Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma
  • Startsidan
  • Att resa med barn
  • Vad är...
Vad är UV strålning?
Vad är...

Sol ger ljus, värme och UV strålning, dvs ultraviolett strålning. På sommaren och på solsemestern är det lätt att bränna sig. Det är framför allt UV-B-strålning som gör att vi bränner oss när vi har solat för mycket. Ju mer energirik strålningen är, desto större är risken att den orsaker skador.

Sedan 1992 har WHO (Världshälsoorganisationen) klassat solljus och UV strålning som cancerframkallande för människor.  UV strålning delas in i tre grupper, UV-A, UV-B och UV-C, beroende på hur energirik strålningen är. Energin i strålningen beror av våglängden där en kortare våglängd ger mer energirik strålning.

Olika UV-grupper

UV-A: Största delen av solens strålar utgörs av UV-A. UV-A är den minst energirika strålningen från solen. UV-A gör att pigmentet i huden blir mörkare och tränger djupare in i huden. Denna strålning gör att huden åldras fortare och UV-A strålning kan även bryta med D-vitamin i huden.

UV-B: UV-B strålning är mer energirik pga dess kortare våglängd. Jordens ozonskikt filtrerar bort det mesta av solens skadliga UV-B strålning och begränsar mängden UV-B på jorden. UV-B tränger inte lika lång in under huden men är den strålning som gör att vi bränner oss när vi solar för mycket. UV-B kan även orsaka hudcancer och gör att huden åldras snabbare. UV-B hjälper till att skapa D-vitamin i huden, gör huden tjockare genom produktion av celler i huden och ökar mängden pigment i huden.

UV-C: Den strålning som har mest energi är UV-C. Denna strålning når dock inte jorden utan absorberas av atmosfären.

Att skydda sig mot UV strålning

Det är viktigt att skydda sig själv och sina barn mot farlig UV-strålning. På badstranden ökar strålningen pga att solens reflekteras i sand och vatten. På vintern reflekteras solen i snö. Även om man inte är på stranden så är det viktigt att ha skydd mot UV-strålning när solen är som intensivast. Hos Barnresebutiken hittar du ett stort sortiment av solskyddskläder, solhattar och solglasögon.

Läs mer
Vad är UV 400 skydd?
Vad är...

För att skydda dina barns ögon mot solen så är det viktigt att glasögonen har certifierat UV-skydd 400 och skyddar både mot UV-A och UV-B. Att köpa solglasögon som inte ger fullgott skydd kan faktiskt skada ögonen mer än om ditt barn vore utan solglasögon.

Varför ska vi skydda ögonen?

Om ögat utsätt för hög och intensiv strålning så kan ögonens linser skadas vilket får konsekvenser livet ut. Vi utsätts hela tiden för solens UV-strålar, men mängden UV-strålning ökar i vissa miljöer som tex, i snö, på och nära vatten, och på stranden där sanden reflekterar solljuset. Att köpa ett par mörka solglasögon utan UV 400 skydd kan öka risken för skada på ögat pga att ögats pupill förstoras bakom mörka solglasögon och därigenom släpper in en högre mängd strålning i ögat.

Vad inneär UV 400 Skydd?

Effektiva solglasögon filtrerar bort både UV-A och UB- B strålning. skyddar både mot. Om solglasögonen har ett certifierat UV Skydd 400 så innebär detta att solglasögonen filtrerar bort alla UV-strålar som har en våglängd upp till 400 nanometer, vilket innefattar all UV-A och UV-B strålning (se nedan).

Vad är UV-strålning?

Ultravioletta strålar, eller UV-strålar, delas in i tre gruper:

UV-A: Detta är UV-strålning som har lång våglängd (315-400 nanometer). UV-A tränger långt in i huden och gör så att huden mörknar (och påvekar åldrandet av huden). UV-A tränger även igenom glas.

UV-B: Detta är UV-strålning med kortare vågläng (280-315 nanometer). UV-B tränger inte lika långt in i huden som UV-A men det är UV-B som är upphov till brännskador om vi vistas för länge i solen. UV-B hjälper även till att bygga upp skyddande pigment i huden.

UV-C: Dessa strålar når inte fram till jordytan utan aboserberas av jordens atmosfär.

Alla Barnresebutikens
solglasögon till barn och bebis har certifierat UV 400 skydd.

Läs mer