Barnresebutiken Logo

Till kassan
  • Startsidan
  • Att resa med barn
  • Barnsemester
Stockholm med barn
Barnsemester

Det finns massor med roligt för barn att göra i Stockholm. De mest kända är naturligtvis Skansen, Gröna Lund, Junibacken och Vasamuseet men det finns mycket annat roligt att göra på barnsemestern i Stockholm. Här har vi ställt samman en lista med 25 ställen att besöka med barn i Stockholm och även listat just barnvänliga aktiviteter på Stockholms mest besökta turistattraktioner.

Roligt för barn på Djurgården


Skansen:
Detta friluftsmuseum och djurpark är en av Stockholms mest besökta attraktioner med 1,4 miljoner besäkare år 2019. Förutom alla djur och gamla hus att besöka, så finns de många barnvängliga attraktioner och aktiviteter som tex Lill-Skansen, Cirkusskola för barn, Ponny-ridning, Bilbanan och Lilla Karusellen, Lek från förr och Barnens Allsång.

Skansen-Akvariet: Själva kallar sig Skansen-Akvariet sig för "Världens mest annorlunda akvarium" med inte bara fiskar och korallrev utan även krokodiler, apor, ödlor och spindlar. Det finns en "klapp- och kramhörna" för närkontakt med en liten del av djuren.

Junibacken: Junibacken ligger på Djurgården och är ett "modigt barnkulturhus" med sagotema och erbjuder utställningar, teater, sång och musik anpassat till små och stora barn.

Gröna Lund: Klassisk nöjespark invid vattnet på Djurgården. Förutom klassiska åkattraktioner som berg- och dalbanor, Fritt Fall och svänggungor (120 meter upp i luften!), så finns det karuseller för lite yngre barn och "Lilla området" för de allra yngsta barnen. Tänk på att det av säkerhetsskäl finns krav på minimilängd för att åka en del av attraktionerna.


Vasamuseet
: Detta museum är Sveriges mest besökta museum med 1,5 miljoner besökare årligen. Museet handlar om regalskeppet Vasa som sjönk 1621 och som bärgades 1961. Hela skeppet kan beskådas från olka våningsplan, ner från kölen upp till övre däck. På varje våningsplan finns utställningar som berättar om livet ombord och hur skeppet byggdes, förliste och bärgades. Speciellt för barn finns familjevisningar och den barnvänliga filmen om "Vasagrisen".

Nordiska Museet: Detta är ett kulturhistoriskt museum "med uppgift att levandegöra minnet av liv och arbete från 1500-talet fram till våra dagar. Speciellt för barn så finns "Lekstugan" där barn kan leka och uppleva 1890-talet, "Tidsvalvet" där du får utforska barns historia i Sverige under de senaste 150 åren och "Familjespår" där barn (och vuxna) följer spår och ledtrådar och löser mysterier på museet.

The Viking Museum: Museum och utställning om vikingar med filmer, föremål och uppbyggda miljöer från vikingatiden. Under helger och lov så har museet speciella visningar för barn. Man kan även prova på att använda vikingahjälm och svärd och åka med på en färd genom olika vikingamiljöer.


Roligt för barn i centrala Stockholm

Tekniska Museet (Gärdet): Sveriges största teknikmuseum med interaktiva utställningar under temat "Utforska och upptäck hur allting egentligen hänger ihopa" med tema från industrins barndom till framtidens visioner. Mer än hälften av besökarna på Tekniska museet är barn.

Rum för barn (Segels Torg): Mitt i centrala Stockholm ligger detta bibliotek för barn mellan 0-9 år. På biblioteket finns soffor och myshörnor för både stora och små läsare.

Naturhistoriska Riksmuseet (Frescativägen 40): Stort museum med inriktning på naturvetenskap med både permanenta och tillfälliga utställningar. Här kan barnen se skelett av dinosaurier, uppleva Arktis och Antarktis, se och känna på skatter från jordens inre som meteoriter och mineraler och mycket annat. På lördagar och söndagar (from mars) så kan barnen följa med på barnanpassad visning av dinosaurierna tillsammans med Dino-Doris. Yngre barn (ca 4-6år) kan delta i Skogsmulles mysterielösning. Det finns även möjlighet till pyssel för barn på Naturhistoriska Riksmuseet.

