Barnresebutiken Logo

Till kassan
  • Startsidan
  • Att resa med barn
Flyga med barnvagn
Flygresa med barn

Att flyga med barnvagn innebär oftast att du måste checka in barnvagnen och skicka den som bagage. Detta innebär alltid en risk att barnvagnen går sönder eller blir smutsig eller repig i hanteringen och samtidigt så har du inget transportmedel till ditt barn på flygplatsen. I denna artikel kan du bla läsa vad de större flygbolagen säger om att resa med barnvagn, hur du skyddar din incheckade barnvagn och alternativ till barnvagn på flygplatsen.


Ingår incheckad barnvagn i biljettpriset?

Hos de allra flesta bolag som flyger från Sverige, så får man checka in en barnvagn gratis om ditt barn är maximalt 24 månader gammalt, dvs reser i föräldrars knä utan eget säte. När det gäller barnvagnar som ska användas av barn som är över 24 månader så har flygbolagen olika regler.

SAS: Kostnadsfri incheckning av barnvagn ingår i föräldrarnas biljett.

Norwegian: En incheckad barnvagn och en bilbarnstol kan kostnadsfritt checkas in oavsett barnets ålder.

Finnair: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder på barnet.

Turkish Airlines: Barnvagn kan kostnadsfritt checkas in oavsett ålder. 

Thomas Cook Airlines (charter): Om barnet är under två år får en barnvagn tas med utöver den tillåtna bagagevikten för resan. Om barnet är 2 år eller äldre så räknas barnvagnens vikt in i den maximalt tillåtna bagagevikten.

TUI och VING: Ger ingen tydlig information om incheckning av barnvagn utan hänvisar till flygbolagens hemsidor för att tra reda på vad som gäller.

Skydda din incheckade barnvagn

Då incheckat bagage och barnvagnar kan hanteras både ovarsamt och ibland i smutsiga och våta (regn) miljöer så bör man packa in barnvagnen i en skyddande barnvagnsväska eller transportpåse. Ta av lösa delar som hjul, mugghållare, solskydd, krokar och liknande. Många barnvagnsmärken har egna specialgjorda skyddsväskor till deras barnvagnar. Oftast är de dock dyra. På de flesta flygplatser kan man köpa stora plastpåsar (normalt ca 5 EUR), i vilket man kan lägga barnvagnen. Plastpåsen skyddar inte mot stötar utan enbart mot smuts och repor. Det finns även icke märkesebundna universala transportväskor till barnvagnar som skyddar under resan. Hos Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Barnvagnsväskor.


Om man är rädd att barnvagnen ska skadas under resan så kan ett alternativ vara att köpa en begagnad barnvagn eller en enklare ny paraplyvagn att ta med på resan.

När du hämtar ut din barnvagn från bagagebandet, kontrollera att ingenting har gått sönder eller blivit skadat. Om du upptäcker skada, så måste du rapportera detta till bagagehanteringen på flygplatsen innan du lämnar bagageområdet. Ersättning för skada kan påverkas av hur din barnvagn var packad när du checkade in den och vad som gäller i din hem- eller reseförsäkring.


Barnvagn genom säkerhetskontroll till gaten

På många flygplatser så får man ta med sig sin (mindre) barnvagn genom säkerhetskontrollen och använda den ändra fram till gaten. Vid ombordstigning sp lämnas barnvagnen till gate-personalen och du får tillbaka vagnen när du stiger av flygplanet. Det är inte alla flygbolag och flygplatser som tillåter detta, utan kontrollera i god tid innan avresa. En del flygplatser erbjuder gratis lån av barnvagnar. Ofta så står dessa direkt efter säkerhetskontrollen.

Resebarnvagnar som handbagage

Under senaste år har det kommit fram resebarnvagnar som blir så små när de fälls ihop att de ryms inom flygbolagens handbagageregler och får plats på bagagehyllan på flygplanet. Några av de minsta modellerna på marknaden är Babyzen Yoyo+ och GB Pocket.

Alternativ till barnvagn på flygplatsen

Istället för att använda barnvagn som transportmedel på flygplatsen så kan ett enklare alternativ vara en bärsele eller en ihopfällbar bärstol. Det finns idag riktigt små och packbara bärselar som enkelt får plats i handbagaget och bärstolar som blir platta när det fälls ihop och därigenom får plats på flygplanets bagagehylla som handbagage.

En fördel med en bra bärstol är att den även kan användas på resmålet som alternativ till barnvagnen. Med en bärstol så man sig lättare fran i naturen och på stranden men den fungerar även bra på sightseeing-turen och på museum. Barnet sitter stabil och säker med bra utsikt (som barn gillar) samtidigt som bäraren har fria händer. Många bärstolar har fickor och lastutrymme för ombyteskläder, blöjor, barnmat och välling. Du hittar Barnresebutikens produkter under Bärselar och Bärstolar. Kolla även in tex Piggyback Rider som även fungerar utmärkt för flygplatser.

Barnresebutikens barnvagnsväskor:

Läs mer
Sova på flyget
Flygresa med barn

Att sova på flygplanet är ofta obekvämt och svårt. När man reser med barn under 24 månader så får barnet inget eget säte utan måste vara i föräldrarnas knä, vilket blir tröttsamt speciellt under långa flygningar. På långflygningar finns oftast möjlighet att beställa en baby bassinett som hängs på väggen. Dock så är antalet bassinetter begränsat och fungerar endast för små barn. Under senaste åren har det tillkommit innovativa och praktiska produkter som ökar bekvämligheten både för barn och vuxna under flygresan.

Baby Bassinett (barnkorg)

På långflygningar finns oftast ett begränsat antal bassinets eller barnkorg, dvs en liten säng som hängs på väggen framför dig (se höger bild ovan). Antalet på varje flyg är begränsat, så se till att du bokar direkt i anslutning till att du har köpt din biljett. Det finns vikt- och åldersbegränsningar för att få använda en bassinet, bla så har SAS max 9 månader och 11 kg. Kontrollera med ditt flygbolag då varje flygplanstyp har egna varianter.

SkyBaby

SkyBaby är en liten, kompakt och vadderad resemadrass utrustad med "vingar" som knäpps om så att barnet ligger stabilt och säker på madrassen. Madrassen ger skönt stöd både till barnet och föräldern som även kan ha händerna fria under flygresan. Skybaby har hål för säkerhetsbälte och kan därför användas även under start och landning. Efter användning så rullas SkyBaby ihop och packas i en transportpåse. Läs mer om SkyBaby.Airtraveller

Airtraveller en uppblåsbar madrass med avtagbart täcke som fästs med blixtlås runt om. Madrassen kan både användas horisontellt som liggmadrass och som stol. Airtraveller ger skön avlastning för föräldern under flygresan. Läs mer om Airtraveller.Fly LegsUp

Fly LegsUp är en innovativ produkt som består av tre uppblåsbara kuddar i två olika storlekar och en bag som fästs mellan barnets eget säte och sätet framför. När kuddarna läggs i bagen så bildas ett skönt stöd för benen. Den tredje kudden kan användas som en skön huvudkudde. Fly LegsUp är tänkt att användas både när barnet är vaket och tex pysslar och när barnet vill sova. Fly LegsUp är tänkt för barn mellan 2-9 år och kan anpassas till barnets storlek genom fyllnadsgrad i kuddarna och genom att reglera längden på fästena. Läs mer om Fly LegsUp.
JetKids BedBox

JetKids BedBox är en innovativ produkt som kombinerar en resväska för barnet att åka på och en sov- och sittmadrass till flygplanet. På flygplatsen blir JetKids ett transportmedel och väl ombord så sätts JetKids BedBox framför sätet och görs om till ett skönt benstöd med madrass. Läs mer om JetKids BedBox.

Produkter som beskrivs i artikeln:

Läs mer
Ensamresande barn
Flygresa med barn

Om ditt barn behöver flyga själv så finns det speciella regler för ensamresande barn (unaccompanied minors) och en del praktiska saker som du behöver göra som förälder. Reglerna för ensamresande barn skiljer sig något åt mellan olika flygbolag, men grundprinciperna är ungeför desamma.

Barnets ålder

På de flesta flygbolag så får ett barn flyga utan föräldrar från det att barnet fyllit 5 år. Om barnet är mellan 5-11 år måste barnet ha ledsagning under hela till och från flygplanet samt på platserna. Barn som är 12-16 år får flyga ensamma utan ledsagning, men har vid behov rätt till ledsagning, dvs så är assistansservice inte nödvändig.

Bokning av assistansservice

Du bokar assistanceservice antingen när du gör själva bokningen (fungerar normalt inom Skandinavien) eller via telefon till flygbolaget. Se till att boka omgående, då antalet platser för ensamresande barn är begränsat. De flesta flygbolag tar ut en avgift för assistansservice (se nedan)

Avgift för ensamresande barn

Den avgift som flygbolagen tar ut för ensamresande barn skiljer sig åt mellan olika flygbolag. Här är några exempel:

SAS (vid start i Sverige) Inrikes 350 SEK/barn och sträcka. Övriga flygsträckor 450 SEK/barn och sträcka.
Norwegian: Alla destinationer 500 SEK/barn och sträcka. Norwegian undantar en del länder från denna service.
Finnair: Inom Finland, Skandinavien och Baltikum 40 EUR/barn stäcka. Europa och mellanöstern 60 EUR/barn och sträcka samt 120 EUR/barn och sträcka på interkontala flygningar.Hur går det till?

Incheckning: Kom i god tid till den vanliga incheckningen där du ombeds att fylla i ett sk hanteringsdokument. I detta dokument fyller du bla i barnets och dina personuppgifter, resväg samt mottagarens personuppgifter. Dokumentet läggs i en plastficka som barnet måste ha runt halsen. I plastfickan förvaras även tex flygbiljetter, id-handling och eventuellt visum. Som vårnadshavare måste du har en giltig id-handling för att kunna checka in. Du hjälper även ditt barn med att lämna in bagage som ska checkas in.

Från incheckning till gaten: Ditt barn blir efter incheckningen upphämtad av flygplatsens eller flygbolagets personal som hjälper barnet igenom säkerhetskontrollen. Kom dock ihåg att du som förälder måste stanna kvar på flygplatsen tills dess att planet har lyft. Efter säkerhetskontrollen hjälper personalen ditt barn till gaten. Eventuellt får barnet vänta i ett speciellt område innan det är dags att gå till gaten. Normalt så får ensamresande barn gå på flygplanet först.

Ombord: Ombord på flygplanet så hjälper flygbolagets personal barnet till rätt säte och ser till barnet under hela flygresan.

Ankomst: Barnet får normalt sitta kvar till dess att alla passagerare har gått av. Därefter så ges barnet assistans genom hela processen, innefattande avstigning, eventuell transferbuss, bagageutlämning och eventuell pass- och tullkontroll på ankomstflygplatsen.

Överlämning: I ankomsthallen överlämas ditt barn till den person som är angiven i hanteringsdokument. Observera att mottagande person måste identifiera sig och vara den person som finns angiven i hanteringsdokumentet.

Mat och dryck: En del flygbolag ger gratis mat och dryck till ensamresande barn. Dock så gäller inte detta alla flygbolag och beror även på hur lång flygningen är. Packa gärna med lite mat och snack i handbagaget. Till lite äldre barn kan du överväga att skicka med ett kort för inköp av mat och dryck. Kontanter fungerar oftast inte på flygplan.

Förseningar: Både barn och föräldar informeras om förseningar som uppkommer under resan.

Läs mer
Arlanda med barn
Flygresa med barn

När man ska resa via Arlanda med barn så kan det vara bra att känna till hur flygplatsen fungerar. Arlanda har vuxit kraftigt de senaste åren, varför avstånden mellan incheckning, via säkerhetskontroll och gaterna har också har ökat. I denna artikel ger vi tips till dig som ska resa med barn via Arlanda.

Hitta på Arlanda

Det finns idag fyra terminaler på Arlanda 2,3,4 och 5. Terminalerna 2 och 5 är utrikesterminaler medan terminalerna 3 och 4 hanterar inrikesflyg. Man kan gå mellan terminalerna men avståndet blir ganska långt, framför allt mellan terminal 2 och 5. Terminal 4 och 5 förbinds med SkyCity som är ett atrium med restauranger och affärer. Även Arlandas fjärrtågsstation finns vid SkyCity. Mellan terminaler går gratis bussar kontinuerligt, ungefär var tionde minut. Kontrollera alltid på din biljett, från vilken terminal ditt flygplan går.


Incheckning och säkerhetskontroll

Incheckning och säkerhetskontroll finns på respektive terminal. Förutom på terminal 5 (stora utrikesterminalen) så finns ingen separat säkerhetskontroll för barn och barnfamiljer på Arlanda. Vid terminal 5 får dock barnfamiljer gå före till kontroll av boardingpass, men därefter är det vanlig kö som gäller. Tänk på att vara ute i god tid då det ibland kan vara långa köer.

Lekplatser på Arlanda

Det finns fyra större lekplatser på Arlanda (en på varje terminal). På terminal 4 och 5 finns lekplatser med sagotema i samarbete med Junibacken. På terminal 5 finns lekplatsen på vingen med gaterna 1-10.Lånebarnvagnar/sulkys

De flesta flygbolag tillåter inte att du tar med barnvagnen genom säkerhetskontrollen och ut till gaten. På Arlanda finns barnvagnar att låna efter säkerhetskontrollen vid terminalerna 2, 4 och 5. Om du behöver lånebarnvagn för avresa från terminal 3, så kan du hämta en barnvagn vid terminal 2. Lånebarnvagnarna kan användas på hela Arlanda och lämnas vid gaten i samband med ombordstigningen.

Skötrum

Det finns skötrum på Arlanda i anslutning till alla (åtminstone de flesat) toaletter.

Äta på Arlanda

Som på alla flygplaster är det dyrt att äta på Arlanda. Ett bra tips för semesterplånboken är att ha egen mat med sig istället. Om man vill äta på Arlanda så är här ett urval av restauranger som har barnvänligare menyer (priser per 20 Nov 2018).

Andersson Food & Akvavit (term 5): Pannkakor med sylt (49 kronor) och Köttbullar med potatismos (59 kronor).
O´Learys (term 2, 4 och 5): Hamburgare, Fish ´n´Chips eller Chicken Nuggets (alla 65 kronor)
Max (term 4 och 5): Hamburgare
Taste (term 5): Lasagne, Köttbullar med potatis och Pannkakor med sylt (alla 70 kronor)Till och från Arlanda från Stockholm

Om du inte kör med egen bil så kan du ta dig till Arlanda med snabbtåg, fjärrtåg eller pendeltåg och med buss. Till och från Stockholm City så kan du resa med:

Arlanda Express: Snabbtåg som tar cirka 20 minuter. till Stockholm central Barn mellan 0-17 år reser gratis tillsammans med vuxen. Lägsta ålder för att resa ensam är 8 år. Ungdomsbiljett (8-25 år) är ca halva vuxenpriset. Barnvagnar får tas med ombord

Flygbussarna: Avgår oftast med 10 minuters mellanrum mot Stockholm City. Resan tar ca 40 minuter (längre tid under rusning). Upp till 2 st barn (0-7 år) åker gratis med fullbetalande vuxen. Barn (ungdomar) mellan 8-17 år betalar ungdomsbiljett (50 % av vuxenpriset). Flygbussarna har även familjebiljetter för 1-2 vuxna och upp till tre barn (8-17 år).  Barnvagn måste läggas i bagageutrymmet och får ej ta med ombord. Det finns 1 st bälteskudde (från 3 år) per buss. Det är tillåtet att använda egen barnstol eller babyskydd om dessa kan fästas i sätets tre-punktsbälten. Om du inte vill ta med den normala bilbarnstolen så finns det portabla, små och lätta bilbarnstolar som är speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Till och från flygplatsen.

Här hittar du alla Barnresebutikens smarta produkter när du ska flyga med barn.


