Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Vad innebär UV 400 skydd för solglasögon?

För att skydda dina barns ögon mot solen så är det viktigt att glasögonen har certifierat UV-skydd 400 och skyddar både mot UV-A och UV-B. Att köpa solglasögon som inte ger fullgott skydd kan faktiskt skada ögonen mer än om ditt barn vore utan solglasögon.

Varför ska vi skydda ögonen?

Om ögat utsätt för hög och intensiv strålning så kan ögonens linser skadas vilket får konsekvenser livet ut. Vi utsätts hela tiden för solens UV-strålar, men mängden UV-strålning ökar i vissa miljöer som tex, i snö, på och nära vatten, och på stranden där sanden reflekterar solljuset. Att köpa ett par mörka solglasögon utan UV 400 skydd kan öka risken för skada på ögat pga att ögats pupill förstoras bakom mörka solglasögon och därigenom släpper in en högre mängd strålning i ögat.

Vad inneär UV 400 Skydd?

Effektiva solglasögon filtrerar bort och skyddar mot både UV-A och UB- B strålning. Om solglasögonen har ett certifierat UV Skydd 400 så innebär detta att solglasögonen filtrerar bort alla UV-strålar som har en våglängd upp till 400 nanometer, vilket innefattar all UV-A och UV-B strålning (se nedan).

Vad är UV-strålning?

Ultravioletta strålar, eller UV-strålar, delas in i tre gruper:

UV-A: Detta är UV-strålning som har lång våglängd (315-400 nanometer). UV-A tränger långt in i huden och gör så att huden mörknar (och påvekar åldrandet av huden). UV-A tränger även igenom glas.

UV-B: Detta är UV-strålning med kortare vågläng (280-315 nanometer). UV-B tränger inte lika långt in i huden som UV-A men det är UV-B som är upphov till brännskador om vi vistas för länge i solen. UV-B hjälper även till att bygga upp skyddande pigment i huden.

UV-C: Dessa strålar når inte fram till jordytan utan aboserberas av jordens atmosfär.

Alla Barnresebutikens solglasögon till barn och bebis har certifierat UV 400 skydd.