Cosmonova (Frescativägen 40): I samma byggnad som Naturhistoriska, finns en en biograf kallad Cosmonova som visar film i världens största filmformat i taket på en kupol där filmduken mäter 760 kvadratmeter. Här visas film både för vuxna och barn och utbudet av filmerna beskrivs så här av Cosmonova: Vårt filmutbud kombinerar kunskap och underhållning och tar med dig dit du kanske annars bara kommer i fantasin".

Stockholm Toy Museum (Skeppsholmen): Norra Europas största leksaksmuseum med mer än 40.000 föremål varav de äldsta är några dockor frå 1400-talet. Förutom leksaker så visas en utställning med gamla och i en del fall unika serietidningar.

Stockholm Spelmuseum (Markvardsgatan 2): Här finns en stor samling av gamla tv-spel, dataspel och spelmaskiner. Museets ambition är "att levandegöra spelhistorien på ett sådant sätt att den blir tillgänglig för alla, oavsett ålder, ursprung eller erfarenhet. Här kan man prova på att spela olika gamla och nyare tv-spel, dataspel och spelmaskiner.


Stockholm Slott (Gamla Stan)
: Här kan besöka de stor paradvåningarna på slotter och se kungakronorna i slottes skattkammare. Under perioden oktober-april så erbjuds speciella familjevisningar på slottet, bla till källarvalven där resterna av det nedbrunna slottet Tre Kronor kan ses. Under alla öppettider erbjuds en barnaktivitet där det gäller för barnen att hitta vilda djur som finns på väggar, tak, på föremål och möbler i paradvåningarna. Bildkartan som ska följas hämtas i biljettkassorna.

Livrustkammaren (Stockholm Slott / Gamla Stan): Museet speglar Sveriges historia från Gustav Vasas tid fram till diga. Bland utställningarna finns gamla kungliga kläder och vapen samt vagnar och droskor som har använts av de kungliga familjerna. På museet finns ett "Lek- och lärrum" och det erbjuds även att "följa med Slottsmusen på spännande tur i museet".

Högvaktsavlösningen (Stockholm Slott / Gamla Stan): Vaktparaden, som kan vara beriden eller till fots, avgår från Armémuseum på Riddargatan 13 och går genom centrala Stockholm för att nå fram till Stockholm Slott för "Högvaktsavlösning" klockan 12.15 (söndagar 13,15). Själva vaktombytet sker på yttre borggården och tar cirka 40 minuter.

Fjärilshuset och Haga Ocean (Haga): Fjärilshuset kallar sig själv "en tropisk regnsskog i Stockholm" där du kan vandra fritt i stora tropiska växthus med cirka 700 friflygande fjärilar från världens tropiska områden. I anslutning till Fjärilsmuseet så finns Haga Ocean, vilket är ett akvarium med tropiskt djurliv. På Haga Ocean så finns det ett 30 meter långt akvarium med 1,2 miljoner liter vatten där du kan se revhajar och färgglada revfiskar. Det finns även en mängd mindre akvarium som visar hur livet kan se ut p åett rev på ca 7-8 meters djup. Varje dag klockan 13 så kan du beskåda matning av Koi-karparna.


Rundtursbåtar
: Det finns en mängd olika operatörer av rundtursbåtar som avgår framför slotttet eller vid Kungliga operan. Bland turerna som erbjuds finns den "klassiska" rundturen, "broarnas Stockholm" och olika turer bland Stockholms närmsta öar. Det finns även rundturer med "Hop-on Hop-off" där man kan hoppa på och av deras båtar under en dag.

Skärgårdsbåtar: I Stockholm så finns det många gamla och nya skärgårdsbåtar att åka med till olika destinationer i Stockholms skärgård.

Bounce Trampolinpark (Kungens Kurva): Inomhuscenter med studsmattor, äventyrsbanor, klättring, parkourpark och "cliff-jump".

Sthlm Skatepark (Mårtensdal): Skatecenter med två hallar innehållande street, miniramp, pool och vertramp. Sthlm Skatepark är tänkt både för nybörjare och mer erfarna åkare.