Exempel på bra produkter till flygresan:

Läs mer
Handbagage på flyget
Flygresa med barn

Då allt fler flygbolag tar betalt för incheckat bagage (och extra betalt för handbagage utanför flygbolagens egna regler) och pga ökade säkerhetskontroller på flygplatserna, så har det blivit allt viktigare att känna till vad som gäller för handbagage, både i flygplatsens säkerhetskontroll och vilka regler som gäller för just ditt flygbolag. De flesta flygbolag har egna regler för vikt och storlek på handbagaget, och följer inte IATAs rekommendationer (56 x 45 x 25 cm). De är även bra att känna till vad man får ta med sig i handbagaget när man flyger med barn.

Generella regler för handbagage i säkerhetskontrollen

Det finns numera begränsningar för hur mycket vätska man får ta med i handbagaget. Med vätska avses bland annat drycker, soppor, krämer, geleér och färdiga (även djupfrysta) rätter med tex sås. För vätskor gäller följande generella regler:
- Alla vätskor ska rymmas i en behållare om maximalt 100 ml
- Större behållare vars innehåll understiger 100 ml är inte tillåtet
- Tomma behållare, oavsett storlek, är tillåtna (om du tex vill fylla upp vatten på flygplatsen)
- Samtliga behållare som finns i handbagaget ska packas och rymmas i en genomskinlig och återförslutningsbar plastpåse som rymmer maximalt 1 liter
- All mat som inte räknas som vätska är godkänd att ta med i handbagaget. Observera dock att vissa länder har införselförbud på en del färska matvaror.


Vilka regler gäller för barnmat?

Du får ta med barnmat (tex välling och barnmatsburkar) och dryck till barnet i handbagaget. Det är även godkänt att packa kylklampar för kallhållning av barnmaten i handbagaget. Du måste ta ut (läggs separat i säkerhetskontrollen) och visa den mat och dryck du har packat till ditt barn i handbagaget. I säkerhetskontrollen kan säkerhetspersonalen välja att göra en speciell teknisk undersökning av maten.

Vilka regler gäller för medicin?

Man får packa med både receptfri och receptbelagd medicin och sjukvårdsartiklar i handbagaget. Detta gäller även medicin i vätskeform.  Det är även godkänt att packa kylklampar för kallhållning av medicinen i handbagaget. Du måste ta ut (läggs separat i säkerhetskontrollen) och visa upp den medicin du har i handbagaget. I säkerhetskontrollen kan säkerhetspersonalen välja att göra en speciell teknisk undersökning av medicinen.Flygbolagens regler för handbagage

En del flygbolag följer IATAs rekommendationer för handbagage (56x45x25 cm) men de flesta flygbolag har egna regler när det gäller storlek, vikt och antal handbagage. I nedanstående lista (uppdaterad 9 Mars 2020) så hittar du  vad som gäller för 14 vanliga flygbolag som tranfikerar våra flygplatser. Kontrollera dock alltid med ditt flygbolag innan avresa då regler kan ändras med kort varsel och kan vara olika för olika destinationer.


Se alla Barnresebutikens kabinväskor till barn här.


Ett urval av alla Barnresebutikens kabinväskor:

Läs mer
Inför bilsemestern
Bilsemester med barn

Kontrollera din bil innan bilsemestern och tänk igenom vad som ska med i bilen innan du åker iväg. För att undvika missöden på bilsemestern och maximera semestertiden till just semester istället för till bilproblem, så kan det vara klokt att både göra färdigt bilen och att se till att alla praktiska saker kommer med i bagaget.

Kontrollera bilen innan avresa

Däck: Kontrollera att du har rätt däck på bilen, dvs sommar- eller vinterdäck och att däcken har tillräcklig (bra) däckmönster, däcktryck, balansering och är godkända i det land du tänker att köra. I många länder, bla Tyskland, tillåts inte dubbdäck. Tänk även på att kontrollera och pumpa reservdäcket.

Vätskor: Har du tillräckligt med motorolja, bromsolja, glykol, spolarvätska (rätt sort) och att oljefiltret fungerar som det ska.

Lampor: Kontrollera att strålkastare (hel- och halvljus), blinkers, dimmljus och bromsljus fungerar som de ska. Kontrollera även de små lamporna som lyser upp registreringsskylten.

Utrustning: Om du ska ha husvagn, släp eller cykelställ bör du kontrollera att dragkroken fungerar som den ska och att fästen och kablar till husvagn och bromsat släp fungerar. Kontrollera även eventuell takbox, tackräcke och fästen till cyklar.


Praktiska saker till bilsemestern

Förutom personligt bagage, hotellbokningar, pass och saker till barnen i bilen (se separat artikel) osv, så är det mycket som ska med när man åker på bilsemester. Speciellt gäller detta om man åker utomlands.

Körkort/Internationellt körkort: I många länder behöver man ett internationellt körkort. Detta är i princip en engelsk översättning av vårt svenska körkort. Internationella körkort beställer man hos bla KAK, Motormännen och Vi Bilägare. Ha gärna en kopia på ditt körkort med dig, antingen i pappersform eller som en bild i mobilen.

Bilens registreringsbevis: Ta med den blå delen.

Bilförsäkring och hemförsäkring: Ta med kopior på alla gällande försäkringar. Ta även med telefonnummer till försäkringsbolagens jour. Ta även med en internationell skadanmälningsblankett.

Lånad eller leasad bil: Om du kör med lånad eller leased bil så behöver du ta med ett tillstånd att bilen får köras av dig och i utlandet.

S-märke: För resor utanför EU krävs att bilen har ett S-märke. Inom EU räcker det med en blå EU-flagga och ett litet S på registreringsskylten.

Till mobiltelefonen: Hands-free och laddsladd till bilen

För navgering: GPS, kartor och eventuella guidebäcker. Kanske så det dags att uppdatera dina kartor i GPS:en.

Smått och praktiskt: Parkeringsskiva, reservnycklar till bil och husvagn, solglasögon (för körning i motljus), skräppåsar, torkservetter, hushållspapper.


Reseapotek
: Förutom att det är praktisk och bra att ha en reseapotek i bilen (med bla plåster, kompresser, sårtvättare, gasbinda) så är det obligatoriskt att ha med i vissa länder.

Liten fixarlåda: En mindre verktygslåda kan komma väl till pass både till bilen och till barnvagnen. I denna kan finnas startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors, hammare, mejslar, tång, polygrip och skiftnyckel. Det är även bra med arbetshandskar, silvertejp, kniv, ståltråd, ficklampa med färska batterier, vattenflaska, ett litet paraply och ett mjukt underlag att stödja knäna mot.

Saker till vintervägar: Snökedjor eller autosocks, snöskyffel, snöborste, isskrapa och anslutningskabel till motorvärmare.

Saker att ta med till vissa länder: I vissa länder behövs speciell utrustning för att lagligt framföra bilen. Det kan röra sig om obligatorisk reflexväst, brandsläckare och extra glödlampor. Kontrollera vad som gäller i de länder du kommer att köra till och igenom. I vissa länder, bla Frankrike, så behöver du ha med två varningstrianglar.

Reservdäck: Se till att du har ett bra och välpumpat reservdäck eller utrustning att laga däck med dig.

Alkomätare: Om du ät tveksam om du kan köra så kan en alkomätare komma till pass.

Miljömärke: I Tyskland har det införts krav på miljömärke för att få köra in i många städer.

Underhållning och snacks till barnen: Information om detta hittar du i en separat artikel kallad Glada barn i baksätet.

Här hittar du alla Barnresebutikens produkter för bilsemester med barn i bilen.


Ett urval av Barnresebutikens alla produkter för bilsemester med barn:

Läs mer
Glada barn i bilen
Bilsemester med barn

En dröm på bilsemestern är att ha glada barn i baksätet och så lite bråk som möjligt. För att bilresan ska bli så lyckad som möjligt måste man ta hänsyn till barnens behov av rörelse och underhållning och till viss mån anpassa bilresan även till barnen. Ta med underhållning och snacks, gör det så bekvämt som möjligt i baksätet och anpassa körtid och körsträcka till barnen.

Anpassa bilresan till barnen

Tid på dygnet: Om du kör med små barn och bebisar så kan man försöka att lägga de långa sträckorna under den tid på dagen som barnet normalt sover.

Klimat: Håll en relativt sval temperatur i bilen och öppna och vädra ut kontinuerligt. Tänk på att skärma av solen i baksätet med solskydd.

Pausa ofta: Ta hellre många och korta pauser än få och långa. Dock så måste man även lägga in längre pauser under resan så att både barn och vuxna får röra sig och äta.

Lekplatser och parker: Lägg gärna pauser invid en lekplats, parker eller grönområde. Då finns plats för barnen att springa av sig och busa. Invid många lekplatser finns även pick-nick områden och toaletter.

Pausväska: Ha en färdigpackad "pausväska" med på bilresan. Packa ner mat, dricka, sittunderlag, toapapper, hopprep, en fotboll och liknande.

Informera barnen: Innan resans början, tala om för barnen vad som väntar under dagen, dvs hur lång bilfärden är och gärna om det är något roligt som ska hända under dagen och när. Att inte veta när bilfärden är slut eller hur länge den varar är ofta frustrerande för barnen.
Underhållning och snacks

Surfplatta och telefon: Ladda upp spel, musik, filmer, talböcker och liknande inför resan. Sätt in ett extra minneskort så får du plats med mer och barnens användning av (dyrt) mobilt nätverk minskar. Ta med laddare som fungerar i bilen, power-pack för extra batteritid och hörlurar. För surfplattor finns smarta hållare som kan fästas på framsätets baksida. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Ipad hållare till bil.

Spel: Det finns en mängd bra spel i reseformat som fungerar bra i baksätet. Även kortlek, UNO (kortspel) och sänka fartyg fungerar bra i bilen. Undvik spel med små delar som lätt kommer bort i bilen.

Pyssel: Gör en pyssellåda med papper, pennor, sax, garn, snöre, lim, gem, piprensare, knappar, klistermärken etc.

Böcker och tidningar: Både vanliga böcker och talböcker är utmärkta vid långa körsträckor. Ta även med tidningar och serietidningar.

Läslampa: Om man kör i mörker så är en eller flera ficklampor och extrabatterier bra att ha i baksätet om någon vill läsa eller pyssla. Hos Barnresebutiken hittar du en läslampa som kan fästas tex på boken eller på sätet framför.

Dryck och snacks: Ta med rejält med dryck till bilresan så att du inte riskerar att bli utan och tvingas att köpa alltför mycket (dyr) dricka längs vägarna. Om du vill hålla drycken kall, ta med en kylväska. Det finns kylväskor som kan kopplas till bilens cigarettuttag. Varma drycker, soppa, buljong och liknande tar du enkelt med i en termos. Snacks är väl ett måste för att hålla barnens humör uppe på bilsemestern och undvika bråk i baksätet pga lågt blodsocker. Gör ett blandat snacksförråd som inte bara består av godis och chips, utan även frukt, grönsaker i bitar, ostbitar, kalla köttbullar och kex. Undvik kladdiga produkter som choklad och smuliga kakor.
Ett urval av Barnresebutikens produkter för glada barn i bilen:

Läs mer
Ordning och förvaring i bilen
Bilsemester med barn

När man åker bil med barn så blir det lätt stökigt i bilen under resans gång. Då kan det vara bra med någon form av förvaring som kan användas i bilen med plats för tidningar, snacks, pyssel, leksaker, och dryckesflaskor, som tex ett sparkskydd med fickor, flaskhållare och varför inte en ipad-hållare. I denna artikel presenterar vi smarta produkter för ordning och förvaring med barn i bilen.Sparkskydd med förvaring

För att hålla ordning och reda när du åker med barn i bilen, så är ett sparkskydd med förvaringsfickor en riktigt bra produkt. Samtidigt som sätesskyddet fungerar som förvaring, så skyddar det även framsätets baksida från smuts och report. I Barnresebutikens sortiment så hittar du dessa både i olika färger och med olika design, dvs antal och typer av fickor, dryckeshållare och förvaringsväskor. Här kan du se alla våra modeller av sparkskydd med förvaring.

Sparkskydd med Ipad-hållare och förvaring

Om bilresan med barn i bilen är lång och tråkig, så är en ipad-hållare till surfplattan en bra produkt. Våra sparkskydd med Ipad-hållare är gjorda för att passa alla surfplattor i standarstorlek. Sparkskydden med ipad-hållare fästs runt framsätets nackskydd. Surfplattan sitter stabilt i plastfickan som även är gjorda så att barnet lätt kommer åt reglagen. Förutom att fungera som hållare till surfplatta, så finns det smarta förvaringsfickor för barnets alla saker, snacks och dryckesflaska. Dessutom så skyddar sparkskyddet från repor och smuts på framsätets baksida. Här kan du se alla våra Ipad-hållare till bilen.Walser Backseat Organizer

Detta är en praktisk och funktionell prylhållare till bilens baksäte. Walser Backseat Organizer passar att användas i mitten på baksätet (även mellan två bilbarnstolar) och fästs med en krok i mittsätets bilbälte, så att den står stadigt. Prylhållaren har ett rejält och stängbart huvudfack samt fickor på utsidan med plats för lite mindre saker och tex vattenflaskor. Walser Backseat Organizer är ihopvikbar, och kan enkelt förvaras platt i bilen när den inte används.Walser Coolerbag

Walser Coolerbag är ett sätesskydd med både kylväska och förvaringsfickor. I kylväskan, som har termoisolerad insida, finns det gott om plats att hålla drycker, snacks och mackor svala och fräscha.  Ovanför kylväskan finns ett par nätfickor till småprylar, pyssel och tidningar. Walser Coolerbag kan enkelt tas av från sätet och omvandlas till en kylisolerad axelremsväska. Walser Coolerbag skyddar framsätets baksida från smuts och repor och är tillverkad i vattenavstötande polyester.
Walser Flexibag

Denna praktiska prylväska hängs på sätets nackstöd vilket gör att den både kan användas i framsätet (utan passagerare) och i baksätet. Walser Flexibag har ett större utrymme med plats för tex tidningar, böcker och kartor och dessutom många mindre fickor till småsaker och snacks samt två nätfickor (med draglås) till tex dryckesflaskor. Walser Flexibag är gjord i vattenavstötande material och är enkel att rengöra.Walser Portabag

Walser Portabag är en smart bilväska för ordning och reda i bilen. Väskan, som hängs på bilsätets nackstöd, kan placeras för användning både i framsätet (utan passagerare) och i baksätet. Dessutom så kan den hängas mellan framsätena. I väskan finns utrymme och fickor för bla tidningar, snacks och dryck. Väskan är även enkel att ta av och bära med sig när man lämnar bilen. Walser Portabag är gjord i vattenavstötande material och är enkel att rengöra.


Se alla Barnresebutikens alla biltillbehör här.


Ett urval av våra biltillbehör för ordning och reda i bilen:

Läs mer
Att hyra bil
Bilsemester med barn

Vad ska man tänka på nör man hyr bil till semestern, vad påverkar priset, från vilket bolag ska jag hyra, vad ingår i priset och vad ska man tänka på när man hämtar ut en hyrbil. Är man väl förberedd så undviker man de vanligaste misstagen och kan samtidigt spara en del pengar.

Vad ska man tänka på när man hyr bil?

Storlek på bilen: Ju större bil man hyr desto mer plats finns det för barn, bilbarnstolar och bagage men en större bil är dyrare att hyra, har högre drivmedelsförbrukning och en dyrare försäkring. Hyrbilsföretagen klassar normalt bilarna i hur många personer som får plats och bagageutrymmets storlek angivet i antal väskor i olika storlek. Tendensen är ofta hyrbilsföretagen överskattar lastutrymmet i sin information. Då det i vissa länder är stor prisskillnad på bensin och diesel så är det bra att vara observant på detta också när du hyr bil.

Funktion och utrustning: Förutom storlek så bör man även ta i beaktande var man ska göra när man väljer bil. Om man ska köra på snöiga eller leriga vägar så bör man överväga fyrhjulsdrift. I vissa länder är snökedjor obligatoriska och ett måste om man ska tas sig fram. Man måste också välja om man vill hyra en bil med manuell eller automatisk växellåda. Normalt så bör man välja det man är van vid, men i länder med vänstertrafik är en automatisk växellåda att föredra (så att du slipper att växla i handskfacket i dörren).

