Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Solskydd barn - Skydda ditt barn mot UV-strålning

Ett bra solskydd för barn är viktigt både till semestern och till sommardagar hemmavid. Barn är känsligare än vuxna för skadlig uv-strålning pga lägre nivå av melanin i huden. I princip rekommenderas, att små barn överhuvudtaget inte ska vara i direkt solljus. Dock så är detta svårt och då gäller det att ha ett genomtänkt solskydd och veta var och när uv-strålningen är som farligast.

Vad är UV-strålning?

Typer av UV-strålning: Det finns tre typer av UV-stråling från solen. UV-A, UV-B och UV-C, där den sistnämnda inte når fram till jorden utan fångas upp av jordens atmosfär. Både UV-A och UV-B kan ge upphov till cellskador i huden. Lite förenklat kan man säga att UV-A mörkfärgar hudens pigment och UV-B ger upphov brännskador. Du kan läsa mer om UV-strålning här.

Mängd UV-strålning: Den mängd UV-strålning som huden utsätts för påverkas bla solens höjd på himmelen, vilket i sin tur beror av årstid, tidpunkt på dagen och var du befinner dig. I Sverige har vi lägre UV-strålning på vintern än på sommaren och ju närmare ekvatorn du befinner dig desto högre UV-strålning träffar din hud under hela året. Detta beror av att solens strålar har kortare väg till jordskorpan.

Melanin: Det bruna pigmentet i huden kallas melanin. Melanins uppgift är att skydda hudens celler mot UV-strålar. När huden utsätts för UV-strålning, så ökar mängden melanin. Kom ihåg att barn ha mindre melanin i huden varför de utsätts för större risk vid för hög mängd strålning.

Effekter av UV-strålning: En för hög dos av UV-strålar kan ge brännskador och eksem och i värsta fall kan dessa utvecklas till hudcancer. Solens UV-strålning är inte endast negativ. Solljuset ultravioletta strålar gör att kroppen bildar D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Dock så räcker det oftast att vara ute 15-30 minuter per dag (något längre på vintern) för att uppnå maximal effekt.Solskydd för barn

Det bästa solskyddet är att vara inomhus, men inte så roligt om solen skiner utanför huset eller på badsemestern. Om man väljer att vara utomhus, så ska man försöka att skydda så mycket som möjligt av barnets eller bebisens hud.

Kläder: Barnens vanliga kläder skyddar en del mot solens UV-strålning. Normala kläder har en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Välj en långärmad t-shirt eller skjorta, lite länge shorts och en solkeps eller solhatt med rejält brätte. Kepsen får gärna ha nackskydd.

UV-kläder: Det finns idag både "vanliga" kläder och bad/strandkläder som har extra UV-skydd runt 50. Då vattnet och sanden reflekterar solen strålning, så rekommenderas UV-kläder med längre ärm och ben.

Mössa/hatt: Det är viktigt att skydda hårbotten, ansikte, nacke och öron med en bra solhatt eller solkeps. Barn och bebisar med tunt och glest hår bränner sig lätt i skallen. En bra solhatt eller keps med rejält brätte ger skön avskärmning för ansiktet. Om du väljer en solkeps, se till att kepsen även har nackskydd och att den täcker öronen.

Solglasögon: Vid starkt solljus så är det viktigt att även skydda barnens ögon med solglasögon. Välj solglasögon med 100 % UV-skydd (Kategori 3 - UV-skydd 400) och som har bra passform. Solglasögon med nackband gör att glasögonen sitter bättre och släpper in mindre UV-strålning.

Solskyddsmedel: På de ställen som inte täckts av UV-kläder bör man använda solskyddsmedel. Solkräm finnssom kräm, spray och stift. Välj ett solskyddsmedel som har hög solskyddsfaktor (minst 30), får användas på barn och gärna från ett känt märke för att vara säker på kvalitéten. Kontrollera bäst-före-datum så att solkrämen inte har blivit för gammal. Gammal solkräm ger ett sämre/dåligt skydd.

UV-tält och parasoll: Till solsemestern kan det vara bra med ett UV-tält eller en rejäl parasoll. Kom ihåg att dessa inte skyddar helt mot solens UV-strålar utan måste kombineras med andra solskydd som solskyddskläder och solkräm.

I Barnresebutiken hittar du solskydd i form av UV-badkläder, solhattar, solglasögon och UV-tält.Att tänka på med barn i solen

Kom ihåg att UV-strålning ökar på hög höjd, av snö, av sand och vatten som reflekterar solljuset och att moln har lägre effekt på UV-strålning än man tror. Moln, liksom en kylande vind, ökar risken för falskt säkerhet genom sin kylande effekt. Tänk även på att UV-strålar kan passera fönsterglas och att det finns UV-strålar även i skuggan.

Bad: Vatten reflekterar solljusets strålar och ökar strålningens effekt. Detta gäller även en bit under vattenytan vilket är bra att veta om man låter barnet sitta och plaska i vattenbrynet. Blöta kläder ger också sämre solskydd än torra.

Sand: Även sand ökar uv-strålningen genom att den reflekterar solen. Barnets nacke och axlar blir extra exponerade när de sitter och leker i sanden.

Båtfärd: Liksom på stranden så ökar UV-strålningen när man åker båt.

Vind och moln: Vind och moln har en kylande effekt, varför man inte alltid noterar eller känner styrkan i solens strålar. Detta är framför allt viktigt att tänka på vid båtfärd eller vid skid- och pulkaåkning.

Snö: Snö reflekterar solljuset i hög grad och ökar strålningens effekter. Utförsåkning görs på hög höjd där effekten blir ännu högre.

Tidpunkt: Man ska undvika att utsätta barn, framför allt små barn och bebisar, för solen när den står som högst på himlen, dvs normalt mellan klockan 11 och 15. En bra tumregel är att undvika att vara direkt i solen om din skugga är kortare än du själv.