Exploria (Botkyrka): Exploria kallar sig själva "Europas största nöjescenter" med ca 20.000 kvadratmeter fyllda med tex lekland, trampolinpark, dinosauriemuseum, go-cart, bowling, laser arena, arkadspel, simulatorer och trafik- och brandskola.




Läs mer
Göteborg med barn
Barnsemester

I Göteborg finns massor med roligt att göra med barn. De mest kända attraktionerna är nog Liseberg, Universeum och Maritman men det finns mycket mer att upptäcka i Sveriges andra stad. Här kan du bland mycket annat besöka Alfons Åbergs Kulturhus, lek och busa i Slottsskogen eller varför inte prova på att flyga i en flygsimulator på Aeroseum.

Liseberg: Göteborgs klassiska nöjespark med karuseller och attraktioner för både stora och små barn (och vuxna).  För de större barnen så erbjuds attraktioner som berg- och dalbanorna ”Balder”, ”Valkyria” och ”Flumride”, hög fart och hög höjd i bla ”Areospin”, ”AtmosFear” och ”Loke”. För de yngre barnen finns Kaninlandet med barnvänliga karuselller som ”Kaninresan”, ”Skepp o´skoj” och ”Tuta och kör” samt lekplatserna ”Barnens Paradis”  och ”Bushållplatsen” där barnen bla kan klättra, gunga och busa. Tänk på att det finns krav på minimilängd i en del attraktioner.

Universeum: Detta är ett vetenskapscentrum där man bla kan gå på vingliga hängbroar 25 meter upp i luften i en tropsisk regnskog  uppbyggd inne i ett stort växthus. Här finns fåglar, fjärilar, apor, grodor och tom sengångare. På Universeum finns även ”Reptilariet” med ormar och andra kräldjur. I ”Akvariehallen” finns akvarium (total 3 miljoner liter vatten) med olika fiskar, hajar och rockor. På Universeum finns möjlighet för barnen att göra vetenskapliga och kemiska experiment och upptäcka teknikens möjligheter och göra en rymdresa.

Maritman: Fartygsmuseum i centrala Göteborg där man kan gå ombord på en jagare och en ubåt och besöka andra fartyg som fyrskepp, lastfartyg och pråmar. Det finns även utställningar om allt som rör fartyg och sjöfart. I ”Tims havslabb” kan man delta i elva stationer och lära sig om havet, livet till sjöss och om havsmiljö. Håll även utkik efter ”Virvelina” som är en specialguide för barn som tar med barnen på en rundtur (framför allt i U-båten) på Maritman.



Alfons Åbergs Kulturhus: Kallar sig själva ”ett kreativt kulturhus för alla barn och deras vuxna” . Kulturhuset baseras på Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg. Här kan barnen leka, klättra, åka rutschkana, busa och pyssla i uppbyggda miljöer hämtade ur Alfons-böckerna. Varje dag har även ett eget program med bla barnteater och filmvisning.

Slottsskogen: Det är en av Göteborgs äldsta, största och populäraste parker med stora utrymmen för bus och picknick.  I parken finns en av Sveriges äldsta djurparker (gratis inträde) med inriktning mot tama och vilda nordiska djur. Här kan man även se matning av knubbsäl, pingviner, älg och skogsren.

Lekplatsen Plikta: Denna ”utflyktslekplats” ligger i Slottskogen och beskrivs om en v Göteborgs största lekplatser med fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillning. Här finns även utegym, boulebana, pingisbord och schackbräde. På lekplatsen finns personal som lånar ut cyklar, spel och lekredskap samt ordnar aktiviteter för barn i åldrarna 6-16 år. Prova även på ”Barfotaslingan”, en 300 meter lång sinnesslinga med olika markmaterial

Stinsen Sightseeing (centrala Göteborg): Minitåg som kör runt och visar sevärdheter i bla Göteborgs centrum, Haga och Vasastan. Turen startar på Gustav Adolfs Torg och tar cirka 35 minuter. 