Bilbarnstol: Om du inte vill ta med din egen bilbarnstol så är det viktigt att boka en bilbarnstol i samband med den ordinarie bokningen. Se till att du får en bilbarnstol som är anpassad till ditt barns ålder. Oftast betalar man bilbarnstol per dag med ett totalt maxbelopp som nås efter ett antal dagar. För lite större barn, från cirka 3 år, så finns det portabla bilbarnstolar, speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem här.
Internationellt körkort
: I många länder behövs ett internationellt körkort som i princip är ditt körkort översatt till engelska. Du kan beställa ditt internationella körtkort bla från KAK, Motormännen och Vi bilägare.

Kreditkort: Du behöver ett giltigt kreditkort dels när du bokar din hyrbil och dels när du hämtar ut den. Tänk på att hyrbilsfirman normalt blockerar hela självrisken på ditt kort. Du måste därför se till att kortet har teckning för denna summa. Om du hyr bil i utlandet så måste du även se till att kortet är öppet för köp i utlandet.

Uthämtning och återlämning av hyrbil: Normalt så är det dyrare att hämta ut en hyrbil i centurm än på flygplatser. Om du vill hämta ut och lämna tillbaka bilen på olika ställen så ökar hyrbilskostnaden ganska mycket.

Spara pengar: Vissa flygbolag och researrangörer har förmånliga hyrbilspriser genom specialpriser med hyrbilsföretagen. Om man har möjlighet att "vända rutten", dvs att köra mot den normal turistriktningen, så sjunker ofta hyrbilspriset. Detta då hyrbilsföretagen slipper att köra bilen tom tillbaka till utgångspunkten. Om du har möjlighet att vara flexibel med datum, så ska priset skilja en hel del bereonde av vilken period du väljer. Istället för att hyra GPS av hyrbilsföretaget så kan man istället använda sin telesons GPS. Tanka själv upp bilen innan du lämnar tillbaka den. Detta är billigare än att låta hyrbilsföretaget göra det.

Vad påverkar slutpriset på hyrbilen?

Typ av bil: Bilens storlek och modell, motorns storlek, fyrhjulsdrift eller inte, säsong, manuell eller automatisk växellåda.

Förarens ålder: Unga personer och äldre betalar normalt högre pris beroende av en tilläggspremie för högre beräknad olycksrisk. 

Antal förare: Hos de flesta hyrbilsföretag måste du betala en tilläggsavgift om det är fler än en person som ska köra bilen.

Körsträcka: Ingår fri körsträcka i hyrbilspriset eller inte. Om den fria körsträckan är begränsad, vad kostar extra körsträcka?

Veckodag och säsong: Beroende av resmål så är vissa perioder och veckodagar dyrare än andra. Lågsäsong och helger är oftast billigare medan det är tvärtom för högsäsong och arbetdagar.

Tilläggsutrustning: Bilbarnstol och GPS ingår normalt inte i priset utan måste hyras extra.

Skatter och avgifter: Ingår skatter, avgifter, eventuella flygplatsavgifter i hyrbilspriset. Kolla noga igenom detta innan du bokar.

Försäkringar: Det slutliga hyrbilspriset fpåverkas av vilka försäkringar sm ingår, bla olycksförsäkring och stöldförsäkring. Kolla även upp hur stor självriske är och hur mycket det kostar för självriskeliminering.Att tänka på när du hämtar du hämtar ut din hyrbil

Tid: Det är mycket som ska gås igenom när man hämtar ut en hyrbil och det kan lätt bli fel. Planera så att du har god tid att hämta ut din bil och försök att göra det så ostört som möjligt, tex låt barnen sitta med din respartner en bit bort från hyrbilsföretagets disk.

Kontrakt: Läs igenom kontraktet noga och kontrollera så att detaljer och priser stämmer överens med din bokning. Stressa inte, även om det är lång kö till hyrbilsbolagets disk. Det är deras problem, inte ditt.

Bilskaderapport: Hyrbilsföretaget kommer att be dig att skriva under en bilskaderapport som anger bilens status vid ditt övertagande. Kontrollera noga, både ut- och invändigt, att det inte finns några skador på bilen. Om det finns skador så ska dessa vara nogrannt noterade i bilskaderapporten och signerade av hyrbilsföretaget. Om du hittar skador som inte finns i rapporten, var noga med att hyrbilsföretagets reprsentant anger skada i rapporten och signerar den. Förutom att kolla report och bucklor, var även noga att kolla strålkastare, däck och fälg, backspeglar samt klädseln inne i bilen.

Bilens fysiska status: Kontrollera att bilen är servad och kontrollerad. Denna kontroll ska innehålla bla däck (mönster och lufttryck), att olika vätskor är uppfyllda (bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska) samt att alla lampor, torkarblad och säkerhetsbälten fungerar som de ska.

Beställd utrustning: Kontrollera att den utrustning du har beställt finns i bilen och att den fungerar som den ska.

Barnanpassning: Om du har hyrt bilbarnstol, så är det viktigt att du kontrollerar att den är korrekt installerad, trafikgodkänd och passar till ditt barns ålder. Kontrollera även att airbags är avstängda för de säten där du använder bilbarnstol. Kolla eventuellt även att barnlås i fönster och dörrar fungerar som de ska.


Bälteskuddar till hyrbilen:

Läs mer
Åksjuka barn
Bilsemester med barn

I princip alla, både vxuna och barn, kan drabbas av åksjuka när man åker bil, buss eller båt (sjösjuka). Åksjuka beror av att hjärnan får tolkningskonflikter i centrum för balanssignaler. Denna artikel ger tips vad man kan göra för att förebygga och undvika åksjuka på bilsemestern med barn.

Vad beror åksjuka av?

Åksjuka och sjösjuka uppstår då huvudets rörelser inte stämmer överens med vad ögonen eller andra känselorgan i kroppen rapporterar till hjärnan. Kroppen är ju stilla tex i en bil medan ögon och balansorgan registrerar att vi förflyttar oss. Hjärnan jämför också alltid inkommande balanssignaler med en förväntad bild hur det borde vara.

Vem blir åksjuk?

I princip alla kan drabbas av åksjuka eller sjösjuka. Dock så brukar små barn under två år sällan (eller aldrig) åksjuka då deras balansorgan ännu inte är fullt utvecklat. En del människor har ärftlig betingad åksjuka medan döva människor inte blir åksjuka. Migrän, trötthet, alkoholintag, mycket och/eller fet mat innan bilresan ökar risken att bli åksjuk.

Symptom på åksjuka

De första symptomerna på en kommande åksjuka är trötthet och gäspningar. Förloppet fortsätter normalt med ökad svårighet att koncentrera sig samt känslighet för snabba rörelser, lukter (tex mat, tobak, bensin) och obehag i magtrakten. När väl magsjukan sätter in så är vanliga reaktioner att personen kräker, mår illa, fryser och kallsvettas. Andra sympotom kan vara blekhet, balansproblem och överkänslighet mot lukter.
Vad kan man göra mot åksjuka?

Förebyggande åtgärder: Undvik riklig och fet mat och alkohol innan resan. Försök att vara så utvilad och utsövd som möjligt. Kolhyderatrik mat dagen innan minskar risken för åksjuka. Överväg att använda åskjukemedel, tabletter eller tuggummi, om du vet att någon i familjen blir åksjuk. Åksjukemedel ska normalt tas någon timmer innan resan början. Prova gärna åksjukemedlet hemma först så att du vet att det fungerar och att det ger minimalt med bieffekter.

Minska risk för åksjuka under bilresan: Kontrollera ditt barn kontinuerligt under resan. Om de börjar att bli tysta, bleka, loja eller ointresserade så kan det vara tecken på en kommande åksjuka. Om du har möjlighet, försök att göra långkörningar medan barnen sover. Då minskar risken att barnet blir åksjukt. För att minska risken för åksjuka sp kan man försöka att distrahera barn genom att sjunga tillsammans, ha frågesport eller genom att lyssna på en ljudbok.

Det är alltid bra att sitta så långt framme som möjligt i bussen eller i bilens framsäte. Risk för åksjuka ökar i baksätet. Undvik aktiviteter som gör att du tittar ner, tex läsa, telefon eller surfplatta. Håll istället blicken långt fram på vägen eller mot horisonten. Undvik hög värme i bilen. Vädra kontinuerligt och släpp in frisk luft. Se även till att hålla bra vätskebalans genom att dricka under resa och ät hellre små mängder mat ofta än en stor och kraftig måltid. Ta rejäla pauser och bensträckare, tex vid en lekplats eller grönområde. Minimera lukt från mat, tobak och bensin. Ha plastpåsar eller kräkpåsar, våtservetter, handdukar och hushållspapper redo i bilen om barnet ändå måste kräkas i bilen.

Läs mer
Magsjuka på resan
Barnsäkerhet på resa

Bland de vanligaste problem som drabbar barn (och vuxna) på en semesterresa är magsjuka. Oftast beror magsjuka på bristande hygien på resmålet och då framför allt livsmedelshygien men magsjuka kan även vara bakteriell beroende av en annorlunda bakteriekultur på resmålet än den vi har hemma. I varma länder ökar risken för bakterierelaterad magsjuka. De vanligaste symptomen för magsjuka är kräkningar, illamående och diaree i olika svårighetsgrad.


Hur minskar du risken för magsjuka?
För att minska risken för magsjuka ska man framför allt tänka på tre saker, nämligen hygien, mat och vatten.

Hygien: Eftersom barn, och då framför allt små barn, ofta stoppar händer och fingrar i munnen. så är det bra att tvätta barnens händer ofta och noga när man är ute och reser. Använd tvål och vatten, handsprit eller desinficerande tvättservetter eller en kombination av dessa. Tänk även på att tvätta barnens händer innan måltid och när ni har varit på allmänna platser med mycket bakterier som offentliga toaletter, flygplatser, flygplan, shoppingcenter, lekrum och liknande.

Mat: Om du bedömmer resmålet som högrisk när det gäller bakterier och hygien så ska du i första hand ge ditt barn färsklagad mat som är genomkokt eller stekt och undvika mat som stått på värmning (tex bufé), oskalad och osköljd frukt och grönsaker, opastöriserade mejeriprodukter, återuppvärmd mat, glass och isbitar.

Vatten: I många länder så kan man inte dricka kranvattnet eller så kan vattnet innehålla en annan bakterieflora än den vi är vana vid, varför en generell regel på resa är att undvika att dricka kranvatten. Om du av någon anledning måste använda kranvatten, försök att koka det först och då i minst en minut. För att minska risken för magsjuka rekommenderas att dricka buteljerat vatten istället. Var dock uppmärksam på att flaskan är ordentligt tillsluten och inte återfylld. Se även till att korken sitter kvar, eller att flaskan öppnas vid ditt bor, när du beställer vatten och andra drycker på restaurang.


Behandling av magsjuka

Om ditt barn blir magsjukt med diarré eller kräks så är det viktigt att snabbt sätta in egenvård för att barnet ska bibehålla vätskebalans och undvika uttorkning. Låt därför barnet dricka ofta och i små mängder åt gången. Om möjligt och vid behov, så kan du överväga att ge barnet vätskeersättning. Färdig vätskeersättning finns att köpa på apoteket. Om du inte har färdig vätskeersättning med dig, så kan du blanda själv enligt 3-4 gram (knappt en tesked) salt och 6 teskedar socker per litet vatten (kokt eller buteljerat). Om du vill så kan vätskan smaksätta med lite saft eller juice.

Kontakta alltid sjukvården om du är osäker på vad som måste göras om ditt barn är magsjuk


Läs mer
Första Hjälpen Kit
Barnsäkerhet på resa

En liten olycka händer lätt på resan med skrubbsår och tåras som följd eller att någon blir förkyld, får ont i halsen eller blir magsjuk. När man reser och inte har tillgång till hemmaapoteket, så är det bra att planera och ta med ett Första Hjälpen Kit för egenvård. Vad och hur mycket som ska tas med i sitt Första Hjälpen Kit är en fråga om tycke och smak men beror även på resmål, typ av resa och resans längd.

I nedanstående lista hittar du förslag på saker som kan ingå i ett Första Hjälpen Kit när man reser med barn. Tänk på att anpassa reseapoteket till ditt barns ålder. En del produkter ska eller får inte användas av/på barn och många produkter anger minimiålder för användande. Sök gärna efter produkter som är anpassade till barn, tex solkräm, åksjuketabletter, ögondroppar, vätskeersättning och liknande.

Förslag på innehåll i ett Första Hjälpen Kit till barnsemestern

Första förband: Detta är ett kompakt paket (som används av militären) med bland annat en kompress för att stoppa akut blödning. Ta med ett första förband i fickan, handbagaget eller i ryggsäcken.

Material för sårbehandling: Plåster i olika storlek, desinficerande vätska och/eller servettter, antiseptisk sårsalva, kompresser och sårtejp.

(Snabb) febertermometer: En snabb febertermometer, som kräver mindre tid vid mätnng, är ett måste i ett reseapotek. Den finns digitala febertermometrar som mäter feber på ett par sekunder och även febertermometrar som är inbyggda i en napp, vilket gör det enklare att mäta febern på en bebis.

Allmän utrustning: Sax (ej i handbagaget), pincett, doseringsmått (tex graderad sked), bomullstops och en liten ficklampa.

Antiseptiska produkter: För snabb desinfektion av sår och i förebyggande syfte är antiseptiska servetter och spray/kräm bra att ha lättillgängligt på resan.

Mot förkylning: Ta gärna med närsdroppar, örondroppar och hostmedicin för att avhjälpa vanliga förkylningssymptom. Näs- och örondroppar kan även vara bra om ditt barn brukar få ont i öronen på flygplanet.

Solskydd: Förutom uv-kläder, så är det viktigt att ta med solskyddsmedel till solsemestern. Se till at den produkt du använder får användas på barn och att den har hög solskyddsfaktor. Tänk även på att ta med ett soldkyddscerat för läppar.Kylbalsam: En kylbalsam eller kylspray är praktisk för behandling av mindre brännskador och hud som har blivit röd i solen.

Lokalbedövande salva: För akut smärta på mindre områden.

Myggmedel: Ett barnanpassat myggmedel är ett måste i varma länder där sjukdomsspridande myggor är aktiva. Ta även med myggnät till säng och barnvagn.

Vätskeersättnng: Vid diaréer och kräkning kan vätskeersättning behövasa för att återställa vätskebalans och undvika uttorkning. Vätskeersättning i tablettform köper man på vanliga apotek.

Diaréehämmande medel: Medel som (åtminstone tillfälligt) stoppar diaréer. Bra om man måste flyga eller åka buss med lös mage.

Åksjuke- och sjösjuketabletter: För att undvika illamående vid bil-, buss och båtfärd.


Färdiga Första Hjälpen Kit

I Barnresebutikens sortiment hittar du även färdiga Första Hjälpen Kit som kan tas med som de är eller kompletteras enligt eget tycke. Beroende av storlek så ingår olika produkter för sårvård, sax, pincett, plåster, bandage och gasbinda.Ovanstående information är endast generell och ska läsas som en allmän vägledning. Rådgör alltid med läkgare, vårdcentral elelr apotek om du är osäker. Se även till att de produkter du tar med är anpassade till ditt barns ålder och att de får användas för barn och bebis. Kontrollera även hållbarhetstiden på produkterna.Läs mer
Solskydd barn
Barnsäkerhet på resa

Ett bra solskydd för barn är viktigt både till semestern och till sommardagar hemmavid. Barn är känsligare än vuxna för skadlig uv-strålning pga lägre nivå av melanin i huden. I princip rekommenderas, att små barn överhuvudtaget inte ska vara i direkt solljus. Dock så är detta svårt och då gäller det att ha ett genomtänkt solskydd och veta var och när uv-strålningen är som farligast.

Vad är UV-strålning?

Typer av UV-strålning: Det finns tre typer av UV-stråling från solen. UV-A, UV-B och UV-C, där den sistnämnda inte når fram till jorden utan fångas upp av jordens atmosfär. Både UV-A och UV-B kan ge upphov till cellskador i huden. Lite förenklat kan man säga att UV-A mörkfärgar hudens pigment och UV-B ger upphov brännskador. Du kan läsa mer om UV-strålning här.

