkta vid långa körsträckor. Ta även med tidningar och serietidningar.

Läslampa: Om man kör i mörker så är en eller flera ficklampor och extrabatterier bra att ha i baksätet om någon vill läsa eller pyssla. Hos Barnresebutiken hittar du en läslampa som kan fästas tex på boken eller på sätet framför.

Dryck och snacks: Ta med rejält med dryck till bilresan så att du inte riskerar att bli utan och tvingas att köpa alltför mycket (dyr) dricka längs vägarna. Om du vill hålla drycken kall, ta med en kylväska. Det finns kylväskor som kan kopplas till bilens cigarettuttag. Varma drycker, soppa, buljong och liknande tar du enkelt med i en termos. Snacks är väl ett måste för att hålla barnens humör uppe på bilsemestern och undvika bråk i baksätet pga lågt blodsocker. Gör ett blandat snacksförråd som inte bara består av godis och chips, utan även frukt, grönsaker i bitar, ostbitar, kalla köttbullar och kex. Undvik kladdiga produkter som choklad och smuliga kakor.


Läs mer
Att hyra bil
Bilsemester med barn

Vad ska man tänka på nör man hyr bil till semestern, vad påverkar priset, från vilket bolag ska jag hyra, vad ingår i priset och vad ska man tänka på när man hämtar ut en hyrbil. Är man väl förberedd så undviker man de vanligaste misstagen och kan samtidigt spara en del pengar.

Vad ska man tänka på när man hyr bil?

Storlek på bilen: Ju större bil man hyr desto mer plats finns det för barn, bilbarnstolar och bagage men en större bil är dyrare att hyra, har högre drivmedelsförbrukning och en dyrare försäkring. Hyrbilsföretagen klassar normalt bilarna i hur många personer som får plats och bagageutrymmets storlek angivet i antal väskor i olika storlek. Tendensen är ofta hyrbilsföretagen överskattar lastutrymmet i sin information. Då det i vissa länder är stor prisskillnad på bensin och diesel så är det bra att vara observant på detta också när du hyr bil.

Funktion och utrustning: Förutom storlek så bör man även ta i beaktande var man ska göra när man väljer bil. Om man ska köra på snöiga eller leriga vägar så bör man överväga fyrhjulsdrift. I vissa länder är snökedjor obligatoriska och ett måste om man ska tas sig fram. Man måste också välja om man vill hyra en bil med manuell eller automatisk växellåda. Normalt så bör man välja det man är van vid, men i länder med vänstertrafik är en automatisk växellåda att föredra (så att du slipper att växla i handskfacket i dörren).

Bilbarnstol: Om du inte vill ta med din egen bilbarnstol så är det viktigt att boka en bilbarnstol i samband med den ordinarie bokningen. Se till att du får en bilbarnstol som är anpassad till ditt barns ålder. Oftast betalar man bilbarnstol per dag med ett totalt maxbelopp som nås efter ett antal dagar. För lite större barn, från cirka 3 år, så finns det portabla bilbarnstolar, speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem här.


Internationellt körkort
: I många länder behövs ett internationellt körkort som i princip är ditt körkort översatt till engelska. Du kan beställa ditt internationella körtkort bla från KAK, Motormännen och Vi bilägare.

Kreditkort: Du behöver ett giltigt kreditkort dels när du bokar din hyrbil och dels när du hämtar ut den. Tänk på att hyrbilsfirman normalt blockerar hela självrisken på ditt kort. Du måste därför se till att kortet har teckning för denna summa. Om du hyr bil i utlandet så måste du även se till att kortet är öppet för köp i utlandet.

Uthämtning och återlämning av hyrbil: Normalt så är det dyrare att hämta ut en hyrbil i centurm än på flygplatser. Om du vill hämta ut och lämna tillbaka bilen på olika ställen så ökar hyrbilskostnaden ganska mycket.

Spara pengar: Vissa flygbolag och researrangörer har förmånliga hyrbilspriser genom specialpriser med hyrbilsföretagen. Om man har möjlighet att "vända rutten", dvs att köra mot den normal turistriktningen, så sjunker ofta hyrbilspriset. Detta då hyrbilsföretagen slipper att köra bilen tom tillbaka till utgångspunkten. Om du har möjlighet att vara flexibel med datum, så ska priset skilja en hel del bereonde av vilken period du väljer. Istället för att hyra GPS av hyrbilsföretaget så kan man istället använda sin telesons GPS. Tanka själv upp bilen innan du lämnar tillbaka den. Detta är billigare än att låta hyrbilsföretaget göra det.

Vad påverkar slutpriset på hyrbilen?

Typ av bil: Bilens storlek och modell, motorns storlek, fyrhjulsdrift eller inte, säsong, manuell eller automatisk växellåda.

Förarens ålder: Unga personer och äldre betalar normalt högre pris beroende av en tilläggspremie för högre beräknad olycksrisk. 

Antal förare: Hos de flesta hyrbilsföretag måste du betala en tilläggsavgift om det är fler än en person som ska köra bilen.

