Arlanda med barn

När man ska resa via Arlanda med barn så kan det vara bra att känna till hur flygplatsen fungerar. Arlanda har vuxit kraftigt de senaste åren, varför avstånden mellan incheckning, via säkerhetskontroll och gaterna har också har ökat. I denna artikel ger vi tips till dig som ska resa med barn via Arlanda.

Hitta på Arlanda

Det finns idag fyra terminaler på Arlanda 2,3,4 och 5. Terminalerna 2 och 5 är utrikesterminaler medan terminalerna 3 och 4 hanterar inrikesflyg. Man kan gå mellan terminalerna men avståndet blir ganska långt, framför allt mellan terminal 2 och 5. Terminal 4 och 5 förbinds med SkyCity som är ett atrium med restauranger och affärer. Även Arlandas fjärrtågsstation finns vid SkyCity. Mellan terminaler går gratis bussar kontinuerligt, ungefär var tionde minut. Kontrollera alltid på din biljett, från vilken terminal ditt flygplan går.


Incheckning och säkerhetskontroll

Incheckning och säkerhetskontroll finns på respektive terminal. Förutom på terminal 5 (stora utrikesterminalen) så finns ingen separat säkerhetskontroll för barn och barnfamiljer på Arlanda. Vid terminal 5 får dock barnfamiljer gå före till kontroll av boardingpass, men därefter är det vanlig kö som gäller. Tänk på att vara ute i god tid då det ibland kan vara långa köer.

Lekplatser på Arlanda

Det finns fyra större lekplatser på Arlanda (en på varje terminal). På terminal 4 och 5 finns lekplatser med sagotema i samarbete med Junibacken. På terminal 5 finns lekplatsen på vingen med gaterna 1-10.Lånebarnvagnar/sulkys

De flesta flygbolag tillåter inte att du tar med barnvagnen genom säkerhetskontrollen och ut till gaten. På Arlanda finns barnvagnar att låna efter säkerhetskontrollen vid terminalerna 2, 4 och 5. Om du behöver lånebarnvagn för avresa från terminal 3, så kan du hämta en barnvagn vid terminal 2. Lånebarnvagnarna kan användas på hela Arlanda och lämnas vid gaten i samband med ombordstigningen.

Skötrum

Det finns skötrum på Arlanda i anslutning till alla (åtminstone de flesat) toaletter.

Äta på Arlanda

Som på alla flygplaster är det dyrt att äta på Arlanda. Ett bra tips för semesterplånboken är att ha egen mat med sig istället. Om man vill äta på Arlanda så är här ett urval av restauranger som har barnvänligare menyer (priser per 20 Nov 2018).

Andersson Food & Akvavit (term 5): Pannkakor med sylt (49 kronor) och Köttbullar med potatismos (59 kronor).
O´Learys (term 2, 4 och 5): Hamburgare, Fish ´n´Chips eller Chicken Nuggets (alla 65 kronor)
Max (term 4 och 5): Hamburgare
Taste (term 5): Lasagne, Köttbullar med potatis och Pannkakor med sylt (alla 70 kronor)

Till och från Arlanda från Stockholm

Om du inte kör med egen bil så kan du ta dig till Arlanda med snabbtåg, fjärrtåg eller pendeltåg och med buss. Till och från Stockholm City så kan du resa med:

Arlanda Express: Snabbtåg som tar cirka 20 minuter. till Stockholm central Barn mellan 0-17 år reser gratis tillsammans med vuxen. Lägsta ålder för att resa ensam är 8 år. Ungdomsbiljett (8-25 år) är ca halva vuxenpriset. Barnvagnar får tas med ombord

Flygbussarna: Avgår oftast med 10 minuters mellanrum mot Stockholm City. Resan tar ca 40 minuter (längre tid under rusning). Upp till 2 st barn (0-7 år) åker gratis med fullbetalande vuxen. Barn (ungdomar) mellan 8-17 år betalar ungdomsbiljett (50 % av vuxenpriset). Flygbussarna har även familjebiljetter för 1-2 vuxna och upp till tre barn (8-17 år).  Barnvagn måste läggas i bagageutrymmet och får ej ta med ombord. Det finns 1 st bälteskudde (från 3 år) per buss. Det är tillåtet att använda egen barnstol eller babyskydd och dessa kan fästas i sätets tre-punktsbälten. Om du inte vill ta med den normala bilbarnstolen så finns det portabla, små och lätta bilbarnstolar som är speciellt gjorda för resa. I Barnresebutiken hittar du dem i sektionen Till och från flygplatsen.