Mängd UV-strålning: Den mängd UV-strålning som huden utsätts för påverkas bla solens höjd på himmelen, vilket i sin tur beror av årstid, tidpunkt på dagen och var du befinner dig. I Sverige har vi lägre UV-strålning på vintern än på sommaren och ju närmare ekvatorn du befinner dig desto högre UV-strålning träffar din hud under hela året. Detta beror av att solens strålar har kortare väg till jordskorpan.

Melanin: Det bruna pigmentet i huden kallas melanin. Melanins uppgift är att skydda hudens celler mot UV-strålar. När huden utsätts för UV-strålning, så ökar mängden melanin. Kom ihåg att barn ha mindre melanin i huden varför de utsätts för större risk vid för hög mängd strålning.

Effekter av UV-strålning: En för hög dos av UV-strålar kan ge brännskador och eksem och i värsta fall kan dessa utvecklas till hudcancer. Solens UV-strålning är inte endast negativ. Solljuset ultravioletta strålar gör att kroppen bildar D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Dock så räcker det oftast att vara ute 15-30 minuter per dag (något längre på vintern) för att uppnå maximal effekt.Solskydd för barn

Det bästa solskyddet är att vara inomhus, men inte så roligt om solen skiner utanför huset eller på badsemestern. Om man väljer att vara utomhus, så ska man försöka att skydda så mycket som möjligt av barnets eller bebisens hud.

Kläder: Barnens vanliga kläder skyddar en del mot solens UV-strålning. Normala kläder har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Välj en långärmad t-shirt eller skjorta, lite länge shorts och en solkeps eller solhatt med rejält brätte. Kepsen får gärna ha nackskydd.

UV-kläder: Det finns idag både "vanliga" kläder och bad/strandkläder som har extra UV-skydd runt 50. Då vattnet och sanden reflekterar solen strålning, så rekommenderas UV-kläder med längre ärm och ben.

Mössa/hatt: Det är viktigt att skydda hårbotten, ansikte, nacke och öron med en bra solhatt eller solkeps. Barn och bebisar med tunt och glest hår bränner sig lätt i skallen. En bra solhatt eller keps med rejält brätte ger skön avskärmning för ansiktet. Om du väljer en solkeps, se till att kepsen även har nackskydd och att den täcker öronen.

Solglasögon: Vid starkt solljus så är det viktigt att även skydda barnens ögon med solglasögon. Välj solglasögon med 100 % UV-skydd (Kategori 3 - UV-skydd 400) och som har bra passform. Solglasögon med nackband gör att glasögonen sitter bättre och släpper in mindre UV-strålning.

Solskyddsmedel: På de ställen som inte täckts av UV-kläder bör man använda solskyddsmedel. Solkräm finnssom kräm, spray och stift. Välj ett solskyddsmedel som har hög solskyddsfaktor (minst 30), får användas på barn och gärna från ett känt märke för att vara säker på kvalitéten. Kontrollera bäst-före-datum så att solkrämen inte har blivit för gammal. Gammal solkräm ger ett sämre/dåligt skydd.

UV-tält och parasoll: Till solsemestern kan det vara bra med ett UV-tält eller en rejäl parasoll. Kom ihåg att dessa inte skyddar helt mot solens UV-strålar utan måste kombineras med andra solskydd som solskyddskläder och solkräm.

I Barnresebutiken hittar du solskydd i form av UV-badkläder, solhattar, solglasögon och UV-tält.Att tänka på med barn i solen

Kom ihåg att UV-strålning ökar på hög höjd, av snö, av sand och vatten som reflekterar solljuset och att moln har lägre effekt på UV-strålning än man tror. Moln, liksom en kylande vind, ökar risken för falskt säkerhet genom sin kylande effekt. Tänk även på att UV-strålar kan passera fönsterglas och att det finns UV-strålar även i skuggan.

Bad: Vatten reflekterar solljusets strålar och ökar strålningens effekt. Detta gäller även en bit under vattenytan vilket är bra att veta om man låter barnet sitta och plaska i vattenbrynet. Blöta kläder ger också sämre solskydd än torra.

Sand: Även sand ökar uv-strålningen genom att den reflekterar solen. Barnets nacke och axlar blir extra exponerade när de sitter och leker i sanden.

Båtfärd: Liksom på stranden så ökar UV-strålningen när man åker båt.

Vind och moln: Vind och moln har en kylande effekt, varför man inte alltid noterar eller känner styrkan i solens strålar. Detta är framför allt viktigt att tänka på vid båtfärd eller vid skid- och pulkaåkning.

Snö: Snö reflekterar solljuset i hög grad och ökar strålningens effekter. Utförsåkning görs på hög höjd där effekten blir ännu högre.

Tidpunkt: Man ska undvika att utsätta barn, framför allt små barn och bebisar, för solen när den står som högst på himlen, dvs normalt mellan klockan 11 och 15. En bra tumregel är att undvika att vara direkt i solen om din skugga är kortare än du själv.
Läs mer
Myggskydd
Barnsäkerhet på resa

När man reser i varma och tropiska länder, så är det viktigt att tänka igenom sitt myggskydd till barnen. I många varma länder finns sjukdomsspridande insekter som kan sprida bla malaria, denguefeber och japansk encefalit. I denna artikel om myggskydd kan du läsa hur du skyddar ditt barn mot insektsbett.

Ökat myggskydd på barnsemestern

I varma och fuktiga länder där man vistas mycket utomhus även under dygnets mörka timmar, så är det i princip omöjligt att helt skydda sig mot insektsbett. I många tropiska länder finns både dag- och nattaktiva myggor, vilket gör det än svårare. Det gäller istället att försöka minimera antal bett så långt det är möjligt. Eftersom som barn oftare är närmare de miljöer där myggor trivs (nära marken, i buskar, i skuggan etc) så är det extra viktigt att tänka igenom barnens myggskydd.

Klädsel: Eftersom myggor har en tendens att dra sig till mörka kläder så är ett bra skydd mot myggor att bära ljusa kläder, och då helst med långa ärmar och ben. Om kläderna är lössittande så ökar skyddet då många myggor även kan bita igenom kläderna. För att öka klädernas skydd ytterligare, så kan du även spraya dem med myggmedel elelr med medel som innehåller permetrin. Tänk även på att skydda fötterna med tex skor eller strumpor, då det tex är vanligt att bli biten på fötterna när man sitter på restaurang i varmare länder.

Agerande: En bra tips är att undvika miljöer och ställen som myggor tycker om. Normalt så trivs myggor i varm och fuktiga miljöer, gärna i närheten av lugnt eller stillastående vatten. Myggor dras, förutom till mörka kläder, även till tunn hud och svettdoft. Myggor gillar inte kyliga ställen (tex i luftkonditionering) och där det blåser.

Semesterboende: Eftersom myggor inte gillar kyla, så är luftkonditionering ett bra myggskydd. Tänk dock på så att luftkonditioneringen når hela familjen, dvs även till eventuell extrasäng eller resesäng. Se till att semesterboendet har stängbara fönster och/eller rejäla myggnät för fönstren. Håll fönster och dörrar stängda och ljuset släkt under skymning, natt och gryning då myggorna är som mest aktiva.Myggmedel
: Ett bra myggspray, myggstift eller myggkräm ger oftast ett bra myggskydd, men bör kompletteras med heltäckande klädsel för fullgott skydd. I vanliga myggmedel finns det olika aktiva substanser. De vanligaste är DEET och citroneukalyptusolja. Det är viktigt att myggmedlet är anpassat till ditt barns ålder, dvs hur hög koncentration av den aktiva substansen som finns i myggmedlet. Läs noga på förpackningen och ta råd från apoteket för att hitta ett bra myggmedel.

Tänk på att:

- Välj rätt myggmedel till ditt barn baserat på ditt barns ålder
- Läs instruktionerna på förpackningen noga
- Använd inte myggmedel på ögon, läppar och händer
- Applicera varsamt runt mun och ögon
- Tvätta händerna efter att du har satt på myggmedlet
- Låt inte barnen själva sätta på myggmedel
- Fyll på med myggmedel efter bad och svettiga lekar
- Förvara myggmedlet oåtkomligt för barn

Myggnät: Både för semestern i varmare länder och till varma sommarnätter hemmavid så är det bra att ha ordentliga myggnät till barnvagnen, barnsängen och resesängen. Se till att myggnätet är tätslutande och har tillräckligt små hål så att insekterna inte tar sig igenom men samtidigt inte hindrar ventilationen i sängen eller barnvagnen. Alla Barnresebutikens myggnät till sängar och barnvagn hittar du i sektionen
myggnät.


Ett urval av Barnresebutikens myggnät och insektsnät:

Läs mer
Att välja resesäng
Barnsaker för resa

En bra resesäng är ett måste när man reser med barn och bebis. Många boendeformer på resan, som airbnb, lägenheter och vandrarhem har inga barnsängar eller resesängar att erbjuda utan man måste själv ta med sig en säng som barnet kan sova i. Samma sak gäller om man ska hälsa på släkt och vänner. Klassiska resesängar som blir relativt stora och väger runt 10 kg, kan vara bra om man gör resan i egen bil, men om man ska åka med buss, tåg eller flyg, där resesängen ska checkas in, så vill man helst ha en liten och lätt resesäng, kanske tom så liten att den får plats i handbagaget (se nedan).

Att tänka på när man väljer resesäng

Barnets ålder: Hur stor resesäng man ska välja beror naturligtvis på barnets ålder och längd men även hur aktivt barnet är. En större resesäng kan ju användas under en längre tid, men tar samtidigt större plats, väger mer och är oftast dyrare.

Vikt och storlek: Om resan görs med flygplan, buss eller tåg så blir resesängens vikt och storlek i packat skick viktigt. Förutom att resesängen ska få plats i resväskan och rymmas inom totalvikten för incheckat bagage, så ska den även bäras. Idag så finns det resesängar som är så små och lätta att de får olats i handbagaget och som därigenom kan tas fram och användas vid väntetider på flygplatser och bussterminaler.

Montering: En bra resesäng är enkel att sätt upp och kräver minimalt med montering, speciellt är detta viktigt om man vill använda resesänger på flygplatser, i naturen eller tex bredvid sig på lunchrestaurangen i Thailand. Idag finns det resesänga som fäller upp sig själva (ska pop-up teknik) och förbereds på någon minut. Längre ned på sidan hittar denna typ av resesängar.

Säkerhet: Se till att resesängen är stabil och säker för barnet. När barnet blir större och rör sig mer är det viktigt att resesängen inte tippar över och att barnet skadar sig.

Komfort: Naturligtvis så ska en bra resesäng ha hög sovkomfort så att barnet kan sova gott. Det är bra om resesängen har en rejäl golvmadrass, som både är mjuk och skön och som samtidigt skyddar mot kyla och fukt från underlaget (golv, gräsmatta, strand etc) och en bra bäddmadrass.

Användning: Att kunna använda en resesäng både inom- och utomhus ökar sängens användningsmöjligheter. Om den ska användas utomhus ska den vara utrustad med solskydd, myggnät, isolerande golvmadrass och ha god ventilation.

Resesängar i pop-up teknik

Sedan ett par år tillbaka så finns det smarta resesängar gjorda i sk "pop-up" teknik, dvs att resesängen fäller upp sig själv på ett par sekunder och har integrerade stänger (dvs inga lösa pinnar). Därefter läggs golvmadrass och eventuell bäddmadrass in och resesängen är färdig att användas på någon minut. Förutom att de är snabba att sätta upp och ta ned så väger de lite och tar liten plats när de är packade och är utrustade med myggnät. Här är några exempel:

Deryan Toddler Luxe: Holländsk design gjord för både utom- och inomhusbruk. Integrerade stänger, uppblåsbar golvmadrass, bäddmadrass och myggnät. Den väger cirka 3 kg och blir 45 (diameter) x 15 cm när den är packad. Läs mer om Deryan Toddler Luxe
här.

Deryan Baby Luxe: En lite mindre modell av Toddler Luxe. Även denna resesängen har integrerade stänger, uppblåsbar golvmadrass, bäddmadrass och myggnät. Vikt ca 2 kg och 36 (diameter) x 13 cm när den är packad. Läs mer om Deryan Baby Luxe här.

Alla våra modeller av pop-up sängar hittar du i sektionen resesängar


Resesängar som får plats i handbagaget

Att ha en liten resesäng i handbagaget eller dagryggsäcken är en riktigt bra idé vare sig om man är på resa eller ute i naturen eller på stranden hemmavid.

Deryan Infant Box: Från det holländska bolaget Deryan finns deras infant box. Då den är liten i packat skicka, 32 (diamater) x 6 cm, så får den enkelt plats i handbagaget. Vikt är endast 1 kg. Sängen är tänkt för barn upp till ca 1 år och produkten innehåller resesäng, bäddmadrass, myggnät och transportväska. Läs mer om Deryan Infant Box här.Du hittar denna reseäsng och andra smarta saker att ta med i handbagaget här.


Smarta resemadrasser

Som ett alternativ till resesäng så kan man överväga att ta med en uppblåsbar resemadrass till barnsemestern. Detta är ett bra alternativ när man reser med lite större barn. Här är är några exempel på smarta resemadrasser:

My First ReadyBed: Detta är en "allt-i-ett-lösning", där produkten innehåller uppblåsbar madrass (pump ingår) med integrerat lakan och täcke samt en smart barriär för att minska risken att barnet ska trilla av madrassen. Vikt ca 1,6 kg och 38 x 24 x 14 cm i packat skick. Läs mer om My First ReadyBed här.

ReadyBed Junior: En större modell av ReadyBed tänkt för barn från cirka 3 år. Uppblåsbar madrass (pump ingår) och integrerade lakan och täcke. ReadyBed Junior väger ca 1,6 kg och blir 34 x 28 x 14 cm i packat skick. Läs mer om ReadyBed Junior här.

Intex Kidz Travel Bed Set: En uppblåsbar resemadrass och resesäng med avtagbar bäddmadrass och höga kanter. Innermadrassen är 132 x 71 cm och passar barn mellan ca 3-6 år. Läs mer om Intex Kidz Travel Bed Set här.
Jetkids CloudSleeper
: Uppblåsbar och lätt resemadrass med förhöjda kanter för att minska risken att barent faller ur. Madrassen har ett smart tvättbart överdrag som gel anti-slip och integrerad pump. Maxkapacitet om 68 kg. Blir liten (38 x 28 x 10 cm) när den är packad. Lär mer om Jetkids CloudSleeper här.

Deryan Bedrand: En uppblåsbar sängkant som kan omvandla en vanligt säng till en barnsäng så att barnet inte trillar ur sängen under natten. Läs mer om Deryan Bedrand här.


Här hittar du alla våra modeller av resemadrasser.


Ett urval av Barnresebutikens resesängar:

Läs mer
Bälteskuddar för resa
Barnsaker för resa

Att låta ditt barn åka taxi eller buss utan bälteskudde eller bilbarnstol på resan är inte tilltalande. Samtidigt så är de vanliga bälteskuddarna och bilbarnstolarna som används hemma ofta stora och otympliga att ta med på resan. Sedan ett par år tillbaka finns det bälteskuddar som är avsedda att ta med på resan att användas tex i transfertaxin till och från flygplatsen, på bussresan, i hyrbilen men även för samåkning till skola och dagis.

Trunki BoostApak

Trunki Boostapak kombinerar två produkter i en. Dels så omvandlas den enkelt till en portabel bälteskudde och dels fungerar den som ryggsäck och handbagage till resan med 8 liters lastutrymme. När Trunki BoostApak ska användas som bälteskudde fälls ryggsidan och sidohandtagen ut och en ergonomisk sits, med avtagbar och tvättbar klädsel, frigörs för barnet att sitta på. I bälteskuddens ryggparti finns en bältessträckare som ser till att bilbältet kommer på rätt ställe över barnets bröst och inte över halsen. Trunki BoostApak är trafikgodkänd och testad enligt ECE R44 och R129 och är tänkt för barn mellan 4-12 år som väger 15-36 kg. Läs mer om Trunki BoostApak.
BubbleBum

Den uppblåsbara bälteskudden BubbleBum uppfanns av barnföräldern Grainne Kelly, som reste mycket och som under sina resor saknade ett sätt att enkelt och säkert kunna åka tax med sina barni utan att ta med en bilbarnstol hemifrån. När en Bubblebum ska användas blåses den upp, sätts i baksätet och säkerhetsbältets höjd regleras med en bältessträckare så att bältet sitter på rätt sätt över barnets bröst. När Bubblebum inte används så rullas den ihop och packas i en transportpåse som får plats i tex handbagaget, ryggsäcken eller i resväskan. Bubblebum är trafikgodkänd och testad enligt EU ECE R44.04 och US FMVSS 213 och är tänkt för barn mellan 4-11 år som väger 15-36 kg. Lär mer om Bubblebum.