Körsträcka: Ingår fri körsträcka i hyrbilspriset eller inte. Om den fria körsträckan är begränsad, vad kostar extra körsträcka?

Veckodag och säsong: Beroende av resmål så är vissa perioder och veckodagar dyrare än andra. Lågsäsong och helger är oftast billigare medan det är tvärtom för högsäsong och arbetdagar.

Tilläggsutrustning: Bilbarnstol och GPS ingår normalt inte i priset utan måste hyras extra.

Skatter och avgifter: Ingår skatter, avgifter, eventuella flygplatsavgifter i hyrbilspriset. Kolla noga igenom detta innan du bokar.

Försäkringar: Det slutliga hyrbilspriset fpåverkas av vilka försäkringar sm ingår, bla olycksförsäkring och stöldförsäkring. Kolla även upp hur stor självriske är och hur mycket det kostar för självriskeliminering.Att tänka på när du hämtar du hämtar ut din hyrbil

Tid: Det är mycket som ska gås igenom när man hämtar ut en hyrbil och det kan lätt bli fel. Planera så att du har god tid att hämta ut din bil och försök att göra det så ostört som möjligt, tex låt barnen sitta med din respartner en bit bort från hyrbilsföretagets disk.

Kontrakt: Läs igenom kontraktet noga och kontrollera så att detaljer och priser stämmer överens med din bokning. Stressa inte, även om det är lång kö till hyrbilsbolagets disk. Det är deras problem, inte ditt.

Bilskaderapport: Hyrbilsföretaget kommer att be dig att skriva under en bilskaderapport som anger bilens status vid ditt övertagande. Kontrollera noga, både ut- och invändigt, att det inte finns några skador på bilen. Om det finns skador så ska dessa vara nogrannt noterade i bilskaderapporten och signerade av hyrbilsföretaget. Om du hittar skador som inte finns i rapporten, var noga med att hyrbilsföretagets reprsentant anger skada i rapporten och signerar den. Förutom att kolla report och bucklor, var även noga att kolla strålkastare, däck och fälg, backspeglar samt klädseln inne i bilen.

Bilens fysiska status: Kontrollera att bilen är servad och kontrollerad. Denna kontroll ska innehålla bla däck (mönster och lufttryck), att olika vätskor är uppfyllda (bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska) samt att alla lampor, torkarblad och säkerhetsbälten fungerar som de ska.

Beställd utrustning: Kontrollera att den utrustning du har beställt finns i bilen och att den fungerar som den ska.

Barnanpassning: Om du har hyrt bilbarnstol, så är det viktigt att du kontrollerar att den är korrekt installerad, trafikgodkänd och passar till ditt barns ålder. Kontrollera även att airbags är avstängda för de säten där du använder bilbarnstol. Kolla eventuellt även att barnlås i fönster och dörrar fungerar som de ska.

Läs mer
Åksjuka barn
Bilsemester med barn

I princip alla, både vxuna och barn, kan drabbas av åksjuka när man åker bil, buss eller båt (sjösjuka). Åksjuka beror av att hjärnan får tolkningskonflikter i centrum för balanssignaler. Denna artikel ger tips vad man kan göra för att förebygga och undvika åksjuka på bilsemestern med barn.

Vad beror åksjuka av?

Åksjuka och sjösjuka uppstår då huvudets rörelser inte stämmer överens med vad ögonen eller andra känselorgan i kroppen rapporterar till hjärnan. Kroppen är ju stilla tex i en bil medan ögon och balansorgan registrerar att vi förflyttar oss. Hjärnan jämför också alltid inkommande balanssignaler med en förväntad bild hur det borde vara.

Vem blir åksjuk?

I princip alla kan drabbas av åksjuka eller sjösjuka. Dock så brukar små barn under två år sällan (eller aldrig) åksjuka då deras balansorgan ännu inte är fullt utvecklat. En del människor har ärftlig betingad åksjuka medan döva människor inte blir åksjuka. Migrän, trötthet, alkoholintag, mycket och/eller fet mat innan bilresan ökar risken att bli åksjuk.

Symptom på åksjuka

De första symptomerna på en kommande åksjuka är trötthet och gäspningar. Förloppet fortsätter normalt med ökad svårighet att koncentrera sig samt känslighet för snabba rörelser, lukter (tex mat, tobak, bensin) och obehag i magtrakten. När väl magsjukan sätter in så är vanliga reaktioner att personen kräker, mår illa, fryser och kallsvettas. Andra sympotom kan vara blekhet, balansproblem och överkänslighet mot lukter.Vad kan man göra mot åksjuka?

Förebyggande åtgärder: Undvik riklig och fet mat och alkohol innan resan. Försök att vara så utvilad och utsövd som möjligt. Kolhyderatrik mat dagen innan minskar risken för åksjuka. Överväg att använda åskjukemedel, tabletter eller tuggummi, om du vet att någon i familjen blir åksjuk. Åksjukemedel ska normalt tas någon timmer innan resan början. Prova gärna åksjukemedlet hemma först så att du vet att det fungerar och att det ger minimalt med bieffekter.