Stinsen Sightseeing (Slottsskogen): Minitåg som kör runt och visar sevärdheter i Slottsskogen. Bla passeras pingvinerna och säldammen. Turen startar vid lekplatsen ”Pliktaparken” och tar cirka 15-20 minuter.

Paddan: Rundtursbåtar där man kan uppleva Göteborg från stadens kanaler och vatten. Båtarna avgår från Kungsportsplatsen och turen tar ca 50 minuter.



Nya Älvsborgs Fästning: Detta är en fästning som ligger i Göta Älvs mynning och som började att byggas 1653. Strosa omkring på fästningen och låter barnen hoppa och skutta på murar, kullar och stenar (se upp för branta klippor). På fästningen görs även dramatiserade guidningar med guider klädda i tidsenliga kläder. Båtar till fästningen avgår från Lilla Bommen.

Sjöfartsmuseet Akvariet (öppnar hösten 2021): Museum med utställningar som handlar om hav, sjöfart och fiske. Här finns även ett akvarium under marken där man försöker att efterlikna naturliga ekosystem med levande korallrev och tångskogar.

Göteborgs Stadsmuseum: Museum som visar hur det var förr i Göteborg och stadens historia.  För de allra minsta så finns ”Barnens Museum” där det finns klättervägg, rutschkana. tunnlar, mjuka klossar att bygga med och en liten spårvagn (Gratis inträde upp till 25 år).

Göteborgs Naturhistoriska Museum: Museum som rymmer samlingar om djur och natur. Här visas skelett och uppstoppade djur. Bland annat dinosaurier, valar, elefant, krokodiler, fåglar och mycket annat. Museet är uppdelas i olika salar, bla Däggdjurssalen, Valsalen, Fiskar och Reptiler och Fågelgallerierna.

Familjefoajé på GöteborgsOperan: Under vissa helger så kan barn vara med och dansa,  sjunga, lyssna och pyssla på GöteborgsOperan. Här kan barn (6-9 år) vara med och sjunga på en repetition tillsammans med Operans barnkör. För mindre barn (2-6 år) erbjuds ”Sagor, sång och lekar” och dansklass med bebisar.

Aeroseum: Flygupplevelsecenter norr om Göteborg (i Säve). Aeroseum ligger inuti före detta Göta Flygflottiljs bergshangarer. Här visas flygets historia och utveckling.  Förutom att besökarna kan se flygplan, helikoptrar och andra flygande föremål så finns det även möjlighet att bygga, restaurera och flyga virtuellt med hjälp av flygsimulatorer. Aeroseum har även en av Sveriges största samling av modeller.

Trädgårsföreningens lekplats: I Trädgårdföreningens park ligger en fin lekplats som beskrivs som ”en plats där magi möter lummig trädgård dä alla kan hitta sin egen lilla vrå bland älvor, rutschkanor, lysande ägg, bambuträd och slingrande grusgångar”.

Lekplats Färjenäsparken (Hisingen): Stor och belyst (dygnet runt) lekplats på Hisingen och som ligger just invid vattnet. Förutom lekplats så finns här fotbollsplan av konstgräs, skatepark, plan för streetbasket och utomhusgym.

Bounce Göteborg: Inomhuscenter med studsmattor, äventyrsbanor, klättring, parkourpark och "cliff-jump".

Klätterdomen: Stort klättercentrum med klätterväggar och banor för både nybörjare och mer avancerade klättrare. Prova på själv eller med hjälp av  en instruktör.

Filmstaden Bergakungen: Stor biograf som visar film på flera olika dukar bla in IMAX-format.




Läs mer
Köpenhamn med barn
Barnsemester

Köpenhamn är en riktigt barnvänglig stad (eller by som man säger på danska) med massor med roliga saker att göra med barn. De kanske mest kända attraktionerna är kanske Tivoli, Köpenhamns Zoo, Den blå Planet och Experimentarium men det finns många "vanliga" museum som erbjuder barnanpassade aktiviteter för att göra besöket roligt både för vuxna och barn.