Walser Noemi

Walser Noemi är en innovativ bilbarnstol som kan fällas ihop till kompakt storlek och därigenom fungerar att ta med på resan, tex för använding i hyrbil eller taxi på resmålet. Walser Noemis ryggstöd kan ställas in (i höjd) efter barnets längd och kan användas av barn som är mellan 100 och 130 cm långa (ca 3-8 år). Walser Naoemi väger endast 2,7 kg och ihopfälld blir bilbarnstolen liten (57 x 46 x 24 cm) och kan därför tas med i en vanlig väska. Läs mer om Walser Noemi.

Alla Barnresebutikens bälteskuddar för resa i hittar du i sektionen Bälteskuddar & Bilkuddar.


Ett urval av Barnresebutikens bälteskuddar
:
Läs mer
Tillbehör till barnvagnen
Barnsaker för resa

Oavsett om du ska resa med din barnvagn eller inte, så är det bra att tänka igenom vilka barnvagnstillbehör du behöver. Det är viktigt att barnet i vagnen är skyddat mot sol, regn och myggor och att ni syns i trafiken när det är mörkt. Det finns även bra och praktiska tillbehör som gör livet som barnvagnsförare lite enklare och smartare. Solskydd till barnvagn

När man reser i varmare länder så är ett bra solskydd till barnvagnen ett måste. Ett bra solskydd kännetecknas av högt UV-skydd, gott luftgenomsläpp, enkel montering och att det är lätt att öppna och stänga solskyddet efter behov. Här kan man välja mellan en smart barnvagnsgardin eller en praktisk barnvagnsparasoll, eller varför inte både och?

Regnskydd till barnvagn

Solen skiner inte varje dag, så ibland så måste ett regnskydd dras över barnvagnen. Ett bra regnskydd täcker hela vagnen, gärna även barnvagnskorgen, samtidigt som luften i barnvagnen förblir frisk genom att regnskyddet har god ventilation. Ett genomskinligt regnskydd ger barnet fri sikt och föräldern kan samtidigt hålla koll på barnet i vagnen. Regnskydden är oftast universala i storlek, för att fungera på olika typer av barnvagnar, så som stroller, buggies, joggingvagn, syskonvagn eller tvillingvagn.
Myggnät till barnvagn

I tropiska länder,men även hemmavid på sommaren, så måste man skydda sitt barn i barnvagnen mot mygg, knott och andra insekter. Speciellt gäller detta när man ställer barnvagnen i skuggan som skydd mot den heta solen eller vid skymning och under kvällstid, eftersom myggen är mest aktiva på svalare platser i skuggan och när det är mörkt. Ett bra myggnät är finmaskigt, universalt i storlek, tvättbart i maskin och enkelt att sätta på och ta av. Det finns även bra universala myggnät som kan användas både till barnvagn och till barnsäng.


Lampor och reflexer till barnvagnen

När höstmörkret faller på och under mörka kvällar på resan, så är det viktigt att barnvagnen syns i trafiken. På många resmål, tex i Asien, så saknas helt belysning på vägarna, vilket ökar risken för olyckor när man promenerar med barnvagnen. Om barnvagnen saknar reflexer, så kan man köpa separata reflexer som fästs på vagnen och som i vissa fall även har LED-belysning. Man kan även överväga att utrusta barnvagnen med lampor. Barnvagnslamporna ökare säkerheten och kan även användas som ledljus på mörka vägar.Praktisk utrustning till barnvagnen

Förutom mer klassiska tillbehöver som solskydd, regnskydd och myggnät så utvecklas hela tiden nya barnvagnstillbehör. I denna kategori hittar man mugghållare till kaffekoppen, hållare i silikon till mobiltelefonen, barnvagnsfläktar och olika typer av barnvagnskrokar. Krokarna är praktiska om man vill hänga väskor och kassar på handtaget. Man kan även överväga att lägga en liten förbandslåda i barnvagnskorgen om olyckan skulle vara framme.Se alla Barnresebutikens barnvagnstillbehör här.


Ett urval av våra barnvagnstillbehör:

Läs mer
Att välja strandtält
Barnsaker för resa

Ett bra strandtält skyddar ditt barn mot solens farliga UV-strålar, oavsett om du är på hemmastranden eller på resa i varmare länder. Det finns många olika strandtält som i princip fungerar på samma sätt, men som kan vara olika i storlek (uppfällt och packat), vikt, stängbarhet, ventilation och hur det sätts upp och monteras. I denna artikel så presenterar vi alla våra modeller och ger även en tabell för att kunna jämföra de olika soltälten.LittleLife Compact

Detta är ett stabilt och rymligt strandtält från brittiska LittleLife. Strandtältet, som har solskyddsfaktor SPF 50+, sätts i princip upp som ett vanligt tält, dvs med tältpinnar och tältspik, men har betydligt lättare montering. De assymetriska tältpinnarna i glasfiber och UV tältets runda design, gör det mycket stabilt och stadigt även när det blåser. Förutom tältpinnar så har LittleLife Compact fickor på utsidan, där man kan fylla på med sand för ytterligare stabilitet. Efter användning så packas tältet i den medföljande transportväskan. I packat skick blir strandtältet 48 cm x 12 cm (diameter) och får då plats tex i en resväska. Uppfällt blir LittleLife Compact 150 x 130 (golvyta) x 88 (höjd) cm.

LittleLife Family

Detta är vårt största och rymligaste strandtält och som namnet anger så rymmer det hela familjen. LittleLife Family, som har solskyddsfaktor SP 50+, är 170 x 170 (golvyta) x 110 (höjd)  cm i användning och blir 55 x 14 cm (diameter) när det är packat. Strandtältet har assymetriksa tältpinnar i glasfiber, rund form, tältspik samt sandfickor på utsidan, vilket gör det mycket stabilt och stadigt även när det blåser från havet. Montering av strandtältet, med de tre tältpinnarna är enkel och fungerar ungefär som att sätta upp ett vanligt campingtält. Öppningen på LittleLife Family kan stängas.
Deryan UV tent

Detta strandtält från holländska Deryan, är tillverkat i så kallad Pop-up teknik, dvs att tältet fäller upp sig själv när det tas ut ur transportväskan. Deryan strandtält har solskyddsfaktor SPF 50+ och är utrustat med mesh (myggnät) både i den stängbara öppningen och på sidorna. Detta skyddar mot myggor och insekter och ger samtidigt god ventilation och uppsikt åt alla håll. De integrerade tältpinnarna är tillverkade i tålig glasfiber och till strandtältet medföljer även tältspik för att fästa tältet i marken. Deryan UV tent, som väger cirka 1 kg, är 120 x 70 x 80 cm i användning och 55 (diameter) x 5 cm i packat format.Swimpy Blå och Bamse

Swimpy är ett svenskt varumärke som tillverkar både strandtält och solskyddskläder. Swimpys strandtält Blå och Bamse (samma tält i olika design) är rymliga (150 x 100 x 75 cm) och har solskyddsfaktor SPF 50+. Strandtälten är utformade i pop-up teknik, dvs de fäller upp sig själva när man tar ut dem från den medföljande transportväskan. Stommen i strandtältet är gjort av motståndskraftig glasfiber. Denna modell väger ca 0,5 kg och blir 64 (diameter) x 2 cm när det är packat. För extra stabilitet så har Swimpy Blå och Bamse fyra fästöglor till tältspik (köps separat) i tältets botten.
Swimpy strandtält med ventilation

Detta är ett funktionellt strandtält tillverkat av svenska Swimpy. Tältet, som har solskyddsfaktor SPF 50+, är gjort i pop-up teknik med integrerade tältpinnar i glasfiber. UV tältet fäller upp sig själv på ett par sekunder. I botten på tältet finns plats för fyra tältspik (köps separat) för att fästa tältet i marken. I soltältets sidor finns mesh (finmaskigt nät) för att ökad lufttillförsel och ventilation i tältet. Swimpy strandtält med ventilation, som väger ca 0,5 kg, är 146 x 122 x 87 cm i användning och 60 (diameter) x 2 cm i packat skick.
Swimpy strandtält XL

Swimpy XL är ett rymligt och lätt (ca 1 kg) strandtält som blir kompakt i packat skick (52 cm x 10 cm i diameter), vilket gör det enkelt att ta med både till hemmastranden och i resväskan när man åker utomlands. Strandtältet har solskyddsfaktor SPF 30+ och blir 210 x 115 x 115 cm när det är uppfällt. Tältet är enkelt att montera med fyra ihopvikbara tältpinnar gjorda i glasfiber. För att öka stabilitet och motståndskraft mot vind, så är tältet utrustat med fästöglor och tältspik (ingår). Tältduken i Swimpy strandtält XL är gjord i polyester medan botten är gjord i polyeten (PE).
Jämförelse mellan Barnresebutikens strandtält

Här kan du jämföra alla våra strandtält.Barnresebutikens UV tält och strandtält:


Läs mer
Blöjbadbyxor och badblöjor
Barnsaker för resa

Oavsett om det gäller babysim därhemma eller bad i poolen under semestern, så är en pålitlig och läckagefri badblöja ett måste. En bra badblöja eller blöjbadbyxa ska hålla tätt, vara smidig och bekväm för barnet att använda, torka snabbt och dessutom vara lätt att rengöra efter användning. För enklare rengörning och minskad tvätt, så har vissa modeller möjlighet att lägga till en separat innerblöja eller engångs-mellanlägg.SplashAbout Happy Nappy

Happy Nappy från brittiska SplashAbout är en badblöja som är framtagen i samarbete med simlärare och badhus. Den återanvändabara badblöjan är ergonomisk designad för att röra sig med barnet när de sparkar och rör sig i vattnet och blöjan är formad för att smita åt och passa barnets kropp. Happy Nappy är tillverkad i högkvalitativ neoprene, vilken gör den bekväm, varm och lättskött. Tätslutande resår både i midjan och om låren, förhindrar pinsamma läckage i poolen. Happy Nappy har certifierat solskydd SPF 50+. För enklare rengöring så kan Happy Nappy kombineras med en tvättbar innerblöja eller med engångs-mellanlägg (se nedan). Se alla våra modeller av Happy Nappy här.
För att underlätta rengöring av Happy Nappy badblöja, så har SplashAbout tagit fram tre olika typer av innerblöjor, dels Adjustable Nappy och Wrap som är tvättbara, och dels engångs-mellanlägg (sk Liners).

Adjustable Nappy: Denna tvättbara innerblöja har bra passform och kan lätt anpassas till barnets storlek genom de smarta tryckknapparna. Adjustable Nappy kan även användas separat, dvs utan Happy Nappy badblöja. Innerblöjan kan tvättas i maskin (40 grader) och finns i två storlekar (0-1 år och 1-3 år).

Wrap: SplashAbout Wrap är en tvättbar inneblöja gjord i 100 % bomull. Innerblöjan fångar upp det som inte ska hamna i poolen, och gör så att själva badblöjan inte behlövs tvättas så ofta. Wrap inneblöja är bekväm och mjuk för barnet och fästs med kardborrband på sidorna.

Liners: Detta är ett engångs-mellanlägg (25 st per förpackning) som är gjort i mjuk viskos. Mellanlägget fångar upp det som inte ska hamna i poolen. Efter användning så slängs mellanlägget som är 100 % biologiskt nedbrytbart.

Läs mer om Happy Nappy inneblöjor och engångs-mellanlägg här.SplashAbout Splash Jammers

SplashAbout Splash Jammers är en tätslutande och bekväm blöjbadbyxa tänkt för lite större barn som har kommit ur den minsta blöjåldern. Splash Jammers är gjord i tät neopren och med linning i midja och lår som som förhindrar pinsamma och ohygieniska läckage och missöden i poolen. Splash Jammers, som har certifierat solskydd SPF 50+, är mjuk och smidig, vilket gör den bekväm för barnet att använda. I vårt sortiment finns Splash Jammers i storlekar från 1 till 7 år. För att underlätta rengöring så kan produkten kombineras med ovanstående innerblöjor och engångs-mellanlägg. Se alla våra Splash Jammers här.Iplay (Green Sprouts) badblöjor

Iplay (under namnbyte till Green Sprouts) är en effektiv badblöja gjord i tre olika lager som dels samlar upp det som inte ska hamna i poolen och dels gör så att blöjan blir mjuk och bekväm mot babyns hud. De praktiska tryckknapparna i sidan på blöjan, gör den lätt att sätta på och ta av. Iplay badblöja har certifierat solskydd SPF 50+ och är maskintvättbar i 30 grader. Se alla våra badblöjor från Iplay och Green Sprouts här.Iplay (Green Sprouts) blöjbadbyxor

De tuffa blöjbadbyxorna från Iplay (under namnbyte till Green Sprouts) har en praktisk och effektiv badblöja med tätslutande resårband gömd inuti badbyxorna. Iplay blöjbadbyxor är bekväma för barnet att använda och har certifierat solskydd SPF 50+. Iplay blöjbadbyxor kan tvättas i maskin (30 grader) och finns i storlekar upp till 4 år. Se alla Barnresebutikens blöjbadbyxor här.Se alla Barnresebutikens badblöjor och blöjbadbyxor här.


Ett urval av våra badblöjor och blöjbadbyxor:


Läs mer
Pottor för resa
Barnsaker för resa

Att ta med en liten bärbar eller ihopfällbar potta när man reser eller är utanför hemmet kan vara en riktigt bra idé. Med en resepotta eller toasits i barnstorlek, så får barnet en egen toalett som passar barnet i storlek, och som samtidigt är hygienisk och minskar kontakten med smutsiga toaletter på offentliga ställen. Förutom på resor så kan en portabel potta eller toasits vara användbar vid tex övernattning hos släkt och vänner eller att ta med till sommarhuset.


My Carry Potty

My Carry Potty är en bärbar potta som är tänkt för resa och potträning, men även att ta med vid övernattning tex hos farmor och farfar. Pottan har ett tätslutande lock, vilket gör My Carry Potty både läckage- och luktfri. Locket är lätt att öppna och stänga även för barn. Efter användning så är pottan enkel att skölja av och tvätta. I toppen på My Carry Potty finns ett praktiskt bärhandtag och pottan väger endast 850 gram. My Carry Potty finns i tio olika söta designvarianter. Läs mer om My Carry Potty här.
Buubla

Buubla är en potta som är framtagen av ett finskt familjeföretag. Tanken med Buubla, är att minska utrymmet som en potta tar, tex när man ska ut och resa. Man skapade därför en potta som kan "tryckas ihop" genom att ge den mjuka kortsidor. När pottan är "ihoptryckt", så fäster man den tillhörande remmen runt pottan. Som tillbehör finns även en praktisk transportväska. Ihopvikt blir pottan 26 x 14 x 11 cm och får du enkelt plats i väskan eller tex i ett handbagage. Buubla är helt fri från PVC, BPA och Ftalater och väger endast 370 gram. Förutom till resa så fungerar Buubla, som finns i fyra olika färger, också perfekt att ta med till vänner och bekanta och att använda på offentliga toaletter tex på en restaurang. Läs mer om Buubla här.OXO Tot Go Potty

Från amerikanska OXO Tot kommer den ihopvikbara pottan Go Potty. OXO Tot kan användas på två sätt, som vanlig potta och som en ergonomisk toalettsits med anti-slip på undersidan som läggs på en vanlig toalett. När Go Potty används som potta, fäster man en engångspåse i pottan. Tre engångspåsar ingår i produkten och det finns refills att köpa till. Efter användning så fälls pottan ihop och blir liten och läggs i den medföljande transportpåsen. OXO Tot Go Potty är fri från PVC, BPA och Ftalater och väger ca 700 gram. Läs mer om OXO Tot Go Potty här.Potette Plus

Potette Plus är en portabel potta med flera funktioner. Potette Plus kan användas som träningssits på vanliga toaletter, som en egen hygienisk sits på offentliga toaletter samt som vanlig potta (med påse) när benen har fällts ned. När den används som vanlig potta, så fäster man en engångspåse under pottan. Tre engångspåsar ingår och och det finns extra påsar att köpa till. Potette Plus, som packas i den medföljande transportspåsen, är lätt att ta med på resan, i bilen, på stan och till ställen där du vill undvika att ditt barn får direkt kontakt med offentliga toaletter. Läs mer om Potette Plus här.My Little Trainer Seat

My Little Trainer Seat är en gullig och funktionell toasits för barn till toaletträning och för att undvika direkt kontakt med offentliga toaletter. Toasitsen minskar storleken på toalettstolens öppning för att passa små barn. På sitsens sidor finns handtag och undersidan är utrustad med anti-slip så att barnet sitter stabilt och säkert utan risk att halka av. Framtill så finns ett förhöjt skydd för att undvika stänk. Toasitsen är lätt att rengöra och passar både till pojkar och flickor. My Little Trainer Seat finns i många gulliga utföranden. Se dem alla här.