Minska risk för åksjuka under bilresan: Kontrollera ditt barn kontinuerligt under resan. Om de börjar att bli tysta, bleka, loja eller ointresserade så kan det vara tecken på en kommande åksjuka. Om du har möjlighet, försök att göra långkörningar medan barnen sover. Då minskar risken att barnet blir åksjukt. För att minska risken för åksjuka sp kan man försöka att distrahera barn genom att sjunga tillsammans, ha frågesport eller genom att lyssna på en ljudbok.

Det är alltid bra att sitta så långt framme som möjligt i bussen eller i bilens framsäte. Risk för åksjuka ökar i baksätet. Undvik aktiviteter som gör att du tittar ner, tex läsa, telefon eller surfplatta. Håll istället blicken långt fram på vägen eller mot horisonten. Undvik hög värme i bilen. Vädra kontinuerligt och släpp in frisk luft. Se även till att hålla bra vätskebalans genom att dricka under resa och ät hellre små mängder mat ofta än en stor och kraftig måltid. Ta rejäla pauser och bensträckare, tex vid en lekplats eller grönområde. Minimera lukt från mat, tobak och bensin.

Ha plastpåsar eller kräkpåsar, våtservetter, handdukar och hushållspapper redo i bilen om barnet ändå måste kräkas i bilen.

Läs mer
Magsjuka på resan
Barnsäkerhet på resa

Bland de vanligaste problem som drabbar barn (och vuxna) på en semesterresa är magsjuka. Oftast beror magsjuka på bristande hygien på resmålet och då framför allt livsmedelshygien men magsjuka kan även vara bakteriell beroende av en annorlunda bakteriekultur på resmålet än den vi har hemma. I varma länder ökar risken för bakterierelaterad magsjuka. De vanligaste symptomen för magsjuka är kräkningar, illamående och diaree i olika svårighetsgrad.


Hur minskar du risken för magsjuka?
För att minska risken för magsjuka ska man framför allt tänka på tre saker, nämligen hygien, mat och vatten.

Hygien: Eftersom barn, och då framför allt små barn, ofta stoppar händer och fingrar i munnen. så är det bra att tvätta barnens händer ofta och noga när man är ute och reser. Använd tvål och vatten, handsprit eller desinficerande tvättservetter eller en kombination av dessa. Tänk även på att tvätta barnens händer innan måltid och när ni har varit på allmänna platser med mycket bakterier som offentliga toaletter, flygplatser, flygplan, shoppingcenter, lekrum och liknande.

Mat: Om du bedömmer resmålet som högrisk när det gäller bakterier och hygien så ska du i första hand ge ditt barn färsklagad mat som är genomkokt eller stekt och undvika mat som stått på värmning (tex bufé), oskalad och osköljd frukt och grönsaker, opastöriserade mejeriprodukter, återuppvärmd mat, glass och isbitar.

Vatten: I många länder så kan man inte dricka kranvattnet eller så kan vattnet innehålla en annan bakterieflora än den vi är vana vid, varför en generell regel på resa är att undvika att dricka kranvatten. Om du av någon anledning måste använda kranvatten, försök att koka det först och då i minst en minut. För att minska risken för magsjuka rekommenderas att dricka buteljerat vatten istället. Var dock uppmärksam på att flaskan är ordentligt tillsluten och inte återfylld. Se även till att korken sitter kvar, eller att flaskan öppnas vid ditt bor, när du beställer vatten och andra drycker på restaurang.


Behandling av magsjuka

Om ditt barn blir magsjukt med diarré eller kräks så är det viktigt att snabbt sätta in egenvård för att barnet ska bibehålla vätskebalans och undvika uttorkning. Låt därför barnet dricka ofta och i små mängder åt gången. Om möjligt och vid behov, så kan du överväga att ge barnet vätskeersättning. Färdig vätskeersättning finns att köpa på apoteket. Om du inte har färdig vätskeersättning med dig, så kan du blanda själv enligt 3-4 gram (knappt en tesked) salt och 6 teskedar socker per litet vatten (kokt eller buteljerat). Om du vill så kan vätskan smaksätta med lite saft eller juice.

Kontakta alltid sjukvården om du är osäker på vad som måste göras om ditt barn är magsjuk.

Läs mer
Första Hjälpen Kit
Barnsäkerhet på resa

En liten olycka händer lätt på resan med skrubbsår och tåras som följd eller att någon blir förkyld, får ont i halsen eller blir magsjuk. När man reser och inte har tillgång till hemmaapoteket, så är det bra att planera och ta med ett Första Hjälpen Kit för egenvård. Vad och hur mycket som ska tas med i sitt Första Hjälpen Kit är en fråga om tycke och smak men beror även på resmål, typ av resa och resans längd.

I nedanstående lista hittar du förslag på saker som kan ingå i ett Första Hjälpen Kit när man reser med barn. Tänk på att anpassa reseapoteket till ditt barns ålder. En del produkter ska eller får inte användas av/på barn och många produkter anger minimiålder för användande. Sök gärna efter produkter som är anpassade till barn, tex solkräm, åksjuketabletter, ögondroppar, vätskeersättning och liknande.