Köpenhamn Zoo: En av Danmarks största turistatattraktioner med ca 1,2 miljoner årliga besökare. Här kan man se djur från hela världen. Varje dag har ett unikt program och besökarna kan tex matning av djuren. Speciellt för barn finns ”Barnens Zoo” där barn kan klappa getter och andra nordiska husdjur. Köpenhamn Zoo anordnar även sk ZOO Camp, där barn kan delta i ett 1-dagars läger om 6 timmar och vara med och mata och sköta djuren och samtidigt lära sig mer om djuren.

Den blå Planet (Kastrup): Detta är nordeuropas största akvarium (totalt 7 miljoner liter vatten) med fiskar från tropiska områden. Huvudakvariet rymmer både hajar och rockor av olika slag. Akvariet anordnar speciella visningar för barn och det finns en ”touchpool” där barnen under anställds övervakning, kan ta upp och känna på olika havslevande djur.

Tivoli: Klassisk (grundades 1843) nöjespark med åkattraktioner både för små och stora barn.  Förutom berg- och dalbanor, karuseller, fritt fall och liknande upplevelser så erbjuder Tivoli även uppträden både för barn och vuxna. Tänk på att en del åkattraktioner ställer krav på minimiängd för barnet som ska åka.

Experimentarium (Tuborg): Denna attraktion kallar sig själv ”Hela Danmarks Science Center”och är ett vetenskapscenter där barn och vuxna får röra det mesta och prova på olika experiment, bland annat att göra en såpbubbla så stor att man själv kan vara inne i den. Det finns även en stor pysselavdelning där alla får klippa, klistra, rita etc med generöst tilltaget material (ingår i entrépriset).


 

Dyrehavsbakken (Klampenborg): Denna nöjespark, även kallad bara ”Bakken”, ligger i Köpenhamnsområdets norra delar och har gratis inträde. På området finns 35 olika åkattraktioner varav den mest kända är berg- och dalbanan från 1932 som är byggd  i trä. Då området Bakken på är relativt litet så är det kompakt och korta avstånd mellan attraktionerna. Här finns karuseller både till stora och små barn.

Nationalmuseum: Är ett kulturhistoriskt museum som visar både dansk och utländsk kultur. På museet så finns ”The Children´s Museum” vilket är en inomhuslekplats där barn (och vuxna) kan leka i och med historien. Här kan familjen åka med vikingaskepp, vara skolelev på 1930-talet och laga mat i ett medeltidskök, kort sagt så anger museet ”The Children´s Museum is a place where kids are invited to touch everything in sight!”. På museet finns även ”Boredom Buttons” utsprida i utställningssalarna. Låt barnet trycka på knappen och se vad som händer...

Frilandsmuseet (Lyngby): En av de största och äldsta (öppnade 1897) friluftsmuseum i världen där du kan ströva omkring bland hus och miljöer från förr (1650-1950). I en del hus visas hantverk från förr av volontärer. Det finns även 25 olika trädgårdar att besöka och på ängar och i hagar syns hästar, kor, grisar och andra nordiska nyttodjur.

Tycho Brahe Planetarium: Detta är ett museum om astronomi där besökarna får lära sig bla stjärnor, planeter och livet som astronaut. I Planetariet finns interaktiva utställningar och filmvisningar som ökar kunskapen om Vintergatan och vårt universum. I ”teaterrummet” finns en 1000 kvadratmeter stor filmduk där filmer visas i IMAX-format projekterade upp i kupoltaket. Där kan man bland annat kan åka med på en fantastisk rymdfärd bland stjärnor och planeter. Varje dag så kan man välja bland olika filmer ur Planetariumets program (barn måste vara minst 3 år för att se filmerna).


 

Statens Museum för Konst (National Gallery of Art): Även kallat “SMK” samlar och visar dansk och internationell konst från 1300-talet och framåt. På SMK finns ”Barnets verkstad” där barnen kan skapa egen konst i olika material och olika tekniker. I Barnets verkstad finns kunnig personal som kan hjälpa barnen vid behov. På museet finns även ”Tegnesalen” (tecknarsalen), där man med papper och penna kan rita av skulpturerna i rummet. Barn under 18 år går in gratis på SMK.

Zoologiskt Museum: Museum som visar jordens evolution sedan förhistorisk tid. Uppstoppade djur, skelett och fosiler från olika tidsepoker, bland annat från dinosauritiden. I den permanenta utställningen ”Danmark djurvärld genom  20.000 år” så kan du göra en tidsresa från den senaste istiden fram till dagens fauna.