Reer toalettskydd för barn och vuxna

Detta är ett praktiskt och hygieniskt toalettskydd för barn (och vuxna) som är tänkt att användas på offentliga toaletter, tex på flygplatser, restauranger, museum och liknande ställen. Toalettskyddet täcker hela sitsen och även kanterna. På undersidan har Reer toalettskydd fästtejp (3 st) så att skyddet inte halkar av under användning. Skyddet är gjort i slitstarkt och vätsketätt material som är skönt att sitta på skonsamt för huden. Reer toalettskydd säljs i 3-pack och får enkelt plats i ryggsäcken, handbagaget eller i handväskan. Läs mer om Reer toalettskydd här.Se alla Barnresebutikens pottor för resa och toasitsar här.


Ett urval av våra pottor och toasitsar:

Läs mer
Kylmatlådor och små kylväskor
Barnsaker för resa

En liten kylväska eller en kylmatlåda är perfekt att ta med när du är utanför hemmet eller reser med barn. Med en kylmatlåda eller en liten kylväska håller du maten sval och fräsch länge. Perfekt att ta med i handbagaget på flyget, under barnvagnen, i bilen eller i ryggsäcken när du åker buss eller tåg.PACKiT Freezable Lunch Bag

Detta är en smart och innovativ liten kylväska som håller maten sval utan att det behövs separata kylelement. Innan användning viks kylväskan ihop (blir liten) och läggs i frysen. Runt om i väggarna och i locket på kylväskan finns giftfri kylgel som håller maten sval och fräsch upp till 10 timmar. För full kyleffekt behöver väskan ligga i frysen 8-12 timmar. PACKiT Lunchbag stängs med blixtlås och kardborreband och är helt fri från PVC, BPA och bly. Perfekt att ta med på stranden, på flyget, på bussen, på tåget och till arbetet lunchmat, drycker och barnmat. Se alla PACKiTs produkter här.
PACKiT Hampton och Zuma Cooler Bags

PACKit Hampton och Zuma är större variant av PACKiTs smarta små kylväskor. Även Hampton och Zuma viks ihop och läggs i frysen (8-12 timmar) innan användning. PACKit Hampton är 27 x 20 x 19 cm i användning och en ficka på utsidan (tex för bestick) och en praktisk bärrem. PACKiT Zuma är den största modellen av PACKiTs kylväskor och är 33 x 24 x 16 cm. Även denna kylväska har ficka på utsidan och bärrem. PACKit Hampton och Zuma är helt fria från PVC, BPA och bly och har giftfri kylgel i såväl väggar som lock. Se alla PACKiTs produkter här.Carl Oscar N'ice Box

Detta är smart kylmatlåda designade av det svenska företaget Carl Oscar. Kylmatlådan har ett avtagbart kylelement med giftfri kylgel fixerat i locket. Innan användning tas kylelementet loss från locket och läggs horisontellt i frysen i 8 timmar. När Carl Oscar N’ice Box ska användas så sätts kylelementet fast i locket. I normal rumstemperatur så håller Carl Oscar kylmatlåda maten sval och fräsch i upp till fem timmar. Lådan rymmer 0,9 liter och väger 335 gram. Inuti matlådan finns en mindre burk med lock (0,2 liter), där tex sås och dressing kan hållas separat från maten. På lockets utsida finns ett multibestick, en spork, dvs en kombinerad gaffel, kniv och sked. Se alla Carl Oscar produkter här.Frozzypack

Denna smarta kylmatlåda uppfanns av svenska Carolina Sundberg. Frozzypack finns i två olika storlekar No1 (0,9 liter) och No2 (1,2 liter). Finessen med Frozzypack är att hela locket läggs i frysen, dvs att inga separata kylelement behövs. Efter 12 timmar i frysen, så håller Frozzypack kylmatlåda maten sval och fräsch i upp till 7 timmar (i rumstemperatur). Frozzypack är tillverkad i livsmedelsgodkänd polypropylen och i locket finns giftfri kylgel. Frozzypack är perfekt att ha med i handbagaget på flyget, i ryggsäcken till buss- eller tågresan eller för lunchen på jobbet. Se alla Frozzypack kylmatlådor här.JL Childress Bottle Coolers

Från amerikanska JL Childress finns små kylväskor i tre olika storlekar.  De smidiga kylväskorna har kylisolerande väggar och lock och fungerar perfekt för barnmat, matflaskor och annat som ska hållas fräscht och svalt när man är utanför hemmet. Till kylväska hör en giftfri kylpåse, som läggs i frysen. Denna håller maten sval i upp till 8 timmar (i rumstemperatur). Den läckagefria insidan i väskan är utdragbar för enkel rengöring. JL Childress kylväskor är helt fria från PVC, ftalater och bly. Se alla JL Childress kylväskor och andar smarta barnprodukter här.
JL Childress Cool 'N Cargo Stroller Cooler

Detta är en smart och multifunktionell barnvagnsväska där väskans huvudfack är kylisolerat.I huvudfacket ryms nappflaskor, barnmat, snacks och hålls svala genom de isolerade väggarna och den medföljande kylpåsen. Kylpåsen är giftfri och läggs i frysen innan användning. På väskans utsida finns  flera praktiska fickor för förvaring av tex haklappar, bestick, nappar och andra småsaker. Läs mer om JL Childress Cool 'N Cargo Stroller Cooler här.
Rex London Lunch Bag

Detta är en liten och händig kylväska som passar till barnmat, lunch, frukt, snacks etc. Väggarna i väskan är folieisolerade och håller innehållet svalt. Rex London Lunch Bag är gjord i återvunnen plast. När kylväskan inte används så fälls den ihop och blir platt, dvs tar liten plats. Rex London Lunch Bag är perfekt att ta med på flygresan, på tåget, på bussen, på stranden och vid andra tillfällen när du behöver hålla maten sval när du är utanför hemmet.


 


Se alla Barnresebutikens matlådor och små kylväskor här.


Ett urval av våra matlådor och små kylväskor:

Läs mer
Att välja bärstol
Barnsaker för resa

En bekväm och smidig bärstol är perfekt att ta med på en resa med barn. Dels så fungerar den som ett transportmedel på tex flygplatser och där barnvagnen inte tar sig fram och dels så är den bra på stan, på sightseeing-turen, på muséer och många andra platser. I en bärstol sitter barnet högt med fin utsikt samtidigt som du har kontroll på barnet och händerna fria. I denna artikel presenterar vi Barnresebutikens olika bärstolar. Längst ned på sidan så finns en jämförelsetabell för alla våra modeller.

LittleLife Ranger S2

Detta är en kompakt och lätt bärstol som passar såväl till resan som för dagsutflykt på stan eller i naturen. Bärstolen är även ett utmärkt transportmedel på flygplatser då den kan göras platt och därigenom få plats på bagagehyllan i de flesta flygplanstyper. Bärstolen är utrustad med LittleLifes patenterade X-Buckle säkerhetsbälte som både är bekvämt och gör så att barnet sitter säkert fast vid användandet av bärstolen. Till bärstolen ingår även en mjuk, avtagbar och tvättbar kudde för barnet att vila ansiktet mot. LittleLife Ranger har ett bekvämt bärsystem som är ställbart för att passa bärarens längd (från 157 till 187 cm). Den har vadderade axelremmar, bröstbälte och ett bekvämt avbärarbälte för effektiv viktfördelning. Bärstolen har lyfthandtag upptill samt en anchor point nedtill (plats för foten) för säker och enkel i- och urlastning av barnet. LittleLife Ranger bärstol är tänkt för barn från ca 6 månader och upp till 20 kg. Se även jämförelsetabell nedan. Läs mer om LittleLife Ranger S2 här.LittleLife Traveller S4

Detta är en innovativ och smart kombinerad bärstol och ryggsäck med gott om förvaring. Inuti ryggsäcken finns en stabil ram och ett ergonomisk säte för barnet (upp till 15 kg) där barnet sitter bekvämt och säkert med det patenterade bältessystemet X-buckle (X-form på bältet). Den har även ett mjuk, avtagbar och tvättbar kudde för barnet att luta sig emot. LittleLife Traveller är utrustad med LittleLifes bekväma bärsystem med vadderade och ställbara bärremmar, avlastande avbärarbälte, bröstbälte samt vadderad baksida på bärstolen. Bärstolen kan ställas in i höjd och passa bärare som är 157 cm till 180 cm långa. LittleLife Traveller har ett totalt packutrymme om 16 liter som är fördelat på tre olika utrymmen. Förutom till utflykter i naturen så passar LittleLife Traveller perfekt som transportmedel och handbagage när du ska flyga med ditt barn. Dessutom så är den perfekt till sightseeing-turen och besök på museer. Se även jämförelsetabell nedan. Läs mer om LittleLife Traveller S4 här.

LittleLife Adventurer S2

Detta är en lätt och användbar bärstol som är bekväm både för barnet och bäraren. LitteLife Adventurer har ett bekvämt bärsystem som kan ställas in och passa bärare från 157 cm till 187 cm. De ställbara axelremmarna är rejält vadderade liksom det viktfördelande avbärarbältet. Mellan axelremmarna finns ett reglerbart bröstbälte. I en LittleLife Adventurer sitter barnet bekvämt och säkert med hjälp av LittleLifes patenterade säkerhetsbälte kallat X-Buckle (X-format). I ansiktshöjd sitter en mjuk, avtagbar och tvättbar kudde att luta huvudet mot. För säker i- och urlastning så har LittleLife Adventurer ett handtag upptill och ett utfällbart stödben nedtill. Totalt så har bärstolen 12 liters packutrymme och kan användas för barn upp till 20 kg. Se även jämförelsetabell nedan. Läs mer om LittleLife Adventurer S2 här.
LittleLife Cross Country S4

LittleLife Cross Country är en rymlig, stabil och bekväm bärstol som är tänkt både för friluftsliv och resa. Totalt så har denna bärstol 20 liters packutrymme för mat, kläder, blöjor och annat som ska med. Det bekväma bärsystemet kan ställas in och passa bärare från 157 cm till 193 cm. LittleLife Cross Country har vadderade och ställbara axelremmar och avbärarbälte med fickor, bröstbälte, ventilation mellan bärarens rygg och bärstolen samt botten i vattentät gummi. I produkten ingår även stigbyglar (för att hålla uppe barnets fötter), avtagbar och tvättbar ansiktskudde samt solskydd. LittleLife Cross Country S4 är tänkt för barn från ca 6 månader upp till 20 kg. Se även jämförelsetabell nedan. Läs mer om LittleLife Cross Country S4 här.
Jämförelse mellan Barnresebutikens bärstolar


Se alla Barnresebutikens bärstolar här.


Barnresebutikens bärstolar:

Läs mer
Vad är OEKO-TEX?
Vad är...

Många barnprodukter i textil är märkta med OEKO-TEX standard 100. Vad innebär det att en textilprodukt är certifierad enligt denna standard, vad och hur testas detta och hur kontrolleras att företagen följer OEKO-TEX standarden.

Bakgrund

Standard 100 by OEKO-TEX är ett globalt, enhetligt och oberoende provnings- och certifieringssystem för textilier. OEKO-TEX infördes 1992 och hade som utgångspunkt att på vetenskaplig grund utveckla provningskriterier, gränsvärden och testmetoder för textila material i alla bearbetningssteg, dvs allt från råtextil till slutprodukter. Exempel på certifieringsbara artiklar är garner, tyger, stickade varor, tillbehör som knappar, dragkedjor, sytråd och etiketter samt alla typer av konsumentprodukter i tyg, såsom kläder, dukar, handdukar, sängkläder och mycket annat.

Hur görs testerna?

Testerna av textilprodukterna görs av textila forsknings- och tesinstitut som är anslutna till OEKO-TEX Associsation. I Sverige är det Swerea som gör testerna. Hur testerna genomförs beror på hur textilen eller tillbehöret ska användas. Ju intensivare hudkontakt en produkt ska ha desto strängare är de humanekologiska kraven vid testet. OEKO-TEX delar in i fyra produktklasser.

OEKO-TEX produktklasser

Produktklass I: Produkter för spädbarn och små barn upp till tre år, tex underkläder, sparkdräkter, sängkläder och barnkläder.

Produktklass II: Produkter som ska användas nära huden, tex tröjor, strumpor, byxor och underkläder

Produktklass III: Produkter som är längre från kroppen, tex jackor, skor, ytterrockar

Produktklass IV: Inrednings- och dekorationsmaterial, tex dukar, möbeltextilier, gardiner

För att få certifiering enligt OEKO-TEX standard 100 så måste alla beståndsdelar i en produkt leva upp till de ställda kraven, dvs även stoppning, sytråd, dragkedjor, knappar och nitar.

Vad testas?

OEKO-TEX certifiering tar hänsyn och testar mot lagstadgade föreskrifter om förbjudan ämne som tex azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, bilogist aktiva produkter och flamskyddsmedel. Förutom tester mot lagstadagade kemikalier så testas även mot hälsovådliga kemikalier som ännu inte har reglerats mot lag. I många fall hårdare än vad nationella och internationella normer anger.

Kontroll och revision

Produkter och företag som har erhållit OEKO-TEX standard 100 certifiering kontrolleras regelbundet, dels genom produktkontroller och dels genom företagsrevisioner.


Ett urval av Barnresebutikens OEKO-TEX certifierade produkter:

Läs mer
Vad är UV strålning?
Vad är...

Sol ger ljus, värme och UV strålning, dvs ultraviolett strålning. På sommaren och på solsemestern är det lätt att bränna sig. Det är framför allt UV-B-strålning som gör att vi bränner oss när vi har solat för mycket. Ju mer energirik strålningen är, desto större är risken att den orsaker skador.

Sedan 1992 har WHO (Världshälsoorganisationen) klassat solljus och UV strålning som cancerframkallande för människor.  UV strålning delas in i tre grupper, UV-A, UV-B och UV-C, beroende på hur energirik strålningen är. Energin i strålningen beror av våglängden där en kortare våglängd ger mer energirik strålning.

Olika UV-grupper

UV-A: Största delen av solens strålar utgörs av UV-A. UV-A är den minst energirika strålningen från solen. UV-A gör att pigmentet i huden blir mörkare och tränger djupare in i huden. Denna strålning gör att huden åldras fortare och UV-A strålning kan även bryta med D-vitamin i huden.

UV-B: UV-B strålning är mer energirik pga dess kortare våglängd. Jordens ozonskikt filtrerar bort det mesta av solens skadliga UV-B strålning och begränsar mängden UV-B på jorden. UV-B tränger inte lika lång in under huden men är den strålning som gör att vi bränner oss när vi solar för mycket. UV-B kan även orsaka hudcancer och gör att huden åldras snabbare. UV-B hjälper till att skapa D-vitamin i huden, gör huden tjockare genom produktion av celler i huden och ökar mängden pigment i huden.

