Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Att hyra bil - smarta tips och råd

Vad ska man tänka på nör man hyr bil till semestern, vad påverkar priset, från vilket bolag ska jag hyra, vad ingår i priset och vad ska man tänka på när man hämtar ut en hyrbil. Är man väl förberedd så undviker man de vanligaste misstagen och kan samtidigt spara en del pengar.

Vad ska man tänka på när man hyr bil?

Storlek på bilen: Ju större bil man hyr desto mer plats finns det för barn, bilbarnstolar och bagage men en större bil är dyrare att hyra, har högre drivmedelsförbrukning och en dyrare försäkring. Hyrbilsföretagen klassar normalt bilarna i hur många personer som får plats och bagageutrymmets storlek angivet i antal väskor i olika storlek. Tendensen är ofta hyrbilsföretagen överskattar lastutrymmet i sin information. Då det i vissa länder är stor prisskillnad på bensin och diesel så är det bra att vara observant på detta också när du hyr bil.

Funktion och utrustning: Förutom storlek så bör man även ta i beaktande var man ska göra när man väljer bil. Om man ska köra på snöiga eller leriga vägar så bör man överväga fyrhjulsdrift. I vissa länder är snökedjor obligatoriska och ett måste om man ska tas sig fram. Man måste också välja om man vill hyra en bil med manuell eller automatisk växellåda. Normalt så bör man välja det man är van vid, men i länder med vänstertrafik är en automatisk växellåda att föredra (så att du slipper att växla i handskfacket i dörren).

Bilbarnstol: Om du inte vill ta med din egen bilbarnstol så är det viktigt att boka en bilbarnstol i samband med den ordinarie bokningen. Se till att du får en bilbarnstol som är anpassad till ditt barns ålder. Oftast betalar man bilbarnstol per dag med ett totalt maxbelopp som nås efter ett antal dagar. För lite större barn, från cirka 3 år, så finns det portabla bilbarnstolar, speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem här.
Internationellt körkort
: I många länder behövs ett internationellt körkort som i princip är ditt körkort översatt till engelska. Du kan beställa ditt internationella körtkort bla från KAK, Motormännen och Vi bilägare.

Kreditkort: Du behöver ett giltigt kreditkort dels när du bokar din hyrbil och dels när du hämtar ut den. Tänk på att hyrbilsfirman normalt blockerar hela självrisken på ditt kort. Du måste därför se till att kortet har teckning för denna summa. Om du hyr bil i utlandet så måste du även se till att kortet är öppet för köp i utlandet.

Uthämtning och återlämning av hyrbil: Normalt så är det dyrare att hämta ut en hyrbil i centurm än på flygplatser. Om du vill hämta ut och lämna tillbaka bilen på olika ställen så ökar hyrbilskostnaden ganska mycket.

Spara pengar: Vissa flygbolag och researrangörer har förmånliga hyrbilspriser genom specialpriser med hyrbilsföretagen. Om man har möjlighet att "vända rutten", dvs att köra mot den normal turistriktningen, så sjunker ofta hyrbilspriset. Detta då hyrbilsföretagen slipper att köra bilen tom tillbaka till utgångspunkten. Om du har möjlighet att vara flexibel med datum, så ska priset skilja en hel del bereonde av vilken period du väljer. Istället för att hyra GPS av hyrbilsföretaget så kan man istället använda sin telesons GPS. Tanka själv upp bilen innan du lämnar tillbaka den. Detta är billigare än att låta hyrbilsföretaget göra det.

Vad påverkar slutpriset på hyrbilen?

Typ av bil: Bilens storlek och modell, motorns storlek, fyrhjulsdrift eller inte, säsong, manuell eller automatisk växellåda.

Förarens ålder: Unga personer och äldre betalar normalt högre pris beroende av en tilläggspremie för högre beräknad olycksrisk. 

Antal förare: Hos de flesta hyrbilsföretag måste du betala en tilläggsavgift om det är fler än en person som ska köra bilen.

Körsträcka: Ingår fri körsträcka i hyrbilspriset eller inte. Om den fria körsträckan är begränsad, vad kostar extra körsträcka?

Veckodag och säsong: Beroende av resmål så är vissa perioder och veckodagar dyrare än andra. Lågsäsong och helger är oftast billigare medan det är tvärtom för högsäsong och arbetdagar.

Tilläggsutrustning: Bilbarnstol och GPS ingår normalt inte i priset utan måste hyras extra.

Skatter och avgifter: Ingår skatter, avgifter, eventuella flygplatsavgifter i hyrbilspriset. Kolla noga igenom detta innan du bokar.

Försäkringar: Det slutliga hyrbilspriset fpåverkas av vilka försäkringar sm ingår, bla olycksförsäkring och stöldförsäkring. Kolla även upp hur stor självriske är och hur mycket det kostar för självriskeliminering.Att tänka på när du hämtar du hämtar ut din hyrbil

Tid: Det är mycket som ska gås igenom när man hämtar ut en hyrbil och det kan lätt bli fel. Planera så att du har god tid att hämta ut din bil och försök att göra det så ostört som möjligt, tex låt barnen sitta med din respartner en bit bort från hyrbilsföretagets disk.

Kontrakt: Läs igenom kontraktet noga och kontrollera så att detaljer och priser stämmer överens med din bokning. Stressa inte, även om det är lång kö till hyrbilsbolagets disk. Det är deras problem, inte ditt.

Bilskaderapport: Hyrbilsföretaget kommer att be dig att skriva under en bilskaderapport som anger bilens status vid ditt övertagande. Kontrollera noga, både ut- och invändigt, att det inte finns några skador på bilen. Om det finns skador så ska dessa vara nogrannt noterade i bilskaderapporten och signerade av hyrbilsföretaget. Om du hittar skador som inte finns i rapporten, var noga med att hyrbilsföretagets reprsentant anger skada i rapporten och signerar den. Förutom att kolla report och bucklor, var även noga att kolla strålkastare, däck och fälg, backspeglar samt klädseln inne i bilen.

Bilens fysiska status: Kontrollera att bilen är servad och kontrollerad. Denna kontroll ska innehålla bla däck (mönster och lufttryck), att olika vätskor är uppfyllda (bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska) samt att alla lampor, torkarblad och säkerhetsbälten fungerar som de ska.

Beställd utrustning: Kontrollera att den utrustning du har beställt finns i bilen och att den fungerar som den ska.

Barnanpassning: Om du har hyrt bilbarnstol, så är det viktigt att du kontrollerar att den är korrekt installerad, trafikgodkänd och passar till ditt barns ålder. Kontrollera även att airbags är avstängda för de säten där du använder bilbarnstol. Kolla eventuellt även att barnlås i fönster och dörrar fungerar som de ska.