Förslag på innehåll i ett Första Hjälpen Kit till barnsemestern

Första förband: Detta är ett kompakt paket (som används av militären) med bland annat en kompress för att stoppa akut blödning. Ta med ett första förband i fickan, handbagaget eller i ryggsäcken.

Material för sårbehandling: Plåster i olika storlek, desinficerande vätska och/eller servettter, antiseptisk sårsalva, kompresser och sårtejp.

(Snabb) febertermometer: En snabb febertermometer, som kräver mindre tid vid mätnng, är ett måste i ett reseapotek. Den finns digitala febertermometrar som mäter feber på ett par sekunder och även febertermometrar som är inbyggda i en napp, vilket gör det enklare att mäta febern på en bebis.

Allmän utrustning: Sax (ej i handbagaget), pincett, doseringsmått (tex graderad sked), bomullstops och en liten ficklampa.

Antiseptiska produkter: För snabb desinfektion av sår och i förebyggande syfte är antiseptiska servetter och spray/kräm bra att ha lättillgängligt på resan.

Mot förkylning: Ta gärna med närsdroppar, örondroppar och hostmedicin för att avhjälpa vanliga förkylningssymptom. Näs- och örondroppar kan även vara bra om ditt barn brukar få ont i öronen på flygplanet.

Solskydd: Förutom uv-kläder, så är det viktigt att ta med solskyddsmedel till solsemestern. Se till at den produkt du använder får användas på barn och att den har hög solskyddsfaktor. Tänk även på att ta med ett soldkyddscerat för läppar.Kylbalsam: En kylbalsam eller kylspray är praktisk för behandling av mindre brännskador och hud som har blivit röd i solen.

Lokalbedövande salva: För akut smärta på mindre områden.

Myggmedel: Ett barnanpassat myggmedel är ett måste i varma länder där sjukdomsspridande myggor är aktiva. Ta även med myggnät till säng och barnvagn.

Vätskeersättnng: Vid diaréer och kräkning kan vätskeersättning behövasa för att återställa vätskebalans och undvika uttorkning. Vätskeersättning i tablettform köper man på vanliga apotek.

Diaréehämmande medel: Medel som (åtminstone tillfälligt) stoppar diaréer. Bra om man måste flyga eller åka buss med lös mage.

Åksjuke- och sjösjuketabletter: För att undvika illamående vid bil-, buss och båtfärd.


Färdiga Första Hjälpen Kit

I Barnresebutikens sortiment hittar du även färdiga Första Hjälpen Kit som kan tas med som de är eller kompletteras enligt eget tycke.
Ovanstående information är endast generell och ska läsas som en allmän vägledning. Rådgör alltid med läkgare, vårdcentral elelr apotek om du är osäker. Se även till att de produkter du tar med är anpassade till ditt barns ålder och att de får användas för barn och bebis. Kontrollera även hållbarhetstiden på produkterna.Läs mer
Solskydd barn
Barnsäkerhet på resa

Ett bra solskydd för barn är viktigt både till semestern och till sommardagar hemmavid. Barn är känsligare än vuxna för skadlig uv-strålning pga lägre nivå av melanin i huden. I princip rekommenderas, att små barn överhuvudtaget inte ska vara i direkt solljus. Dock så är detta svårt och då gäller det att ha ett genomtänkt solskydd och veta var och när uv-strålningen är som farligast.

Vad är UV-strålning?

Typer av UV-strålning: Det finns tre typer av UV-stråling från solen. UV-A, UV-B och UV-C, där den sistnämnda inte når fram till jorden utan fångas upp av jordens atmosfär. Både UV-A och UV-B kan ge upphov till cellskador i huden. Lite förenklat kan man säga att UV-A mörkfärgar hudens pigment och UV-B ger upphov brännskador. Du kan läsa mer om UV-strålning här.

Mängd UV-strålning: Den mängd UV-strålning som huden utsätts för påverkas bla solens höjd på himmelen, vilket i sin tur beror av årstid, tidpunkt på dagen och var du befinner dig. I Sverige har vi lägre UV-strålning på vintern än på sommaren och ju närmare ekvatorn du befinner dig desto högre UV-strålning träffar din hud under hela året. Detta beror av att solens strålar har kortare väg till jordskorpan.

Melanin: Det bruna pigmentet i huden kallas melanin. Melanins uppgift är att skydda hudens celler mot UV-strålar. När huden utsätts för UV-strålning, så ökar mängden melanin. Kom ihåg att barn ha mindre melanin i huden varför de utsätts för större risk vid för hög mängd strålning.

Effekter av UV-strålning: En för hög dos av UV-strålar kan ge brännskador och eksem och i värsta fall kan dessa utvecklas till hudcancer. Solens UV-strålning är inte endast negativ. Solljuset ultravioletta strålar gör att kroppen bildar D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Dock så räcker det oftast att vara ute 15-30 minuter per dag (något längre på vintern) för att uppnå maximal effekt.Solskydd för barn

Det bästa solskyddet är att vara inomhus, men inte så roligt om solen skiner utanför huset eller på badsemestern. Om man väljer att vara utomhus, så ska man försöka att skydda så mycket som möjligt av barnets eller bebisens hud.

