Barnresebutiken Logo

Till kassanVectorCreated using Figma

Vad är UV strålning?

Sol ger ljus, värme och UV strålning, dvs ultraviolett strålning. På sommaren och på solsemestern är det lätt att bränna sig. Det är framför allt UV-B-strålning som gör att vi bränner oss när vi har solat för mycket. Ju mer energirik strålningen är, desto större är risken att den orsaker skador.

Sedan 1992 har WHO (Världshälsoorganisationen) klassat solljus och UV strålning som cancerframkallande för människor.  UV strålning delas in i tre grupper, UV-A, UV-B och UV-C, beroende på hur energirik strålningen är. Energin i strålningen beror av våglängden där en kortare våglängd ger mer energirik strålning.

Olika UV-grupper

UV-A: Största delen av solens strålar utgörs av UV-A. UV-A är den minst energirika strålningen från solen. UV-A gör att pigmentet i huden blir mörkare och tränger djupare in i huden. Denna strålning gör att huden åldras fortare och UV-A strålning kan även bryta med D-vitamin i huden.

UV-B: UV-B strålning är mer energirik pga dess kortare våglängd. Jordens ozonskikt filtrerar bort det mesta av solens skadliga UV-B strålning och begränsar mängden UV-B på jorden. UV-B tränger inte lika lång in under huden men är den strålning som gör att vi bränner oss när vi solar för mycket. UV-B kan även orsaka hudcancer och gör att huden åldras snabbare. UV-B hjälper till att skapa D-vitamin i huden, gör huden tjockare genom produktion av celler i huden och ökar mängden pigment i huden.

UV-C: Den strålning som har mest energi är UV-C. Denna strålning når dock inte jorden utan absorberas av atmosfären.

Att skydda sig mot UV strålning

Det är viktigt att skydda sig själv och sina barn mot farlig UV-strålning. På badstranden ökar strålningen pga att solens reflekteras i sand och vatten. På vintern reflekteras solen i snö. Även om man inte är på stranden så är det viktigt att ha skydd mot UV-strålning när solen är som intensivast. Hos Barnresebutiken hittar du ett stort sortiment av solskyddskläder, solhattar och solglasögon.