Förbered din bilsemester

Kontrollera din bil innan bilsemestern och tänk igenom vad som ska med i bilen innan du åker iväg. För att undvika missöden på bilsemestern och maximera semestertiden till just semester istället för till bilproblem, så kan det vara klokt att både göra färdigt bilen och att se till att alla praktiska saker kommer med i bagaget.

Kontrollera bilen innan avresa

Däck: Kontrollera att du har rätt däck på bilen, dvs sommar- eller vinterdäck och att däcken har tillräcklig (bra) däckmönster, däcktryck, balansering och är godkända i det land du tänker att köra. I många länder, bla Tyskland, tillåts inte dubbdäck. Tänk även på att kontrollera och pumpa reservdäcket.

Vätskor: Har du tillräckligt med motorolja, bromsolja, glykol, spolarvätska (rätt sort) och att oljefiltret fungerar som det ska.

Lampor: Kontrollera att strålkastare (hel- och halvljus), blinkers, dimmljus och bromsljus fungerar som de ska. Kontrollera även de små lamporna som lyser upp registreringsskylten.

Utrustning: Om du ska ha husvagn, släp eller cykelställ bör du kontrollera att dragkroken fungerar som den ska och att fästen och kablar till husvagn och bromsat släp fungerar. Kontrollera även eventuell takbox, tackräcke och fästen till cyklar.


Praktiska saker till bilsemestern

Förutom personligt bagage, hotellbokningar, pass och saker till barnen i bilen (se separat artikel) osv, så är det mycket som ska med när man åker på bilsemester. Speciellt gäller detta om man åker utomlands.

Körkort/Internationellt körkort: I många länder behöver man ett internationellt körkort. Detta är i princip en engelsk översättning av vårt svenska körkort. Internationella körkort beställer man hos bla KAK, Motormännen och Vi Bilägare. Ha gärna en kopia på ditt körkort med dig, antingen i pappersform eller som en bild i mobilen.

Bilens registreringsbevis: Ta med den blå delen.

Bilförsäkring och hemförsäkring: Ta med kopior på alla gällande försäkringar. Ta även med telefonnummer till försäkringsbolagens jour. Ta även med en internationell skadanmälningsblankett.

Lånad eller leasad bil: Om du kör med lånad eller leased bil så behöver du ta med ett tillstånd att bilen får köras av dig och i utlandet.

S-märke: För resor utanför EU krävs att bilen har ett S-märke. Inom EU räcker det med en blå EU-flagga och ett litet S på registreringsskylten.

Till mobiltelefonen: Hands-free och laddsladd till bilen

För navgering: GPS, kartor och eventuella guidebäcker. Kanske så det dags att uppdatera dina kartor i GPS:en.

Smått och praktiskt: Parkeringsskiva, reservnycklar till bil och husvagn, solglasögon (för körning i motljus), skräppåsar, torkservetter, hushållspapper.


Reseapotek
: Förutom att det är praktisk och bra att ha en reseapotek i bilen (med bla plåster, kompresser, sårtvättare, gasbinda) så är det obligatoriskt att ha med i vissa länder.

Liten fixarlåda: En mindre verktygslåda kan komma väl till pass både till bilen och till barnvagnen. I denna kan finnas startkablar, bogserlina, domkraft, fälgkors, hammare, mejslar, tång, polygrip och skiftnyckel. Det är även bra med arbetshandskar, silvertejp, kniv, ståltråd, ficklampa med färska batterier, vattenflaska, ett litet paraply och ett mjukt underlag att stödja knäna mot.

Saker till vintervägar: Snökedjor eller autosocks, snöskyffel, snöborste, isskrapa och anslutningskabel till motorvärmare.

Saker att ta med till vissa länder: I vissa länder behövs speciell utrustning för att lagligt framföra bilen. Det kan röra sig om obligatorisk reflexväst, brandsläckare och extra glödlampor. Kontrollera vad som gäller i de länder du kommer att köra till och igenom. I vissa länder, bla Frankrike, så behöver du ha med två varningstrianglar.

Reservdäck: Se till att du har ett bra och välpumpat reservdäck eller utrustning att laga däck med dig.

Alkomätare: Om du ät tveksam om du kan köra så kan en alkomätare komma till pass.

Miljömärke: I Tyskland har det införts krav på miljömärke för att få köra in i många städer.

Underhållning och snacks till barnen: Information om detta hittar du i en separat artikel kallad Glada barn i baksätet.