Kläder: Barnens vanliga kläder skyddar en del mot solens UV-strålning. Normala kläder har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Välj en långärmad t-shirt eller skjorta, lite länge shorts och en solkeps eller solhatt med rejält brätte. Kepsen får gärna ha nackskydd.

UV-kläder: Det finns idag både "vanliga" kläder och bad/strandkläder som har extra UV-skydd runt 50. Då vattnet och sanden reflekterar solen strålning, så rekommenderas UV-kläder med längre ärm och ben.

Mössa/hatt: Det är viktigt att skydda hårbotten, ansikte, nacke och öron med en bra solhatt eller solkeps. Barn och bebisar med tunt och glest hår bränner sig lätt i skallen. En bra solhatt eller keps med rejält brätte ger skön avskärmning för ansiktet. Om du väljer en solkeps, se till att kepsen även har nackskydd och att den täcker öronen.

Solglasögon: Vid starkt solljus så är det viktigt att även skydda barnens ögon med solglasögon. Välj solglasögon med 100 % UV-skydd (Kategori 3 - UV-skydd 400) och som har bra passform. Solglasögon med nackband gör att glasögonen sitter bättre och släpper in mindre UV-strålning.

Solskyddsmedel: På de ställen som inte täckts av UV-kläder bör man använda solskyddsmedel. Solkräm finnssom kräm, spray och stift. Välj ett solskyddsmedel som har hög solskyddsfaktor (minst 30), får användas på barn och gärna från ett känt märke för att vara säker på kvalitéten. Kontrollera bäst-före-datum så att solkrämen inte har blivit för gammal. Gammal solkräm ger ett sämre/dåligt skydd.

UV-tält och parasoll: Till solsemestern kan det vara bra med ett UV-tält eller en rejäl parasoll. Kom ihåg att dessa inte skyddar helt mot solens UV-strålar utan måste kombineras med andra solskydd som solskyddskläder och solkräm.

I Barnresebutiken hittar du solskydd i form av UV-badkläder, solhattar, solglasögon och UV-tält.


Att tänka på med barn i solen

Kom ihåg att UV-strålning ökar på hög höjd, av snö, av sand och vatten som reflekterar solljuset och att moln har lägre effekt på UV-strålning än man tror. Moln, liksom en kylande vind, ökar risken för falskt säkerhet genom sin kylande effekt. Tänk även på att UV-strålar kan passera fönsterglas och att det finns UV-strålar även i skuggan.

Bad: Vatten reflekterar solljusets strålar och ökar strålningens effekt. Detta gäller även en bit under vattenytan vilket är bra att veta om man låter barnet sitta och plaska i vattenbrynet. Blöta kläder ger också sämre solskydd än torra.

Sand: Även sand ökar uv-strålningen genom att den reflekterar solen. Barnets nacke och axlar blir extra exponerade när de sitter och leker i sanden.

Båtfärd: Liksom på stranden så ökar UV-strålningen när man åker båt.

Vind och moln: Vind och moln har en kylande effekt, varför man inte alltid noterar eller känner styrkan i solens strålar. Detta är framför allt viktigt att tänka på vid båtfärd eller vid skid- och pulkaåkning.

Snö: Snö reflekterar solljuset i hög grad och ökar strålningens effekter. Utförsåkning görs på hög höjd där effekten blir ännu högre.

Tidpunkt: Man ska undvika att utsätta barn, framför allt små barn och bebisar, för solen när den står som högst på himlen, dvs normalt mellan klockan 11 och 15. En bra tumregel är att undvika att vara direkt i solen om din skugga är kortare än du själv.

Läs mer
Myggskydd
Barnsäkerhet på resa

När man reser i varma och tropiska länder, så är det viktigt att tänka igenom sitt myggskydd till barnen. I många varma länder finns sjukdomsspridande insekter som kan sprida bla malaria, denguefeber och japansk encefalit. I denna artikel om myggskydd kan du läsa hur du skyddar ditt barn mot insektsbett.

Ökat myggskydd på barnsemestern

I varma och fuktiga länder där man vistas mycket utomhus även under dygnets mörka timmar, så är det i princip omöjligt att helt skydda sig mot insektsbett. I många tropiska länder finns både dag- och nattaktiva myggor, vilket gör det än svårare. Det gäller istället att försöka minimera antal bett så långt det är möjligt. Eftersom som barn oftare är närmare de miljöer där myggor trivs (nära marken, i buskar, i skuggan etc) så är det extra viktigt att tänka igenom barnens myggskydd.

Klädsel: Eftersom myggor har en tendens att dra sig till mörka kläder så är ett bra skydd mot myggor att bära ljusa kläder, och då helst med långa ärmar och ben. Om kläderna är lössittande så ökar skyddet då många myggor även kan bita igenom kläderna. För att öka klädernas skydd ytterligare, så kan du även spraya dem med myggmedel elelr med medel som innehåller permetrin. Tänk även på att skydda fötterna med tex skor eller strumpor, då det tex är vanligt att bli biten på fötterna när man sitter på restaurang i varmare länder.

