Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Ensamresande barn

Om ditt barn behöver flyga själv så finns det speciella regler för ensamresande barn (unaccompanied minors) och en del praktiska saker som du behöver göra som förälder. Reglerna för ensamresande barn skiljer sig något åt mellan olika flygbolag, men grundprinciperna är ungeför desamma.

Barnets ålder

På de flesta flygbolag så får ett barn flyga utan föräldrar från det att barnet fyllit 5 år. Om barnet är mellan 5-11 år måste barnet ha ledsagning under hela till och från flygplanet samt på platserna. Barn som är 12-16 år får flyga ensamma utan ledsagning, men har vid behov rätt till ledsagning, dvs så är assistansservice inte nödvändig.

Bokning av assistansservice

Du bokar assistanceservice antingen när du gör själva bokningen (fungerar normalt inom Skandinavien) eller via telefon till flygbolaget. Se till att boka omgående, då antalet platser för ensamresande barn är begränsat. De flesta flygbolag tar ut en avgift för assistansservice (se nedan)

Avgift för ensamresande barn

Den avgift som flygbolagen tar ut för ensamresande barn skiljer sig åt mellan olika flygbolag. Här är några exempel:

SAS (vid start i Sverige) Inrikes 350 SEK/barn och sträcka. Övriga flygsträckor 450 SEK/barn och sträcka.
Norwegian: Alla destinationer 500 SEK/barn och sträcka. Norwegian undantar en del länder från denna service.
Finnair: Inom Finland, Skandinavien och Baltikum 40 EUR/barn stäcka. Europa och mellanöstern 60 EUR/barn och sträcka samt 120 EUR/barn och sträcka på interkontala flygningar.Hur går det till?

Incheckning: Kom i god tid till den vanliga incheckningen där du ombeds att fylla i ett sk hanteringsdokument. I detta dokument fyller du bla i barnets och dina personuppgifter, resväg samt mottagarens personuppgifter. Dokumentet läggs i en plastficka som barnet måste ha runt halsen. I plastfickan förvaras även tex flygbiljetter, id-handling och eventuellt visum. Som vårnadshavare måste du har en giltig id-handling för att kunna checka in. Du hjälper även ditt barn med att lämna in bagage som ska checkas in.

Från incheckning till gaten: Ditt barn blir efter incheckningen upphämtad av flygplatsens eller flygbolagets personal som hjälper barnet igenom säkerhetskontrollen. Kom dock ihåg att du som förälder måste stanna kvar på flygplatsen tills dess att planet har lyft. Efter säkerhetskontrollen hjälper personalen ditt barn till gaten. Eventuellt får barnet vänta i ett speciellt område innan det är dags att gå till gaten. Normalt så får ensamresande barn gå på flygplanet först.

Ombord: Ombord på flygplanet så hjälper flygbolagets personal barnet till rätt säte och ser till barnet under hela flygresan.

Ankomst: Barnet får normalt sitta kvar till dess att alla passagerare har gått av. Därefter så ges barnet assistans genom hela processen, innefattande avstigning, eventuell transferbuss, bagageutlämning och eventuell pass- och tullkontroll på ankomstflygplatsen.

Överlämning: I ankomsthallen överlämas ditt barn till den person som är angiven i hanteringsdokument. Observera att mottagande person måste identifiera sig och vara den person som finns angiven i hanteringsdokumentet.

Mat och dryck: En del flygbolag ger gratis mat och dryck till ensamresande barn. Dock så gäller inte detta alla flygbolag och beror även på hur lång flygningen är. Packa gärna med lite mat och snack i handbagaget. Till lite äldre barn kan du överväga att skicka med ett kort för inköp av mat och dryck. Kontanter fungerar oftast inte på flygplan.

Förseningar: Både barn och föräldar informeras om förseningar som uppkommer under resan.