UV-C: Den strålning som har mest energi är UV-C. Denna strålning når dock inte jorden utan absorberas av atmosfären.

Att skydda sig mot UV strålning

Det är viktigt att skydda sig själv och sina barn mot farlig UV-strålning. På badstranden ökar strålningen pga att solens reflekteras i sand och vatten. På vintern reflekteras solen i snö. Även om man inte är på stranden så är det viktigt att ha skydd mot UV-strålning när solen är som intensivast. Hos Barnresebutiken hittar du ett stort sortiment av solskyddskläder, solhattar och solglasögon.
Läs mer
Vad är UV 400 skydd?
Vad är...

För att skydda dina barns ögon mot solen så är det viktigt att glasögonen har certifierat UV-skydd 400 och skyddar både mot UV-A och UV-B. Att köpa solglasögon som inte ger fullgott skydd kan faktiskt skada ögonen mer än om ditt barn vore utan solglasögon.

Varför ska vi skydda ögonen?

Om ögat utsätt för hög och intensiv strålning så kan ögonens linser skadas vilket får konsekvenser livet ut. Vi utsätts hela tiden för solens UV-strålar, men mängden UV-strålning ökar i vissa miljöer som tex, i snö, på och nära vatten, och på stranden där sanden reflekterar solljuset. Att köpa ett par mörka solglasögon utan UV 400 skydd kan öka risken för skada på ögat pga att ögats pupill förstoras bakom mörka solglasögon och därigenom släpper in en högre mängd strålning i ögat.

Vad inneär UV 400 Skydd?

Effektiva solglasögon filtrerar bort och skyddar mot både UV-A och UB- B strålning. Om solglasögonen har ett certifierat UV Skydd 400 så innebär detta att solglasögonen filtrerar bort alla UV-strålar som har en våglängd upp till 400 nanometer, vilket innefattar all UV-A och UV-B strålning (se nedan).

Vad är UV-strålning?

Ultravioletta strålar, eller UV-strålar, delas in i tre gruper:

UV-A: Detta är UV-strålning som har lång våglängd (315-400 nanometer). UV-A tränger långt in i huden och gör så att huden mörknar (och påvekar åldrandet av huden). UV-A tränger även igenom glas.

UV-B: Detta är UV-strålning med kortare vågläng (280-315 nanometer). UV-B tränger inte lika långt in i huden som UV-A men det är UV-B som är upphov till brännskador om vi vistas för länge i solen. UV-B hjälper även till att bygga upp skyddande pigment i huden.

UV-C: Dessa strålar når inte fram till jordytan utan aboserberas av jordens atmosfär.

Alla Barnresebutikens
solglasögon till barn och bebis har certifierat UV 400 skydd.
Ett urval av Barnresebutikens solglasögon till barn med certifierat UV 400 skydd:

Läs mer
Vad är BPA och ftalater?
Vad är...

När man köper barnprodukter är det numera allt vanligare att hitta produkter som beskrivs som giftfria och utan BPA, ftalater eller PVC. Vad betyder egentligen dessa förkortningar och termer och varför bör dessa produkter märkas och föredras av oss konsumenter? Vad är BPA och var finns den?

BPA eller bisfenol A är en en industrikemikalie som har använts vid tillverkning av vissa typer av plast och epoxihartser sedan 1960-talet. Plastprodukter som innehåller bisfenol A är vanligtvis hårda och genomskinliga som tex mat- och dryckesförpackningar, matlådor, återvinningsbara plastbestick, babyflaskor, förpackningar till babymat, leksaker, medicinsk utrustning och glasögon. Detta är bara en liten del av användningen av BPA som finns utbrett i många konsumtionsvaror och tekniska apparater.


Hur påverkas kroppen av BPA?

Enligt många studier som gjorts, så är exponering för konsumentprodukter som innehåller små mängder bisfenonl A inte direkt skadligt för kroppen. Dock så är det svårt att veta hur mycket bisfenol A som vi utsätts för daglien då den finns i mat, dryck och föremål som vi konstant kommer i kontakt med genom luften och de ytor som vi rör. BPA har visats vara skadligt för foster och små barn, vilket har lett till förbud i många länder mot produktion och försäljning av babyflaskor och bordsartiklar som innehåller BPA. Särskilt skadlig och snabb är kroppens absorbering av bisfenol A från behållar för mat och dryck som har värmts tex i en mikrovågsugn. Medicinska studier har visat att BPA främst påverkar immunsystemet och hormonsystemet, men att den även kan ge skador på nervsystemet, störningar i hjärnan och cancer. 

Hur kan vi förhindra eller minska mängden av BPA som vi får i oss?

Det vanligaste sättet vi får i oss BPA på är genom drycksflaskor, plastkoppar, matlådor och matförvaringslådor av plast. För att minska överdriven exponering av BPA få rekommenderas att:

1) Minimera användning av polykarbonatbehållare (plastbehållare) för varm mat och dryck och undvik att värma upp dessa i mikrovågsugn.

2) Diska inte plastföremål som är gjorda av polykarbonat med starka kemikalier i diskmaskinen.

3) Undvik att äta och förvara mat i plastburkar och drycker ur metallburkar

4) Välj BPA-fria produkter när du köper tex nappflaskor, pipmuggar, förvaringslådor, bestick och tallrikar till ditt barn eller använd gärna alternativ som glas och rostfritt stål istället.
Vad är ftalater och var finns de?

Ftalater är kemikalier som tillhör gruppen estrar. Estrar används huvudsakligen som mjukgörare och lösningsmedel i plaster och i kosmetiska produkter. Det finns många olika typer av ftalater och de har används i industriproduktion i över 50 år. Vi hittar ftalater i många av de produkter som vi konsumerar och använder dagligen som tex förpackningar för mat och dryck. I plastprodukter av PVC används ftalater för att öka plastens flexibilitet och hållbarhet. Frigörandet och därigenom kroppens absorbering av ftalater, påskyndas av att föremålet upphettas eller om det är gammalt, slitet eller skadat (tex gamla uppblåsbara och mjuka leksaker).

Vad är de negativa effekterna av ftalater i kroppens organismer?

Effekterna av ftalager har under en lång tid studerats på djur medan studier på människor har varit färre och under kortare tid. Vid dessa studier så har man funnit negativa effekter av ftalater på det mänskliga hormonsystemet, på könsorganet och även på kroppens allmänna utveckling. Även om ftalater lämnar kroppen ganska snabbt genom avföringen så ökar vår konsumtion av dem genom en ökad användning av ftalater i de produkter som vi använder. Barns exponering för ftalater anses särskilt skadlig på grund av deras lägre kroppsvikt, snabbare utveckling och genom att alltfler av barnens leksaker innehåller ftalater. Små barn älskar att stoppa saker i munnen och suga på favoritleksaken, och får på detta vis i sig ftalater snabbare och i större mängder.

Hur kan man undvika ftalater?

I dagens värld är det inte möjligt att helt undvika ftalater, eftersom de finns i större eller mindre mängder överallt i vatten, luft, mat, dryck och i de föremål och produkter som vi köper och konsumerar. Man kan dock minska på den mängd ftalater som barn utsätts för genom följande råd:

1) Läs etiketterna noga innan du köper en barnprodukt och välj produkter där det anges att de är fria från ftalater.

2) När det gäller produkter som är gjorda av PVC, som tex livsmedelsförpackningar, flaskor, porslin, köksutrustning, kläder och leksaker så undvik produkter som är märkta med siffran 3 i återvinningstriangeln. Om möjligt, välj produkter med siffrorna 1,2,4 eller 5 istället.

3) Läs innehållsförteckningen noga när du köper kosmetiska produkter. Om ftalater eller dess frånvaro inte specifikt nämns, så kan stora mängder ftalater döljas i förteckningen av ingredienser under "parfymer". Således innehåller parfymerade schampoo, krämer och liknande produkter troligen ftalater.

4) Använd ftalatfria produkter för livsmedel, som tex matbehållare, förvaringslådor, bestick, tallrikar, muggar och flaskor. Särskilt gäller detta för produkter som du ska värma upp i mikrovågsugnen.

5) Köp och använd endast ftalatfria plast- och vinylleksaker, nappar, tandborstar och andra saker som barnen stoppar i munnen. Använd inte uppblåsbara leksaker inomhus utan endast utomhus tex i poolen eller på stranden.

Läs mer
Stockholm med barn
Barnsemester

Det finns massor med roligt för barn att göra i Stockholm. De mest kända är naturligtvis Skansen, Gröna Lund, Junibacken och Vasamuseet men det finns mycket annat roligt att göra på barnsemestern i Stockholm. Här har vi ställt samman en lista med 25 ställen att besöka med barn i Stockholm och även listat just barnvänliga aktiviteter på Stockholms mest besökta turistattraktioner.

Roligt för barn på Djurgården


Skansen:
Detta friluftsmuseum och djurpark är en av Stockholms mest besökta attraktioner med 1,4 miljoner besäkare år 2019. Förutom alla djur och gamla hus att besöka, så finns de många barnvängliga attraktioner och aktiviteter som tex Lill-Skansen, Cirkusskola för barn, Ponny-ridning, Bilbanan och Lilla Karusellen, Lek från förr och Barnens Allsång.

Skansen-Akvariet: Själva kallar sig Skansen-Akvariet sig för "Världens mest annorlunda akvarium" med inte bara fiskar och korallrev utan även krokodiler, apor, ödlor och spindlar. Det finns en "klapp- och kramhörna" för närkontakt med en liten del av djuren.

Junibacken: Junibacken ligger på Djurgården och är ett "modigt barnkulturhus" med sagotema och erbjuder utställningar, teater, sång och musik anpassat till små och stora barn.

Gröna Lund: Klassisk nöjespark invid vattnet på Djurgården. Förutom klassiska åkattraktioner som berg- och dalbanor, Fritt Fall och svänggungor (120 meter upp i luften!), så finns det karuseller för lite yngre barn och "Lilla området" för de allra yngsta barnen. Tänk på att det av säkerhetsskäl finns krav på minimilängd för att åka en del av attraktionerna.


Vasamuseet
: Detta museum är Sveriges mest besökta museum med 1,5 miljoner besökare årligen. Museet handlar om regalskeppet Vasa som sjönk 1621 och som bärgades 1961. Hela skeppet kan beskådas från olka våningsplan, ner från kölen upp till övre däck. På varje våningsplan finns utställningar som berättar om livet ombord och hur skeppet byggdes, förliste och bärgades. Speciellt för barn finns familjevisningar och den barnvänliga filmen om "Vasagrisen".

Nordiska Museet: Detta är ett kulturhistoriskt museum "med uppgift att levandegöra minnet av liv och arbete från 1500-talet fram till våra dagar. Speciellt för barn så finns "Lekstugan" där barn kan leka och uppleva 1890-talet, "Tidsvalvet" där du får utforska barns historia i Sverige under de senaste 150 åren och "Familjespår" där barn (och vuxna) följer spår och ledtrådar och löser mysterier på museet.

The Viking Museum: Museum och utställning om vikingar med filmer, föremål och uppbyggda miljöer från vikingatiden. Under helger och lov så har museet speciella visningar för barn. Man kan även prova på att använda vikingahjälm och svärd och åka med på en färd genom olika vikingamiljöer.


Roligt för barn i centrala Stockholm

Tekniska Museet (Gärdet): Sveriges största teknikmuseum med interaktiva utställningar under temat "Utforska och upptäck hur allting egentligen hänger ihopa" med tema från industrins barndom till framtidens visioner. Mer än hälften av besökarna på Tekniska museet är barn.

Rum för barn (Segels Torg): Mitt i centrala Stockholm ligger detta bibliotek för barn mellan 0-9 år. På biblioteket finns soffor och myshörnor för både stora och små läsare.

Naturhistoriska Riksmuseet (Frescativägen 40): Stort museum med inriktning på naturvetenskap med både permanenta och tillfälliga utställningar. Här kan barnen se skelett av dinosaurier, uppleva Arktis och Antarktis, se och känna på skatter från jordens inre som meteoriter och mineraler och mycket annat. På lördagar och söndagar (from mars) så kan barnen följa med på barnanpassad visning av dinosaurierna tillsammans med Dino-Doris. Yngre barn (ca 4-6år) kan delta i Skogsmulles mysterielösning. Det finns även möjlighet till pyssel för barn på Naturhistoriska Riksmuseet.

Cosmonova (Frescativägen 40): I samma byggnad som Naturhistoriska, finns en en biograf kallad Cosmonova som visar film i världens största filmformat i taket på en kupol där filmduken mäter 760 kvadratmeter. Här visas film både för vuxna och barn och utbudet av filmerna beskrivs så här av Cosmonova: Vårt filmutbud kombinerar kunskap och underhållning och tar med dig dit du kanske annars bara kommer i fantasin".

Stockholm Toy Museum (Skeppsholmen): Norra Europas största leksaksmuseum med mer än 40.000 föremål varav de äldsta är några dockor frå 1400-talet. Förutom leksaker så visas en utställning med gamla och i en del fall unika serietidningar.

Stockholm Spelmuseum (Markvardsgatan 2): Här finns en stor samling av gamla tv-spel, dataspel och spelmaskiner. Museets ambition är "att levandegöra spelhistorien på ett sådant sätt att den blir tillgänglig för alla, oavsett ålder, ursprung eller erfarenhet. Här kan man prova på att spela olika gamla och nyare tv-spel, dataspel och spelmaskiner.


Stockholm Slott (Gamla Stan)
: Här kan besöka de stor paradvåningarna på slotter och se kungakronorna i slottes skattkammare. Under perioden oktober-april så erbjuds speciella familjevisningar på slottet, bla till källarvalven där resterna av det nedbrunna slottet Tre Kronor kan ses. Under alla öppettider erbjuds en barnaktivitet där det gäller för barnen att hitta vilda djur som finns på väggar, tak, på föremål och möbler i paradvåningarna. Bildkartan som ska följas hämtas i biljettkassorna.

Livrustkammaren (Stockholm Slott / Gamla Stan): Museet speglar Sveriges historia från Gustav Vasas tid fram till diga. Bland utställningarna finns gamla kungliga kläder och vapen samt vagnar och droskor som har använts av de kungliga familjerna. På museet finns ett "Lek- och lärrum" och det erbjuds även att "följa med Slottsmusen på spännande tur i museet".

Högvaktsavlösningen (Stockholm Slott / Gamla Stan): Vaktparaden, som kan vara beriden eller till fots, avgår från Armémuseum på Riddargatan 13 och går genom centrala Stockholm för att nå fram till Stockholm Slott för "Högvaktsavlösning" klockan 12.15 (söndagar 13,15). Själva vaktombytet sker på yttre borggården och tar cirka 40 minuter.

Fjärilshuset och Haga Ocean (Haga): Fjärilshuset kallar sig själv "en tropisk regnsskog i Stockholm" där du kan vandra fritt i stora tropiska växthus med cirka 700 friflygande fjärilar från världens tropiska områden. I anslutning till Fjärilsmuseet så finns Haga Ocean, vilket är ett akvarium med tropiskt djurliv. På Haga Ocean så finns det ett 30 meter långt akvarium med 1,2 miljoner liter vatten där du kan se revhajar och färgglada revfiskar. Det finns även en mängd mindre akvarium som visar hur livet kan se ut p åett rev på ca 7-8 meters djup. Varje dag klockan 13 så kan du beskåda matning av Koi-karparna.


Rundtursbåtar
: Det finns en mängd olika operatörer av rundtursbåtar som avgår framför slotttet eller vid Kungliga operan. Bland turerna som erbjuds finns den "klassiska" rundturen, "broarnas Stockholm" och olika turer bland Stockholms närmsta öar. Det finns även rundturer med "Hop-on Hop-off" där man kan hoppa på och av deras båtar under en dag.

Skärgårdsbåtar: I Stockholm så finns det många gamla och nya skärgårdsbåtar att åka med till olika destinationer i Stockholms skärgård.

Bounce Trampolinpark (Kungens Kurva): Inomhuscenter med studsmattor, äventyrsbanor, klättring, parkourpark och "cliff-jump".

Sthlm Skatepark (Mårtensdal): Skatecenter med två hallar innehållande street, miniramp, pool och vertramp. Sthlm Skatepark är tänkt både för nybörjare och mer erfarna åkare.