Agerande: En bra tips är att undvika miljöer och ställen som myggor tycker om. Normalt så trivs myggor i varm och fuktiga miljöer, gärna i närheten av lugnt eller stillastående vatten. Myggor dras, förutom till mörka kläder, även till tunn hud och svettdoft. Myggor gillar inte kyliga ställen (tex i luftkonditionering) och där det blåser.

Semesterboende: Eftersom myggor inte gillar kyla, så är luftkonditionering ett bra myggskydd. Tänk dock på så att luftkonditioneringen når hela familjen, dvs även till eventuell extrasäng eller resesäng. Se till att semesterboendet har stängbara fönster och/eller rejäla myggnät för fönstren. Håll fönster och dörrar stängda och ljuset släkt under skymning, natt och gryning då myggorna är som mest aktiva.


Myggmedel
: Ett bra myggspray, myggstift eller myggkräm ger oftast ett bra myggskydd, men bör kompletteras med heltäckande klädsel för fullgott skydd. I vanliga myggmedel finns det olika aktiva substanser. De vanligaste är DEET och citroneukalyptusolja. Det är viktigt att myggmedlet är anpassat till ditt barns ålder, dvs hur hög koncentration av den aktiva substansen som finns i myggmedlet. Läs noga på förpackningen och ta råd från apoteket för att hitta ett bra myggmedel.

Tänk på att:
- Välj rätt myggmedel till ditt barn baserat på ditt barns ålder
- Läs instruktionerna på förpackningen noga
- Använd inte myggmedel på ögon, läppar och händer
- Applicera varsamt runt mun och ögon
- Tvätta händerna efter att du har satt på myggmedlet
- Låt inte barnen själva sätta på myggmedel
- Fyll på med myggmedel efter bad och svettiga lekar
- Förvara myggmedlet oåtkomligt för barn

Myggnät: Både för semestern i varmare länder och till varma sommarnätter hemmavid så är det bra att ha ordentliga myggnät till barnvagnen, barnsängen och resesängen. Se till att myggnätet är tätslutande och har tillräckligt små hål så att insekterna inte tar sig igenom men samtidigt inte hindrar ventilationen i sängen eller barnvagnen. Alla Barnresebutikens myggnät till sängar och barnvagn hittar du i sektionen
myggnät.Läs mer
Att välja resesäng
Barnsaker för resa

En bra resesäng är ett måste när man reser med barn och bebis. Många boendeformer på resan, som airbnb, lägenheter och vandrarhem har inga barnsängar eller resesängar att erbjuda utan man måste själv ta med sig en säng som barnet kan sova i. Samma sak gäller om man ska hälsa på släkt och vänner. Klassiska resesängar som blir relativt stora och väger runt 10 kg, kan vara bra om man gör resan i egen bil, men om man ska åka med buss, tåg eller flyg, där resesängen ska checkas in, så vill man helst ha en liten och lätt resesäng, kanske tom så liten att den får plats i handbagaget (se nedan).

Att tänka på när man väljer resesäng

Barnets ålder: Hur stor resesäng man ska välja beror naturligtvis på barnets ålder och längd men även hur aktivt barnet är. En större resesäng kan ju användas under en längre tid, men tar samtidigt större plats, väger mer och är oftast dyrare.

Vikt och storlek: Om resan görs med flygplan, buss eller tåg så blir resesängens vikt och storlek i packat skick viktigt. Förutom att resesängen ska få plats i resväskan och rymmas inom totalvikten för incheckat bagage, så ska den även bäras. Idag så finns det resesängar som är så små och lätta att de får olats i handbagaget och som därigenom kan tas fram och användas vid väntetider på flygplatser och bussterminaler.

Montering: En bra resesäng är enkel att sätt upp och kräver minimalt med montering, speciellt är detta viktigt om man vill använda resesänger på flygplatser, i naturen eller tex bredvid sig på lunchrestaurangen i Thailand. Idag finns det resesänga som fäller upp sig själva (ska pop-up teknik) och förbereds på någon minut. Längre ned på sidan hittar denna typ av resesängar.

Säkerhet: Se till att resesängen är stabil och säker för barnet. När barnet blir större och rör sig mer är det viktigt att resesängen inte tippar över och att barnet skadar sig.

Komfort: Naturligtvis så ska en bra resesäng ha hög sovkomfort så att barnet kan sova gott. Det är bra om resesängen har en rejäl golvmadrass, som både är mjuk och skön och som samtidigt skyddar mot kyla och fukt från underlaget (golv, gräsmatta, strand etc) och en bra bäddmadrass.

Användning: Att kunna använda en resesäng både inom- och utomhus ökar sängens användningsmöjligheter. Om den ska användas utomhus ska den vara utrustad med solskydd, myggnät, isolerande golvmadrass och ha god ventilation.