GoBoat Copenhagen: Upplev Köpenhamn från vattensidan i en tystgående eldriven båt. Du är själv kapten (minst 18 år) och kan hyra båtarna som rymmer upp till 8 personer för 1, 2 eller 3 timmar. Båtarna laddas med ström från sol-, vind och vattenenergi.

Rundtur med kanalbåtar: Se Köpenhamn från sjösidan. Det finns olika företag och turer att välja mellan. Turer som går i gamla Köpenhamn men även turer som tar dig in i spännande nybyggda vattennära område i det moderna Köpenhamn. Turerna avgår från Nyhavn och kajen vid Holmens kyrka (nära Ströget).

Bounce Inc: Inomhuscenter med studsmattor, äventyrsbanor, klättring, parkourpark och "cliff-jump".


Arbejdermuseum
: Museum som visa arbetarrörelsens och arbetarklassens arbetsliv och vardagsliv under de senaste 150 åren. På “Barnense Arbejdermuseum” så kan barnen prova på att arbeta som bud eller sortera flaskor hos handlaren eller skriva maskin på fackföreningskontoret. Barnen kan även klä ut sig i gamla kläder, prova på dans i en dansskola eller leka i en lägenhet från 1930-talets Köpenhamn. Barnavdelningen är tänkt för barn ca 3-12 år.

HC Andersen Fairytale House:  Ett museum som handlar om sagoförfattaren HC Andersens liv och sagor. På museet finns uppbyggda miljöer och utställningar om författarens mest kända sagor. På museet berättas delar av sagorna (på engelska, tyska och danska) med ljud- och ljuseffekter.

Circus Museet (Hvidovre): Detta museum har en av nordeuropas största samlingar av cirkus artefakter (ca 110.000 st). I Cirkusmuseets samlingar finns material och kläder som har används av  akrobater, jonglörer, domtörer, clowner och trollkarlar. På söndagar (11-12.30) så kan hela familjen prova på livet som cirkusartist som tex akrobat, jonglör eller trapetskonstnär. Det finns cirkusartister på plats för att hjälpa till och instruera.

Guiness Museum of World Records: Museum på ca 1000 kvadratmeter baserat på record som finns I Guniess rekordbok, bla om sport, konst, musik, natur och vetenskap.

Ripley´s Believe it or not: Museum som bygger på Robert Ripleys samlingar av märkliga saker från hela världen.

Spårvejsmuseet (Skjoldenäsholm): Museum om gamla spårvagnar och trådbussar. Museet har två fungerande spårvagnslinjer där besökare får åka med på gamla spårvagnar som trafikerade både Danmarks gator och utländska städer förr i tiden. Totalt så finns ca 100 vagnar på området.


Airtrix Trampoline Park
: (Nordhavn): Danmarks största trampolin- och klätterpark med massor av olika hopp- och trickmattor. Välj bland Freestyle Zone, Performance Trampolines, Ninja Warrior- område, Airbag Dive & Launch, Wipeout och manga fler. På Airtix Trampoline Park finns även ett stort klätterområde för både stor och lite yngre barn. Airtrix Trampoline Park är inomhus.

Rundetårn: Ett av Köpenhamns mest kända byggnader. Tornet byggdes 1642 som astronomiskt observatorium.  Rundetårn, som är 35 meter högt, är öppet för besökare och turen upp till tornets topp går på lutande vägar på tornets insida, runt-runt-runt tills du når toppen.

Rosenborg Slott: Slottet ligger centralt i Köpenhamn och visar kungliga föremål, bla de danska kronjuvelerna, genom historien.

Sömods Bolcher: Känd karamellaffär där man säljer karameller som är handgjorda och tillverkade i maskiner från slutet av 1800-talet. Fyra gånger om dagen (vardagar) så kan man följa med och se hur karamellerna tillverkas. 

Disney Store: Detta är en butik fullt med saker från Disneys värld. Här finns bla leksaker, kläder, spel, filmer och musik med tryck och design från Disneys kända figurer.





Läs mer