Exploria (Botkyrka): Exploria kallar sig själva "Europas största nöjescenter" med ca 20.000 kvadratmeter fyllda med tex lekland, trampolinpark, dinosauriemuseum, go-cart, bowling, laser arena, arkadspel, simulatorer och trafik- och brandskola.
Läs mer
Göteborg med barn
Barnsemester

I Göteborg finns massor med roligt att göra med barn. De mest kända attraktionerna är nog Liseberg, Universeum och Maritman men det finns mycket mer att upptäcka i Sveriges andra stad. Här kan du bland mycket annat besöka Alfons Åbergs Kulturhus, lek och busa i Slottsskogen eller varför inte prova på att flyga i en flygsimulator på Aeroseum.

Liseberg: Göteborgs klassiska nöjespark med karuseller och attraktioner för både stora och små barn (och vuxna).  För de större barnen så erbjuds attraktioner som berg- och dalbanorna ”Balder”, ”Valkyria” och ”Flumride”, hög fart och hög höjd i bla ”Areospin”, ”AtmosFear” och ”Loke”. För de yngre barnen finns Kaninlandet med barnvänliga karuselller som ”Kaninresan”, ”Skepp o´skoj” och ”Tuta och kör” samt lekplatserna ”Barnens Paradis”  och ”Bushållplatsen” där barnen bla kan klättra, gunga och busa. Tänk på att det finns krav på minimilängd i en del attraktioner.

Universeum: Detta är ett vetenskapscentrum där man bla kan gå på vingliga hängbroar 25 meter upp i luften i en tropsisk regnskog  uppbyggd inne i ett stort växthus. Här finns fåglar, fjärilar, apor, grodor och tom sengångare. På Universeum finns även ”Reptilariet” med ormar och andra kräldjur. I ”Akvariehallen” finns akvarium (total 3 miljoner liter vatten) med olika fiskar, hajar och rockor. På Universeum finns möjlighet för barnen att göra vetenskapliga och kemiska experiment och upptäcka teknikens möjligheter och göra en rymdresa.

Maritman: Fartygsmuseum i centrala Göteborg där man kan gå ombord på en jagare och en ubåt och besöka andra fartyg som fyrskepp, lastfartyg och pråmar. Det finns även utställningar om allt som rör fartyg och sjöfart. I ”Tims havslabb” kan man delta i elva stationer och lära sig om havet, livet till sjöss och om havsmiljö. Håll även utkik efter ”Virvelina” som är en specialguide för barn som tar med barnen på en rundtur (framför allt i U-båten) på Maritman.Alfons Åbergs Kulturhus: Kallar sig själva ”ett kreativt kulturhus för alla barn och deras vuxna” . Kulturhuset baseras på Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg. Här kan barnen leka, klättra, åka rutschkana, busa och pyssla i uppbyggda miljöer hämtade ur Alfons-böckerna. Varje dag har även ett eget program med bla barnteater och filmvisning.

Slottsskogen: Det är en av Göteborgs äldsta, största och populäraste parker med stora utrymmen för bus och picknick.  I parken finns en av Sveriges äldsta djurparker (gratis inträde) med inriktning mot tama och vilda nordiska djur. Här kan man även se matning av knubbsäl, pingviner, älg och skogsren.

Lekplatsen Plikta: Denna ”utflyktslekplats” ligger i Slottskogen och beskrivs om en v Göteborgs största lekplatser med fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillning. Här finns även utegym, boulebana, pingisbord och schackbräde. På lekplatsen finns personal som lånar ut cyklar, spel och lekredskap samt ordnar aktiviteter för barn i åldrarna 6-16 år. Prova även på ”Barfotaslingan”, en 300 meter lång sinnesslinga med olika markmaterial

Stinsen Sightseeing (centrala Göteborg): Minitåg som kör runt och visar sevärdheter i bla Göteborgs centrum, Haga och Vasastan. Turen startar på Gustav Adolfs Torg och tar cirka 35 minuter. 

Stinsen Sightseeing (Slottsskogen): Minitåg som kör runt och visar sevärdheter i Slottsskogen. Bla passeras pingvinerna och säldammen. Turen startar vid lekplatsen ”Pliktaparken” och tar cirka 15-20 minuter.

Paddan: Rundtursbåtar där man kan uppleva Göteborg från stadens kanaler och vatten. Båtarna avgår från Kungsportsplatsen och turen tar ca 50 minuter.Nya Älvsborgs Fästning: Detta är en fästning som ligger i Göta Älvs mynning och som började att byggas 1653. Strosa omkring på fästningen och låter barnen hoppa och skutta på murar, kullar och stenar (se upp för branta klippor). På fästningen görs även dramatiserade guidningar med guider klädda i tidsenliga kläder. Båtar till fästningen avgår från Lilla Bommen.

Sjöfartsmuseet Akvariet (öppnar hösten 2021): Museum med utställningar som handlar om hav, sjöfart och fiske. Här finns även ett akvarium under marken där man försöker att efterlikna naturliga ekosystem med levande korallrev och tångskogar.

Göteborgs Stadsmuseum: Museum som visar hur det var förr i Göteborg och stadens historia.  För de allra minsta så finns ”Barnens Museum” där det finns klättervägg, rutschkana. tunnlar, mjuka klossar att bygga med och en liten spårvagn (Gratis inträde upp till 25 år).

Göteborgs Naturhistoriska Museum: Museum som rymmer samlingar om djur och natur. Här visas skelett och uppstoppade djur. Bland annat dinosaurier, valar, elefant, krokodiler, fåglar och mycket annat. Museet är uppdelas i olika salar, bla Däggdjurssalen, Valsalen, Fiskar och Reptiler och Fågelgallerierna.

Familjefoajé på GöteborgsOperan: Under vissa helger så kan barn vara med och dansa,  sjunga, lyssna och pyssla på GöteborgsOperan. Här kan barn (6-9 år) vara med och sjunga på en repetition tillsammans med Operans barnkör. För mindre barn (2-6 år) erbjuds ”Sagor, sång och lekar” och dansklass med bebisar.

Aeroseum: Flygupplevelsecenter norr om Göteborg (i Säve). Aeroseum ligger inuti före detta Göta Flygflottiljs bergshangarer. Här visas flygets historia och utveckling.  Förutom att besökarna kan se flygplan, helikoptrar och andra flygande föremål så finns det även möjlighet att bygga, restaurera och flyga virtuellt med hjälp av flygsimulatorer. Aeroseum har även en av Sveriges största samling av modeller.

Trädgårsföreningens lekplats: I Trädgårdföreningens park ligger en fin lekplats som beskrivs som ”en plats där magi möter lummig trädgård dä alla kan hitta sin egen lilla vrå bland älvor, rutschkanor, lysande ägg, bambuträd och slingrande grusgångar”.

Lekplats Färjenäsparken (Hisingen): Stor och belyst (dygnet runt) lekplats på Hisingen och som ligger just invid vattnet. Förutom lekplats så finns här fotbollsplan av konstgräs, skatepark, plan för streetbasket och utomhusgym.

Bounce Göteborg: Inomhuscenter med studsmattor, äventyrsbanor, klättring, parkourpark och "cliff-jump".

Klätterdomen: Stort klättercentrum med klätterväggar och banor för både nybörjare och mer avancerade klättrare. Prova på själv eller med hjälp av  en instruktör.

Filmstaden Bergakungen: Stor biograf som visar film på flera olika dukar bla in IMAX-format.
Läs mer
Köpenhamn med barn
Barnsemester

Köpenhamn är en riktigt barnvänglig stad (eller by som man säger på danska) med massor med roliga saker att göra med barn. De kanske mest kända attraktionerna är kanske Tivoli, Köpenhamns Zoo, Den blå Planet och Experimentarium men det finns många "vanliga" museum som erbjuder barnanpassade aktiviteter för att göra besöket roligt både för vuxna och barn.

Köpenhamn Zoo: En av Danmarks största turistatattraktioner med ca 1,2 miljoner årliga besökare. Här kan man se djur från hela världen. Varje dag har ett unikt program och besökarna kan tex matning av djuren. Speciellt för barn finns ”Barnens Zoo” där barn kan klappa getter och andra nordiska husdjur. Köpenhamn Zoo anordnar även sk ZOO Camp, där barn kan delta i ett 1-dagars läger om 6 timmar och vara med och mata och sköta djuren och samtidigt lära sig mer om djuren.

Den blå Planet (Kastrup): Detta är nordeuropas största akvarium (totalt 7 miljoner liter vatten) med fiskar från tropiska områden. Huvudakvariet rymmer både hajar och rockor av olika slag. Akvariet anordnar speciella visningar för barn och det finns en ”touchpool” där barnen under anställds övervakning, kan ta upp och känna på olika havslevande djur.

Tivoli: Klassisk (grundades 1843) nöjespark med åkattraktioner både för små och stora barn.  Förutom berg- och dalbanor, karuseller, fritt fall och liknande upplevelser så erbjuder Tivoli även uppträden både för barn och vuxna. Tänk på att en del åkattraktioner ställer krav på minimiängd för barnet som ska åka.

Experimentarium (Tuborg): Denna attraktion kallar sig själv ”Hela Danmarks Science Center”och är ett vetenskapscenter där barn och vuxna får röra det mesta och prova på olika experiment, bland annat att göra en såpbubbla så stor att man själv kan vara inne i den. Det finns även en stor pysselavdelning där alla får klippa, klistra, rita etc med generöst tilltaget material (ingår i entrépriset).


 

Dyrehavsbakken (Klampenborg): Denna nöjespark, även kallad bara ”Bakken”, ligger i Köpenhamnsområdets norra delar och har gratis inträde. På området finns 35 olika åkattraktioner varav den mest kända är berg- och dalbanan från 1932 som är byggd  i trä. Då området Bakken på är relativt litet så är det kompakt och korta avstånd mellan attraktionerna. Här finns karuseller både till stora och små barn.

Nationalmuseum: Är ett kulturhistoriskt museum som visar både dansk och utländsk kultur. På museet så finns ”The Children´s Museum” vilket är en inomhuslekplats där barn (och vuxna) kan leka i och med historien. Här kan familjen åka med vikingaskepp, vara skolelev på 1930-talet och laga mat i ett medeltidskök, kort sagt så anger museet ”The Children´s Museum is a place where kids are invited to touch everything in sight!”. På museet finns även ”Boredom Buttons” utsprida i utställningssalarna. Låt barnet trycka på knappen och se vad som händer...

Frilandsmuseet (Lyngby): En av de största och äldsta (öppnade 1897) friluftsmuseum i världen där du kan ströva omkring bland hus och miljöer från förr (1650-1950). I en del hus visas hantverk från förr av volontärer. Det finns även 25 olika trädgårdar att besöka och på ängar och i hagar syns hästar, kor, grisar och andra nordiska nyttodjur.

Tycho Brahe Planetarium: Detta är ett museum om astronomi där besökarna får lära sig bla stjärnor, planeter och livet som astronaut. I Planetariet finns interaktiva utställningar och filmvisningar som ökar kunskapen om Vintergatan och vårt universum. I ”teaterrummet” finns en 1000 kvadratmeter stor filmduk där filmer visas i IMAX-format projekterade upp i kupoltaket. Där kan man bland annat kan åka med på en fantastisk rymdfärd bland stjärnor och planeter. Varje dag så kan man välja bland olika filmer ur Planetariumets program (barn måste vara minst 3 år för att se filmerna).


 

Statens Museum för Konst (National Gallery of Art): Även kallat “SMK” samlar och visar dansk och internationell konst från 1300-talet och framåt. På SMK finns ”Barnets verkstad” där barnen kan skapa egen konst i olika material och olika tekniker. I Barnets verkstad finns kunnig personal som kan hjälpa barnen vid behov. På museet finns även ”Tegnesalen” (tecknarsalen), där man med papper och penna kan rita av skulpturerna i rummet. Barn under 18 år går in gratis på SMK.

Zoologiskt Museum: Museum som visar jordens evolution sedan förhistorisk tid. Uppstoppade djur, skelett och fosiler från olika tidsepoker, bland annat från dinosauritiden. I den permanenta utställningen ”Danmark djurvärld genom  20.000 år” så kan du göra en tidsresa från den senaste istiden fram till dagens fauna.

GoBoat Copenhagen: Upplev Köpenhamn från vattensidan i en tystgående eldriven båt. Du är själv kapten (minst 18 år) och kan hyra båtarna som rymmer upp till 8 personer för 1, 2 eller 3 timmar. Båtarna laddas med ström från sol-, vind och vattenenergi.

Rundtur med kanalbåtar: Se Köpenhamn från sjösidan. Det finns olika företag och turer att välja mellan. Turer som går i gamla Köpenhamn men även turer som tar dig in i spännande nybyggda vattennära område i det moderna Köpenhamn. Turerna avgår från Nyhavn och kajen vid Holmens kyrka (nära Ströget).

Bounce Inc: Inomhuscenter med studsmattor, äventyrsbanor, klättring, parkourpark och "cliff-jump".


Arbejdermuseum
: Museum som visa arbetarrörelsens och arbetarklassens arbetsliv och vardagsliv under de senaste 150 åren. På “Barnense Arbejdermuseum” så kan barnen prova på att arbeta som bud eller sortera flaskor hos handlaren eller skriva maskin på fackföreningskontoret. Barnen kan även klä ut sig i gamla kläder, prova på dans i en dansskola eller leka i en lägenhet från 1930-talets Köpenhamn. Barnavdelningen är tänkt för barn ca 3-12 år.

HC Andersen Fairytale House:  Ett museum som handlar om sagoförfattaren HC Andersens liv och sagor. På museet finns uppbyggda miljöer och utställningar om författarens mest kända sagor. På museet berättas delar av sagorna (på engelska, tyska och danska) med ljud- och ljuseffekter.

Circus Museet (Hvidovre): Detta museum har en av nordeuropas största samlingar av cirkus artefakter (ca 110.000 st). I Cirkusmuseets samlingar finns material och kläder som har används av  akrobater, jonglörer, domtörer, clowner och trollkarlar. På söndagar (11-12.30) så kan hela familjen prova på livet som cirkusartist som tex akrobat, jonglör eller trapetskonstnär. Det finns cirkusartister på plats för att hjälpa till och instruera.

Guiness Museum of World Records: Museum på ca 1000 kvadratmeter baserat på record som finns I Guniess rekordbok, bla om sport, konst, musik, natur och vetenskap.

Ripley´s Believe it or not: Museum som bygger på Robert Ripleys samlingar av märkliga saker från hela världen.

Spårvejsmuseet (Skjoldenäsholm): Museum om gamla spårvagnar och trådbussar. Museet har två fungerande spårvagnslinjer där besökare får åka med på gamla spårvagnar som trafikerade både Danmarks gator och utländska städer förr i tiden. Totalt så finns ca 100 vagnar på området.


Airtrix Trampoline Park
: (Nordhavn): Danmarks största trampolin- och klätterpark med massor av olika hopp- och trickmattor. Välj bland Freestyle Zone, Performance Trampolines, Ninja Warrior- område, Airbag Dive & Launch, Wipeout och manga fler. På Airtix Trampoline Park finns även ett stort klätterområde för både stor och lite yngre barn. Airtrix Trampoline Park är inomhus.

Rundetårn: Ett av Köpenhamns mest kända byggnader. Tornet byggdes 1642 som astronomiskt observatorium.  Rundetårn, som är 35 meter högt, är öppet för besökare och turen upp till tornets topp går på lutande vägar på tornets insida, runt-runt-runt tills du når toppen.

Rosenborg Slott: Slottet ligger centralt i Köpenhamn och visar kungliga föremål, bla de danska kronjuvelerna, genom historien.

Sömods Bolcher: Känd karamellaffär där man säljer karameller som är handgjorda och tillverkade i maskiner från slutet av 1800-talet. Fyra gånger om dagen (vardagar) så kan man följa med och se hur karamellerna tillverkas. 

Disney Store: Detta är en butik fullt med saker från Disneys värld. Här finns bla leksaker, kläder, spel, filmer och musik med tryck och design från Disneys kända figurer.

Läs mer