Resesängar i pop-up teknik

Sedan ett par år tillbaka så finns det smarta resesängar gjorda i sk "pop-up" teknik, dvs att resesängen fäller upp sig själv på ett par sekunder och har integrerade stänger (dvs inga lösa pinnar). Därefter läggs golvmadrass och eventuell bäddmadrass in och resesängen är färdig att användas på någon minut. Förutom att de är snabba att sätta upp och ta ned så väger de lite och tar liten plats när de är packade och är utrustade med myggnät. Här är några exempel:Deryan Toddler Luxe: Holländsk design gjord för både utom- och inomhusbruk. Integrerade stänger, uppblåsbar golvmadrass, bäddmadrass och myggnät. Den väger cirka 3 kg och blir 45 (diameter) x 15 cm när den är packad.

Deryan Baby Luxe: En lite mindre modell av Toddler Luxe. Även denna resesängen har integrerade stänger, uppblåsbar golvmadrass, bäddmadrass och myggnät. Vikt ca 2 kg och 36 (diameter) x 13 cm när den är packad.

Koo-di Twinkle-Twinkle: Brittisk design gjord för inomhusbruk. Bäddmadrass, myggnät och praktisk mörläggningsgardin. Denna resesäng väger 2,5 kg och är 60 x 30 x 18 cm när den är packad.

Alla våra modeller av pop-up sängar hittar du i sektionen resesängar

Resesängar som får plats i handbagaget

Att ha en liten resesäng i handbagaget eller dagryggsäcken är en riktigt bra idé vare sig om man är på resa eller ute i naturen eller på stranden hemmavid. Här är några exempel på våra minsta resesängar:Deryan Infant Box
: Från det holländska bolaget Deryan finns deras infant box. Då den är liten i packat skicka, 32 (diamater) x 6 cm, så får den enkelt plats i handbagaget. Vikt är endast 1 kg. Sängen är tänkt för inomhusbruk och innehåller bäddmadrass.

Sunny Baby Box: Ytterligare en modell från Deryan i miniformat. Storlek packad är 32 (diameter) x 6 cm och vikt runt 1 kg. Resesängen har uppblåsbar golvmadrass och myggnät.

Koo-di Basinette: Från brittiska Koo-di hittar du deras Basinette, som är tänkt både för inom- och utomhusbruk med bäddmadrass, integrerat solskydd och myggnät.

Deryan Travel Set: Detta smarta reseset från Deryan innehåller en praktiskt skötväska som inuti väskan döljer en resesäng. Resesängen har bäddmadrass och integrerat nät. Hela produkten, inklusive resesängen, väger bara 1,5 kg.

Alla våra modeller av små resesängar för handbagaget hittar du i sektionen i handbagaget.

Smarta resemadrasser

Som ett alternativ till resesäng så kan man överväga att ta med en uppblåsbar resemadrass till barnsemestern. Detta är ett bra alternativ när man reser med lite större barn. Här är är några exempel på smarta resemadrasser:

My First ReadyBed: Detta är en "allt-i-ett-lösning", där produkten innehåller uppblåsbar madrass (pump ingår) med integrerat lakan och täcke samt en smart barriär för att minska risken att barnet ska trilla av madrassen. Vikt ca 1,6 kg och 38 x 24 x 14 cm i packat skick.

ReadyBed Junior: En större modell av ReadyBed tänkt för barn från cirka 3 år. Uppblåsbar madrass (pump ingår) och integrerade lakan och täcke. ReadyBed Junior väger ca 1,6 kg och blir 34 x 28 x 14 cm i packat skick.

The Shrunks Toddler: Detta är en holländsk utvecklad uppblåsbar resemadrass. Madrassen har en unik utformning med både sängkanter och bäddmadrass. Vikt cirka 3 kg och 47 x 18 x 18 cm när den är packad.

The Shrunks Bedrand: En uppblåsbar sängkant som kan omvandla en vanligt säng till en barnsäng så att barnet inte trillar ur sängen under natten.

Alla våra modeller av resemadrasser hittar du i avdelningen resemadrasser.

Läs mer
Bälteskuddar för resa
Barnsaker för resa

Att låta ditt barn åka taxi eller buss utan bälteskudde eller bilbarnstol på resan är inte tilltalande. Samtidigt så är de vanliga bälteskuddarna och bilbarnstolarna som används hemma ofta stora och otympliga att ta med på resan. Sedan ett par år tillbaka finns det bälteskuddar som är avsedda att ta med på resan att användas tex i transfertaxin till och från flygplatsen, på bussresan, i hyrbilen men även för samåkning till skola och dagis.

Trunki BoostApak

Trunki Boostapak kombinerar två produkter i en. Dels så omvandlas den enkelt till en portabel bälteskudde och dels fungerar den som ryggsäck och handbagage till resan med 8 liters lastutrymme. När Trunki BoostApak ska användas som bälteskudde fälls ryggsidan och sidohandtagen ut och en ergonomisk sits, med avtagbar och tvättbar klädsel, frigörs för barnet att sitta på. I bälteskuddens ryggparti finns en bältessträckare som ser till att bilbältet kommer på rätt ställe över barnets bröst och inte över halsen. Trunki BoostApak är trafikgodkänd och testad enligt ECE R44 och R129 och är tänkt för barn mellan 4-12 år som väger 15-36 kg.
BubbleBum

Den uppblåsbara bälteskudden BubbleBum uppfanns av barnföräldern Grainne Kelly, som reste mycket och som under sina resor saknade ett sätt att enkelt och säkert kunna åka tax med sina barni utan att ta med en bilbarnstol hemifrån. När en Bubblebum ska användas blåses den upp, sätts i baksätet och säkerhetsbältets höjd regleras med en bältessträckare så att bältet sitter på rätt sätt över barnets bröst. När Bubblebum inte används så rullas den ihop och packas i en transportpåse som får plats i tex handbagaget, ryggsäcken eller i resväskan. Bubblebum är trafikgodkänd och testad enligt EU ECE R44.04 och US FMVSS 213 och är tänkt för barn mellan 4-11 år som väger 15-36 kg.


Alla Barnresebutikens bälteskuddar för resa i hittar du i sektionen Bälteskuddar & Bilkuddar.
Läs mer
Vad är UV strålning?
Vad är...

Sol ger ljus, värme och UV strålning, dvs ultraviolett strålning. På sommaren och på solsemestern är det lätt att bränna sig. Det är framför allt UV-B-strålning som gör att vi bränner oss när vi har solat för mycket. Ju mer energirik strålningen är, desto större är risken att den orsaker skador.

Sedan 1992 har WHO (Världshälsoorganisationen) klassat solljus och UV strålning som cancerframkallande för människor.  UV strålning delas in i tre grupper, UV-A, UV-B och UV-C, beroende på hur energirik strålningen är. Energin i strålningen beror av våglängden där en kortare våglängd ger mer energirik strålning.

Olika UV-grupper

UV-A: Största delen av solens strålar utgörs av UV-A. UV-A är den minst energirika strålningen från solen. UV-A gör att pigmentet i huden blir mörkare och tränger djupare in i huden. Denna strålning gör att huden åldras fortare och UV-A strålning kan även bryta med D-vitamin i huden.

UV-B: UV-B strålning är mer energirik pga dess kortare våglängd. Jordens ozonskikt filtrerar bort det mesta av solens skadliga UV-B strålning och begränsar mängden UV-B på jorden. UV-B tränger inte lika lång in under huden men är den strålning som gör att vi bränner oss när vi solar för mycket. UV-B kan även orsaka hudcancer och gör att huden åldras snabbare. UV-B hjälper till att skapa D-vitamin i huden, gör huden tjockare genom produktion av celler i huden och ökar mängden pigment i huden.

UV-C: Den strålning som har mest energi är UV-C. Denna strålning når dock inte jorden utan absorberas av atmosfären.

Att skydda sig mot UV strålning

Det är viktigt att skydda sig själv och sina barn mot farlig UV-strålning. På badstranden ökar strålningen pga att solens reflekteras i sand och vatten. På vintern reflekteras solen i snö. Även om man inte är på stranden så är det viktigt att ha skydd mot UV-strålning när solen är som intensivast. Hos Barnresebutiken hittar du ett stort sortiment av solskyddskläder, solhattar och solglasögon.

Läs mer
Vad är UV 400 skydd?
Vad är...

För att skydda dina barns ögon mot solen så är det viktigt att glasögonen har certifierat UV-skydd 400 och skyddar både mot UV-A och UV-B. Att köpa solglasögon som inte ger fullgott skydd kan faktiskt skada ögonen mer än om ditt barn vore utan solglasögon.

Varför ska vi skydda ögonen?

Om ögat utsätt för hög och intensiv strålning så kan ögonens linser skadas vilket får konsekvenser livet ut. Vi utsätts hela tiden för solens UV-strålar, men mängden UV-strålning ökar i vissa miljöer som tex, i snö, på och nära vatten, och på stranden där sanden reflekterar solljuset. Att köpa ett par mörka solglasögon utan UV 400 skydd kan öka risken för skada på ögat pga att ögats pupill förstoras bakom mörka solglasögon och därigenom släpper in en högre mängd strålning i ögat.

Vad inneär UV 400 Skydd?

Effektiva solglasögon filtrerar bort både UV-A och UB- B strålning. skyddar både mot. Om solglasögonen har ett certifierat UV Skydd 400 så innebär detta att solglasögonen filtrerar bort alla UV-strålar som har en våglängd upp till 400 nanometer, vilket innefattar all UV-A och UV-B strålning (se nedan).

Vad är UV-strålning?

Ultravioletta strålar, eller UV-strålar, delas in i tre gruper:

UV-A: Detta är UV-strålning som har lång våglängd (315-400 nanometer). UV-A tränger långt in i huden och gör så att huden mörknar (och påvekar åldrandet av huden). UV-A tränger även igenom glas.

UV-B: Detta är UV-strålning med kortare vågläng (280-315 nanometer). UV-B tränger inte lika långt in i huden som UV-A men det är UV-B som är upphov till brännskador om vi vistas för länge i solen. UV-B hjälper även till att bygga upp skyddande pigment i huden.

UV-C: Dessa strålar når inte fram till jordytan utan aboserberas av jordens atmosfär.

Alla Barnresebutikens
solglasögon till barn och bebis har certifierat UV 400 skydd.

Läs mer